18 nov. 2008

Lars Bern, får vi be om referenser?

Det är inte lätt att bemöta dagens klimatskeptiska Brännpunktsartikel på SvD; väldigt få hänvisningar anges, som sägs backa upp de allvarliga påståendena, gentemot forskarvärlden - vilka undersökningar handlar det om och exakt var kan man kolla upp resultaten? Hittade dock en liten passage som är hyfsat lätt att förklara; nämligen den som jämför klimatanalyser med nationalekonomi och aktiemarknaden.



.
.
.
.
.
.
.








"Liknande metoder [matematiska modeller] används av nationalekonomer för att förstå betydligt mindre komplexa och bättre kända fenomen. Där anses metoden på sin höjd kunna säga någonting om utvecklingen något år framåt i tiden."

Visst är det så, att vädret om sju dagar är supersvårt att förutspå korrekt; detsamma gäller en fonds eller akties exakta värde. Detta är typiskt för sk komplexa system. De fluktuerar ofta vilt och kaos-artat, när man ser på det kortsiktigt. Men långsiktigt ändras trenden långsamt. Temperaturerna och värdena ligger inom en viss statistisk fördelning, dvs de följer en trend. Man kan se avgjorda tendenser om man tittar på kurvan för generalindex under några decennier. Dow Jones Industrial Average Index för åren 1956 - 2004:
















Flera börskrascher och heta uppgångar har mänskligheten gått igenom, sedan mätningens början, men trenden finns ändå där, i form av den raka asymptotlinjen i diagrammen.
(Skalan på den lodräta axeln är logaritmisk, så ovanstående kurvor är egentligen inte linjära, utan exponentiella.)

Däremot är det just mycket svårare att urskilja något som ens kommer i närheten av en klar riktning, om man bara tittar på börsindex för ett enda år:



















Prognoser om exakt värde vid en viss tidpunkt i framtiden, är vanskliga att få fram inom komplexa system. I princip en omöjlig uppgift. (Se mitt tidigare inlägg "En väderprognos är inte samma sak som en klimatförutsägelse")

Medan trender och fördelningar över tid rubbas långsamt och ter sig tydliga.

Detta gäller ej bara för klimatanalys, utan uppenbarligen även på börsen.


/Cecilia
.
.

Bloggtips: Växthuseffekten och komplexa system (Klimat- och miljöbloggen)

2 kommentarer:

  1. Om vi vet att aktieindex garanterat stiger exponentiellt över längre tidsperioder så kan det ju inte ske någon klimatkatastrof. I alla fall inte någon så stor att den allvarligt skadar den globala ekonomin :-)

    SvaraRadera
  2. Thomas Palm
    Tack för din kommentar :)

    Vad man kan studera är vad som händer om någon allvarlig störning (med långtgående effekt) inträffar i ekonomin, t ex att en massa råvaror (50 % av världens tillgångar) försvinner från arenan av någon okänd anledning.

    Asymptoten skulle då få ett annat värde på lutningen.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet