våra sidor

2 maj 2014

400 ppm

Den sista april uppmättes dygnsmedlevärdet 402.44 ppm koldioxid vid Mauna Loa. Det avslutade den första hela månaden i mänsklighetens historia med över 400 ppm.
Förra året nåddes drygt 400 ppm under en period i maj. Maj är den månad som vanligen har den högsta koldioxidkoncentrationen. Koncentrationen sjunker sedan under sommaren och början av hösten när växtligheten på norra halvklotet tar upp koldioxid under växtsäsongen. Under vintern och våren stiger sedan koldioxidnivån igen. Medan denna "andning" pågår höjer våra utsläpp nivån med ca 2 ppm per år.

Nästa år kommer 400 ppm-gränsen att nås i februari-mars och troligen blir 2015 årsmedel över 400 ppm. Om inget exceptionellt händer kommer i alla fall 2016 årsmedel att överstiga 400 ppm.

När var koldioxidnivån senast 400 ppm?
Från iskärnor vet vi att koldioxidnivån inte har varit i närheten av 400 ppm de senaste 800 000 åren. Tidigare än så ökar osäkerheten i rekonstruktionerna. Möjligen var nivån kring dagens under Pliocene för 5,3 till 2,6 miljoner år sedan men för att med säkerhet finna nivåer som dagens eller där över behöver vi gå bakåt ytterligare ungefär 20 miljoner år till Oligocen. (Past and Future CO2Pearson 2013)

Projektet Descent Into the Icehouse har ett diagram som sätter de pågående utsläppen i ett geologiskt perspektiv, här med en linje för dagens koldioxidnivå markerad:

 Den horisontella skalan trycker logaritmiskt ihop de senaste 450 miljoner åren av jordens historia. Den vertikala skalan visar summan av påverkan (eng. forcing) från atmosfärens koldioxid och Solens intensitet. På dessa långa tidsskalor behöver hänsyn tas till att Solen långsamt blir hetare när vätet i kärnan förbrukas.
Längst till höger syns fyra scenarier för framtida koldioxidhalt från IPCC AR5.
Det som pågår nu är stort även ur ett geologiskt perspektiv.

8 kommentarer:

  1. Lars Andersson2 maj 2014 kl. 18:51

    Jag har några hypotetiska frågor. Om CO2 halten fortsätter att öka och den globala medeltemperaturen under de kommande åren skulle visa på en nedåtgående trend hur kan man förklara det inom ramen för gällande teorier? Om CO2 halten helt osannolikt också skulle börja falla med de fallande medeltemperaturerna hur skulle man kunna förena ett sådant beteende med gällande teorier? Tack på förhand för svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror på vad mer som händer. En serie massiva vulkanutbrott skulle kanske kunna sänkta temperaturen. Om mänskligheten slutade använda fossila bränslen kunde CO2-halten gå ned.

      Radera
  2. Lars Andersson2 maj 2014 kl. 19:50

    Hej igen, tack för svaret Lars men jag skulle vilja gå vidare på det hypotetiska spåret som jag ibland måste svara upp mot då det uppstår meningsskiljaktigheter mellan mig och några som inte delar min uppfattning avseende AGW. Om vi bortser från båda de termer som du anförde i ditt senaste svar och antar status quo i övrigt, d.v.s. fortsatt ökning av användning av fossila bränslen. Hur skulle man då kunna förklara ovanstående trender inom ramen för nuvarande modeller för AGW? Jag hoppas att du bortser från att jag alls inte kan så mycket om frågan som du så försök förklara så att en nybörjare kan förstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dina frågor har inte så mycket med inlägget att göra och passar egentligen bäst i de öppna trådarna. För bästa svar vore det bra om du ger en länk till den diskussion där detta kommit upp.

      Radera
  3. Lars Andersson3 maj 2014 kl. 08:35

    Hej Anders, Diskussionen uppstår inte på nätet utan i vänskapskretsen när vi möts så därför kan jag inte ge dig en länk. Jag förstår vad du säger om att frågan inte riktigt passar med inlägget. Kan du möjligen föreslå en länk där jag hittar svar på mina frågor?

    SvaraRadera
  4. Hej. Varför minskar CO2 halten på sommaren? Jag anar att det beror på att den största delen av landmassan ligger på norra delen av jorden. Men som ung lärde? jag mig att alger i haven stog för en stor del av syreproduktionen och den tycker jag borde vara relativ konstant under året. Finns det några bra siffror på hur CO2 konsumtionen är fördelad mellan hav, regnskog mm.
    MVH Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som du skriver så är det landväxtligheten och dess säsongscykel som utgör "andningen". Variationerna på land är betydligt större än i havet. Där av skillnaden mellan noora halvklotets sommar och vinter.
      Mer om "andningen" här.
      Det finns mycket information om kolcykeln på nätet:
      Se tex:
      Wikipedia
      IPCC AR4 kap. 7.3
      Global Carbon project
      Vi har även skrivit om detta i tidigare inlägg som återfinns under etiketten kolcykeln

      Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet