våra sidor

13 aug. 2018

Förra sommaren var inte den kallaste i mannaminne

Det har varit ovanligt varmt denna sommar, och detta har diskuterats mycket på olika social medier. Självklart finns det folk som vill minimera betydelsen av värmen, och det kanske vanligaste argumentet som de kommer med är att förra sommaren var kall. Det ska rent av vara den kallaste sommaren på 155 år (eller 156 år om man räknar med 2018). De länkar ofta till artiklar i Aftonbladet och Expressen/Kvällsposten från förra året.


Men läser man vinjetterna lite noggrant så ser man att det bara handlar om en låg högsta-temperatur. Den varmaste dagen och platsen var under sommaren ovanligt mild (28 grader C). Det säger dock inte så mycket om sommaren som helhet. En dag och en plats - det beror väldigt mycket på slumpen.

Medeltemperaturen för sommaren 2017 (juni, juli, augusti) var däremot högst ordinär.

Den visas i stapeln längst till höger, men den stapeln kan vara svår att se för den är så liten. Den svarta raka horisontella linjen i grafen representerar medeltemperaturen för referensperioden 1961-1990 (14,59 grader C), och 2017 låg bara två hundradelar över det. Det finns många somrar som var kallare än det. Den kallaste sommaren, år 1902, var rent av 2,5 grader kallare.

 

4 kommentarer:

  1. Norge følger samme trend som Sverige!
    Sommeren 2017 var den 3. mest regnfulle siden 1900, men middeltemperaturen var helt normal. En behøver ikke gå lenger tilbake enn til 2015 for å finne en sommer som var litt kaldere enn 2017, og det var også kaldere i 2012, 2000, 1998 og 1993.
    Den varmeste norske sommeren var i 2002 og den kaldeste var i 1902, akkurat som i Sverige.
    https://www.yr.no/sted/Norge/klima.sommer.html

    HK

    SvaraRadera
  2. En grunn til at sommeren 2017 kjentes kald var kanskje at selv om den var helt normal i forhold til perioden 1961-90 så var den kaldere enn de fleste somrene har vært etter 1990. Folk flest har nok en tendens til å betrakte været de siste 20-30 år som "normalt" uten å være klar over at denne perioden faktisk har vært varmere enn den offisielle normalen.
    Den høyeste temperaturen målt i Norge i 2017 var for øvrig 31,8 grader.
    Her er en oversikt over de høyeste og laveste temperaturene i Norge hvert år etter 1990:
    https://www.yr.no/sted/Norge/rekorder.html?visaar=1#varmerekord
    Den høyeste temperaturen for 2018 blir trolig 34,6 som ble målt på Oslo-Blindern 27. juli.

    HK

    SvaraRadera
  3. Tillat meg å minne alle om at Bryggeriet Guinness i all den dag slitt med visse virkninger av ølet på omsetningsnivå.

    Man satt der ved bordene i kneipene og skrøt om høyest og sterkest og fortest og mest.... i Manns minne. Bryggeriet gav derfor ut en bok, Guinness rekordbok, som skulle ligge der i alle kneipene, så Kellneren eller Kneipeverten ved å vise til boken kunne bilegge alle disse disputter og heller få solgt mere øl, alternativt få dei høga Herrar til å ta kvelden og gå hjem og vogg.

    Jeg mener at når noen slår om seg med folkeskikken, skal man stille et obligatorisk, kritisk spørsmål. Hvilket folk og hvilken skikk?

    Likeså ved "Mannaminne" Manns Minne. Hvilken mann og hvilket minne og under hvilken påvirkning?


    Jeg fikk med en historie på Filosofisk Institutt.

    Det var en gang to vikinger som satt ved bordet og drakk.

    Det ene ord tok det andre som vanlig. Tilslutt var den sterkeste vikingen så i bet for andre argumenter at han tok den andre vikingen i kraven og spøy ham rett opp i fjeset.

    SvaraRadera
  4. Jeg skriver det her, for dette har vel med sommervarmen å gjøre.

    Ifg. nettstedet Nullschool, som er lett å finne og hvor man bør følge med, så ligger det per datum 3 stormer eller orkaner på rad og på vei mot Karibien og USA.

    Det kan også i år bli en betraktelig orkansesong med diverse skader.

    Den første ligger sørøst for Bermuda og forsterker seg og fryktes slå inn over Georgia.

    Så ligger en liten imellom, men så en hissigpropp ved Kapp Verde. De berømte Kapp Verde- orkanene pleier å bli de værste.

    Det meldes at Nedbøren ifra August og utover, som er årets normale nedbørsmaksimum her i den vesteuropeiske monsun, har satt nesten rekord ifra Agder og Kristiansand og nordover til Lofoten. Det synes ikke å ha slått så mye inn i Sverige, men ligger på 150% av normalen og vel så det, på vestsiden med styrtregn og flomkatastrofer, druknede kjellere og biler i Agder og dambrudd i Bergen.


    Her hos meg i Oslofeltet er det heller under normalt i samme tidsrom men allikevel rikelig med regn.


    Hva ellers er bemerkelsesverdig er sen ekstremvarme sør på Finnmarksvidda, som man vil finne igjen nordover i Lappland. Denne varmen synes å ha kommet sørøstfra.


    Dertil ber jeg dere se på et viktig punkt. Baffinland og nordvestover i det canadiske Arktis, Amundsens rute med Gjøa. I 2018 ville Roald Amundsen neppe ha kommer fram til Gjøa haven på første sesong. Og samtidig er det ekstremt åpent i østisen og seilbart både rundt Franz Josefs land og Severnaya Zemlya.



    Severnaya Zemlya sto ikke på verdenskartene før under Stalin og bærer sine tydelige navn derfra. Og blev først besøkt og kartlagt av Umberto Nobile med luftskipet Italia, og av Graf Zeppelin med Stalins tillatelse.

    Nå til dags så er det jo faktisk isfritt der, men slett ikke i Nordvestpassasjen.

    I 2018 tror jeg ikke cruise- skip med turister ville komme igjennom.


    Roald Amundsen frøs fast og måtte overvintre på Kapp Tshelyuskin ved første forsøk med polarskipet Maud i 1918. Og skrev "Her dampet Nordenskjöld igjennom på åpent hav for 40 år siden!" Fridtjof Nansen med Fram hadde heller ingen vansker med det stredet.

    Så isen kommer og går, men det er visse klare tendenser i helt nyere tid.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet