16 jan. 2011

Media och vetenskapen: BPs oljeutsläpp och slutet för snöiga vintrar

Journalisten Peter Hadfield går till botten med nyheten om hur oljeutsläppet i Mexikanska golfen skulle ge kyla i Europa och ryktet om aldrig mera snö i Storbritannien.

3 kommentarer:

 1. Bra film alltså! Peter är en hejare på att plocka sönder myter. Följer hela hans serie.

  SvaraRadera
 2. Johan säger:

  Allt han säger på filmen, på det sätt han säger det och med det material han visar bevisar bara en sak.
  Att ALLA kan bevisa den ena eller den andra sidan i vilken sakfråga som helst i princip genom att hitta tvivelaktiga källor på internet o.s.v.
  Men han missar själva poängen som jag ser det.
  Att forskningen och observationerna kring golfströmmen är just det som ska forskas mer på.
  Om det nu brister så mycket i hans forskning så handlar det inte om att håna hans forskning vilken den här nöten gör. Det handlar om att göra bättre forskning isåfall. Inte att skratta åt det och sen gå vidare med livet när det klart och tydligt går att se på bilderna att det faktiskt är något som händer. Jag kan inte så mycket om golfströmmen mer än att jag förstår att den transporterar stora mängder värme, påverkar djurlivet och med tanke på sin omfattning kan vara en del av klimatet på planeten.

  Att hyckla och håna källor kan jag också göra i högervarv hur enkelt som helst. Men om man är så djävla dum att man missar att forskningen i sig är det som är det viktiga så har man tappat bort intelligensen nånstans på vägen.
  Mer golfströmsforskning i stor skala är det som behövs inte mer hånande åt bristande forskning.

  SvaraRadera
 3. Johan,

  Det är egentligen inte källorna som hånas utan sättet dessa dubiösa källor okritiskt återges för att få en bra ”story”. Se det som kritik mot medierna i första hand och mot forskningen i andra hand (för Golfströmsstudien verkar i sanning förtjäna kritik.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet