20 nov. 2015

I vågskålen


2 kommentarer:

 1. Jag håller i grunden med om bilden, men man får inte glömma att slutsatserna som majoriteten drar kan delas in i åtminstone tre olika kategorier av "klimatbejakare", som den här bloggen nog kommer att behöva börja rikta in sig på lite mera, nu när "förnekarna" blir allt hesare:

  (GRUPP 1) de som vill bränna upp så mycket fossila bränslen som möjligt och använda de intjänade pengarna till att uppfinna lösningar längre fram. Bjørn Lomborg m.fl., inklusive en hel del f.d. klimatförnekare.

  (GRUPP 2) de som vill lämna en stor del fossila bränslen i marken, och ställa om samhället med hjälp av uppfinningar som leder till "decoupling" (=majoriteten av folket, inklusive majoriteten av politikerna, eftersom vi kan behålla välfärden då). Mattias Goldmann m.fl. m.fl.

  (GRUPP 3) de som räknar med att sannolikheten är stor att utsläppsbegränsningar inte går att styra tillräckligt bra politiskt, och därför inte värjer för en plan B. Grupp 2, framstår för grupp 3 som att de bara planerar för plan A (att "vinna"), vilket grupp 3 tycker är ganska ologiskt, eftersom ett "overshoot to collapse", som plan B innefattar, inte alls nödvändigtvis behöver innebära att hela mänskligheten går under. Denna grupp ser också till hela systemet, och utesluter inte risken/chansen(?) att t.ex. peak oil och andra nära förestående resurskriser mycket väl kan leda till en så stark global ekonomiskt kontraktion att de fossila bränslena blir för dyra att utvinna och använda i förhållande till alternativen (eller i klartext: både RCP4,5 och RCP8,5 bygger på en övertro på den mänskliga populationens förmåga att oskadd lösa problemen med de icke-slutna kretsloppen i biosfären). Transition towns m.fl. gräsrotsinitiativ.

  SvaraRadera
 2. @ Uppsala

  atter en svært trist situasjon.

  Kan det ikke være vekta det er noe gæærnt med da? Sånn ser det ut for meg nesten.

  Den opplyste og.... hederlige måten er at vekten først skal vises i fri, balanserende tilstand, og så skal man ha to like lodder, og så skal disse om- byttes og den skal fremdeles balansere.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet