4 sep. 2010

Johan Rockström: Let the environment guide our development

15 kommentarer:

 1. Ovanligt kallt - och kylan fortsätter
  I delar av Sverige skådade man hösten i vitögat redan i slutet av augusti - och kylan fortsätter.
  - Det har varit en ovanligt kall inledning på september i hela landet, säger Anna Österman, jourhavande meteorolog vid SMHI.
  Den 15 augusti kom hösten till nordligaste Sverige och delar av fjällen, vilket anses vara normalt. Men redan den 24 augusti nådde hösten östra Jämtland och i slutet av månaden noterades hösttemperaturer så långt söderut som i norra Svealand och Sydsvenska höglandet.
  De första tre dygnen i september har kylan behållit sitt grepp i landet.
  - I Stockholm har det varit tre grader under dygnsmedeltemperaturen. Visby har haft två grader kallare liksom Sundsvall, Östersund och Umeå, säger Österman.

  Fortsatt kallare än normalt
  Även i Sydsverige har det varit kallare än normalt. Det man använder som referens är motsvarande datum under perioden 1961–1990.
  Kylan fortsätter ett tag till, åtminstone i södra delarna av Sverige.
  - Götaland och Svealand kommer att ha fortsatt kallare än normalt de närmaste fem dygnen. Däremot får Norrland mer normala temperaturer, säger Anna Österman.
  Hösten betraktas ha inträtt när dygnsmedeltemperaturen varit under tio grader minst fem dygn i rad.

  SvaraRadera
 2. Global temperaturanomali för augusti enligt UAH: +0.51 grader.

  SvaraRadera
 3. Anonym, den här bloggen handlar om globala klimatförändringar, och inte om svenskt väder. Så vad exakt är det du försöker säga med ditt inlägg?

  SvaraRadera
 4. Lars Karlsson.
  ?????????????????????
  Och September>???????

  SvaraRadera
 5. Nu är det varmt och skönt + 7 grader på bästkusten!
  Stavsnäs

  SvaraRadera
 6. Så det är kallt på någon plats på jorden några dagar i början på September. Det säger inte mycket om det globala klimatet.

  SvaraRadera
 7. Men det är nu det kallt, tur man elda!
  Hjälper inte mig om det varmt i Afrika!

  SvaraRadera
 8. Måste säga att jag beundrar er på UI som orkar svara den här typen av inlägg som senaste Anonym. Jag har följt klimatdebatten under flera år och noterar att trots all kunskap som finns att hämta precis överallt på internet,bland populärvetenslkapliga böcker, etc, så spelar det ingen roll för en viss typ av människor. Man är egentligen inte intreserad av att lära sig något eller förstå processer som är mer komplexa än att knyta ett par skor. Man lallar på utan att förstå vilket självmål man gör när man avslöjar att man inte ens fattar skillnaden mellan väder och klimat. Man är så till den milda grad blockerad att man inte ens begriper vilket enfaldigt intryck man gör när man avslöjar sin kompletta okunskap i ämnet. Var finns ödmjukheten att vilja förstå något ? I stället bröstar man upp sig som i sista inlägget och gör bort sig ännu mer i ett moln idioti. Typiskt också är att man inte vågar sätta ut sitt namn. Man frågar sig om den här typen av människor är så korkade som man faktiskt framstår som eller om de är utsända av The climate scam eller någon annan pajasblogg för att konsumera er tid ?
  Kämpa på UI !

  SvaraRadera
 9. Ny tycker jag att vi har "kan inte skilja på lokalt väder och globalt klimat"-inlägg så det räcker för hela september. Inga fler, tack!

  SvaraRadera
 10. Från en annan anonym.

  "Ny tycker jag att vi har "kan inte skilja på lokalt väder och globalt klimat"-inlägg så det räcker för hela september. Inga fler, tack!"

  Lars karlsson, kan man ta det som ett löfte om det skulle råka vara osedvanligt varmt någonstans också. Som i Ryssland häromsistens för att ta ett exempel.

  SvaraRadera
 11. Dag Melkersson 21:18

  Håller med till 100%

  M.V.H Thomas

  SvaraRadera
 12. Anonym 02:20,
  Den ryska värmen var mycket osedvanligare är det svenska septembervädret. UIs Anders Emretsson har skrivit om den på sin egen blogg.

  SvaraRadera
 13. Huvva! De stackars kommentatorerna ovan missade att de har 8 andra parametrar att förneka, blir snart heltidsarbete att förneka all denna vetenskap... :-)
  Såg ni inte hela filmen?

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 15. Thomas 5/9: Tack för det!

  Anonym 5/9: Håller med dig. Om vi nu bortser från strutsarna och gör ett försök att hänga med Rockström så försöker han förklara ett enormt brett fält av flera olika forskningsområden på 18 minuter och även ge en del goda exempel. Det ska han ha en eloge för och det bedrivs nog en hel del intressant forskning på Stockholm Resilience Centre som han blev chef för för ett par år sedan. Han utstrålar en intensitet och optimism som gör att man nästan tror honom när han säger att alla felaktiga kurvor går att ändra och att det finns hopp. Jag hoppas han har rätt, men innan det blir mer än en from förhoppning tror jag vi behöver se en massiv utbildning globalt i en kurs av typen "Biosfärens ekosystem - funktion, resiliens och människans påverkan" el dyl. Jag tror nämligen att det är i det närmaste omöjligt att kommendera fram allt det som behöver göras för att vända de dåliga trenderna. Det måste komma inifrån var och en av oss. Vi måste kunna omfamna, förstå,kommunicera och implementera en mängd olika saker. En gigantisk uppgift. Som vi borde börja nu med att ta itu med nu.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet