20 dec. 2009

AGU 2009: "Den största reglerratten"

Richard B. Alley, professor i geovetenskap vid Penn State University, tar oss med på en resa genom miljarder år av Jordens historia och svarar samtidigt på många funderingar kring "Snowball Earth", iskärnor, Permiska massutdöendet, istider, kosmisk strålning och mycket mer.

En virvelvindsföreläsning med en viktig slutsats: Inget i jordens klimathistoria är begripligt utom med koldioxiden som utgångspunkt.

5 kommentarer:

 1. Alley var inte så tydlig med sin förklaring på varför co2 kommer efter temperaturen historiskt. Att höjd halt co2 leder till höjd temperatur som sedan leder till ännu högre koncentration co2 förklarar varför co2 kommer EFTER temperaturen vid temperaturhöjning även om co2 är den drivande faktorn. Min fundering är hur den förklaringen går ihop vid avkylning. Alley´s resonemang med att co2 är drivande förutsätter ju att koncentrationen co2 måste sjunka FÖRE temperaturen vilket inte riktigt stämmer om jag förstått det hela...

  SvaraRadera
 2. Anonym,
  Det är samma resonemang vid avkylning som vid uppvärmning. (Räntan.) Solinstrålningsförändringarna är det utlösande vare sig det är nedkylning eller uppvärmning. Denna ger i sin tur ger en återkoppling genom bla. sjunkande respektive ökande koldioxidhalt. Koldioxiden är en mycket viktig återkoppling i istidsfallen.

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret, men jag förstår ändå inte resonemanget, hur kan temperaturen sjunka om koncentrationen av koldioxid ligger kvar på samma höga nivå? Om co2 driver upp temperaturen som i sin tur frigör mer co2 borde väl det leda till ett stabilt varmt tillstånd? Först när koncentrationen co2 sjunker borde temperaturen sjunka vilket minskar co2 ännu mer osv. I förskjutningen mellan co2 och temperatur har jag för mig att co2 ligger efter temperaturen i både ökning och sänkning av temperaturen vilket jag inte får ihop med det resonemanget.

  SvaraRadera
 4. Anonym
  Det är på längre tidskalor som man av goda anledningar tror att CO2 via vittringen av silikater kan driva temperaturen. När det blir varmare kommer det i sin tur med tiden att öka den kemiska vittringen vilket suger ut CO2 ur atmosfären. När det blir mindre CO2 i atm. blir det kallare och därmed med tiden mindre kemisk vittring och CO2 ökar i atm. Något förenkalt är det så här CO2-termostaten fungerar på tidskalor av 0.1 Ma-1 Ma. Mer information finns att läsa i det här inlägget .
  Mvh
  Calle P

  SvaraRadera
 5. Anonym,
  Koldioxiden är som räntan.
  Du får en sänkning av temperaturen pga minskad sommarsolinstrålning i norr samt övriga återkopplingar pga av detta (albedo mm.). Detta leder till minskning av koldioxidmängden i atmosfären (Av orsaker som kortfattat beskrivs i föreläsningen) Denna minskning, som sker i ett hyggligt långsamt tempo vilket ger eftersläpningen, ger lägre växthuseffekt som spär på temperaturminskningen, som minskar koldioxidmängden...
  Tills klimatet hamnar kring ett nytt stabilt tillstånd av koldioxidmängd, solinstrålning övriga påverkningar och återkopplingar samt temperatur.
  Se här.
  Notera att endast en del av hela temperatursänkningen skett innan koldioxiden börjar minska. Precis som förväntat.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet