5 aug. 2012

University of Illinois om arktisk havsis

University of Illinois har en interaktiv webbsida som visar den arktiska havsisens area dag för dag från 1979. Årets area visas med den gula linjen. Frågan är om minimum-rekordet från 2007 kommer att slås i år.
Där finns även mycket annan information, både om arktisk och antarktisk havsis.

19 kommentarer:

  1. Under vinterns stormar bröts mycket nylagd is upp och bildade isvallar. Det gör att 1-årsisen var tunnare i år och smälter snabbare, förutom isvallarna som inte hinner att smälta i år. Därför är det osannolikt att det blir ett nytt minirekord i år.

    Jan

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://sites.google.com/site/arcticseaicegraphs/

      Kolla in DMIs extentgraf. Den är redan nu en månad i förväg mycket nära "minimirekord#. Desutom pågår just nu en mycket kraftig storm i området som splitrar istäcket i yterområderna. Om det inte blir "minimirekord" 2012 måste avsmältningen en månad framåt vare mindre än den varit samma period minst 30 år tillbaka.

      MvH Ole Ravnsborg

      Radera
    2. Hej Ole

      I vintras var det mycket nylagd is som blåst ihop till stora isvallar med en tjocklek på 10-20 m. De isvallarna är svårsmälta. Eftersom den nylagda isen blåste sönder i början på vintern så hann det läggas en ny is som blev tunnare än vid en normal vinter. Den tunnare isen har nu smält snabbare än en normaltjokc ettårsis. Sannolikt planar iskurvan ut när all ettårsis utom isvallarna har smält.

      När det varit blåsiga vintrar så nylagd is blåser ihop till stora isberg blir det normalt istillväxt vid nordpolen. En sådan vinter har vi haft. Om det mot förmodan skulle bli ett minirekord för isen i år, så måste det ha varit ovanligt varmt vatten i Norra ishavet i sommar.

      Jan

      Radera
    3. Hej igen

      Jag önsker ibland att jag kunne vara mera optimistisk men siffror och tabeller från sateliter är dock ganska övertygande. Jag har saxat följande från neven1 bloggen.

      NSIDC's daily extent numbers are not quoted very often here, but that does not make them less interesting.
      Here we go :
      2012, 08, 04, 6.06299,
      2012, 08, 05, 5.87559,
      2012, 08, 06, 5.81533,
      2012, 08, 07, 5.67377,
      2012, 08, 08, 5.47461,
      2012, 08, 09, 5.23462,
      828k km^2 over 5 days, 165k km^2/day average, with a whopping 249k km^2 in the last day.
      Did we ever see such large drops in August before ?

      Det behövs tyvärr bara 300.000 km2 till för nytt areaminimum och såg just att vi ligger på -47000 idag.(lördag). Min slutsats är att vi redan om ca en vecka kan läsa om detta i tidningarna.

      Länk till deprimerande grafer
      https://sites.google.com/site/pettitclimategraphs/home

      Hoppas på nogra soliga dagar i augusti så jag får huset färdigmålat.

      MvH Ole

      Radera
  2. Tydligen en kurva över antalet KVADRATkilometer och inte KUBIKkilometer som hade varit mera intressant...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Polar Science Center vid University of Washington har grafer med arktisk havsisvolym. Där blir nog 2012 ett rekordminimum-år (liksom 2011 var).

      Radera
  3. Vad med en kurva med ändringar sedan 1942 ??

    SvaraRadera
  4. Isen kommer enligt NASAs Jay Zwally att försvinna i sommar:

    ”This week, after reviewing his own new data, NASA climate scientist Jay Zwally said: "At this rate, the Arctic Ocean could be nearly ice-free at the end of summer by 2012, much faster than previous predictions."”

    Detta är från en artikel i National Geographic 2007:
    http://news.nationalgeographic.com/news/2007/12/071212-AP-arctic-melt.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken urusel översättning.

      Jay Swally sa "I den här takten skulle Norra Ishavet vara nästan isfritt i slutet av sommaren 2012, mycket snabbare än tidigare prognoser"
      Detta sa han 2007 efter att isen vid Norra ishavet några år i rad minskat drastiskt. Läser man hela artikeln så ser man att han och andra var överraskade över att isen smält så mycket snabbare än ishavsforskarnas prognoser och att de spekulerade i vad som skulle hända om isen fortsatte att smälta i samma hastighet.

      Att ta ut en mening ur sitt sammanhang och dessutom översätta den fel för att kunna vara ironisk mot en person, det känns ohederligt. Det säger ganska mycket om den personen som gör det.

      Oavsett vad Joe Zwally eller andra har sagt så har isen vid Arktis minskat under en lång period, så det är bara en tidsfråga innan det är isfritt på somrarna. Frågan är väl hur länge det dröjer innan Arktis är isfritt på sommaren? 10, 20 eller 50 år?

      Jan

      Radera
    2. Artikeln nämner också en anna prognos om 2040.

      Radera
  5. Bloggen Arctic Sea Ice har mycket intressant information om Arktis
    http://neven1.typepad.com/blog/
    Det är även hög klass på kommentarerna. Just nu skrivs en hel del om stormen som passerat över Arktis senaste dagarna och dess konsekvenser.

    SvaraRadera
  6. Jag drar mig till minnes att en amerikansk atomubåt gick upp till ytan vid nordpolen under 1960-talet. Så jag undrar hur isläget var då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uss Skate:
      In early March 1959, she again headed for the Arctic to pioneer operations during the period of extreme cold and maximum ice thickness. The submarine steamed 3,900 miles (6,300 km) under pack ice while surfacing through it ten times.

      Radera
    2. Här kan du läsa lite mer om isläget om det intresserar dig

      http://tinyurl.com/cu4yhkl

      Radera
    3. Det finns studier på detta var av några har tagits upp här på Uppsalainitiativet:
      http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2011/09/arktis-havsis-genom-arhundradena.html
      http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2011/12/annu-en-hockeyklubba-arktis-is-under.html
      Isutbredningen under sommaren var 3-4 miljoner km2 större än i senaste decenniet.

      Radera
  7. Istäcket i Arktis är högst levande och små öppningar finns till och från och här och där. Att man fann en öppning 58 i augusti säger inget alls om det totala isläget. Men man kan troligen utgå från ovanstående diagram, ta fram uppgifterna för ett visst datum och med gott resultat extrapolera sig bakåt 20 år dvs isläget var värre än 79.
    Den händelse du söker finns här:
    http://www.navalhistory.org/2011/08/11/uss-skate-ssn-578-becomes-the-first-submarine-to-surface-at-the-north-pole/

    SvaraRadera
    Svar
    1. In early March 1959 !

      Man skulle kunna tänka sig att US Navy har goda men hemligstämplade isdata, inklusive utbredning och tjocklek, sedan 1958.

      Wikipedia har en intressant artikel om polynyor. jag instämmer med LBt att sådana säger nog tämligen lite om det allmänna isläget.

      Radera
    2. Lyckligtvis har en hel del data från US och Royal Navy delklassificerats till hjälp för forskarna. Se tex: http://www.arctic.noaa.gov/detect/Rothrock2008.pdf

      Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet