1 mars 2016

Februari varmaste uppmätta månaden enligt UAH

Enligt UAHs sammanställning av satellitmätningar av temperaturen i lägre troposfären så hade februari i år den högsta globala temperaturanomalin sedan mätningarna började i 1978.
En temperaturanomali beräknas som avvikelsen från den genomsnittliga temperaturen under en referensperiod (1981-2010) för en given månad.

Precis som under 1997-1998 så är det en El Nino som drar iväg med globala temperaturen. Det kommer att ta en eller ett par veckor innan vi får in data från de andra temperaturserierna. För bl a NASAs markbaserade serie så hade januari i år den högsta global anomalin som har uppmätts (dvs sedan 1880).  Är det rekordet redan slaget?

Uppdatering: Här är den andra satellitserien RSS (version 3.3, dvs inte den nya 4.0 som fortfarande saknar data för lägre troposfären) med ett klart rekord för denna februari.

8 kommentarer:

  1. Roy Spencer: "some amplification of tropospheric anomalies vs. surface is always seen during El Nino"

    Något som klimatförvillare borde ta till sig.

    SvaraRadera
  2. Om den här El Ninon följer mönstret från 1998 och 2010 så kommer vi att se att par riktigt varma månader till. Under hösten kan vi förvänta oss att temperaturerna faller.

    SvaraRadera
  3. Reanalyserna antyder att mars-temperaturerna ska stiga 0,16-0,19 C från februari. Det är inte osannolikt att vi får en månadsanomali på 1,5 grader över den förindustriella. Åtminstone om man använder sig av Hadcrut4 kriging (Cowtan&Way) och definerar det förindustriella som medeltempen för 1850-1900. Januari 2016 ligger 1,39 C över denna så ytterligare 0,11 C i februari känns ju inte som en omöjlighet.

    Satellitserierna UAH v6 och RSS TLT är inte så mycket att orda om, de slår rekord nu men ligger ändå 0,2-0,3 grader under vad de borde göra, om man nu ska verifiera dem med väderballongdata och reanalyser.

    SvaraRadera
  4. RSS har uppdaterat sin algoritm vilken nu visar på större uppvärmning:
    https://tamino.wordpress.com/2016/03/02/new-dataset-from-rss-end-of-the-satellite-pause/
    När jag helt neutralt nämnde att det kommit en ny version på TCS var Ingemar Nordin omedelbart framme:
    "Carl Mears har tydligen vridit om armen på sin egen stab för att få till en ynka liten ökningstrend. Carl Mears har ju alltid varit en sant troende och ganska sur över att satelliterna inte varit tillräckligt följsamma. Man undrar hur många ”korrigeringar” som har skrotats på vägen?"

    Den mannen har en mycket sjuk syn på hur vetenskap går till. Undrar hur det är på hans egen institution.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kunde ju hoppas att en individ som lyckats bli professor i vetenskapsfilosofi åtminstone hade så mycket vett i skallen så att han håller igen med sådana anklagelser när han inte kan uppvisa någonting alls för att backa upp dem. Men inte Ingemar Nordin - han kan bara inte låta bli att klämma ur sig den ena åsneblajan efter den andra. Jag förmodar att han snart kommer att föreslå att också RSS ska stängas.

      Jag har själv både studerat och disputerat i Linköping, och jag skäms djupt över att en sådan som Nordin huserar där.

      Radera
  5. Intressant med RSS nya TMT-produkt. Jag tog mig friheten att skarva på de senaste 14 månaderna från "gamla" TMT och gjorde sedan ett TTT-index (1.1*TMT-0,1*TLS). Trenden från 1979 till nu blev 0.179 C/ decennium, och trenden från år 2000 till nu blev 0,146. Det senare antyder att "pausen" är borta.
    Man kan ju också roa sig med att byta ut UAHs TMT-kanal mot RSS "nya" TMT i UAH v6 TLT-formeln. Då blir trenden 0,21 C/ decennium för 1979-2016.
    VI får väl se hur hur RSS TLT-produkt blir till slut med den nya förbättrade diurnal drift-korrektionen. Gissar att trenden hamnar någonstans mellan ovanstående, dvs något starkare än yttemperaturindexen, och ingen markant paus efter millenieskiftet..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har RSS publicerat sin nya TTT v4- serie. Trenden är 0.172 C för hela perioden. Jag antar att detta tillsvidare är gällande index för den fria troposfären. Enligt RSS ska TLT v3.3 användas med försiktighet eftersom den innehåller fel. Föreslår därför att ni byter ut TLT-grafen ovan mot nya TTT :-)

      Radera
  6. Även för TTT så blir sistlidna feburari varmast någonsin. Vi väntar på TLT v4.0.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet