5 dec. 2010

COP16: Pachauri om IPCC

IPCCs ordförande Rajendra Pachauri berättar i en intervju av "The Wonk Room" om organisationen
The beauty of the organization is that all the scientists the best scientists all over the world volunteer their time, without a single penny being paid by the IPCC.

6 kommentarer:

 1. Mycket intressant, det var inte precis den bild jag hade fått från debatten och massmedia...

  Skulle också vilja se någon balanserat gå igenom den förmodade skeptikermyten att IPCC och "deras" modeller (avsiktligt) överdriver den framtida temperaturökningen i sina uppskattningar.

  Ett använt kriterium verkar vara att forskning som är ny och inte bekräftad inte kommer med även om den pekar åt ett visst håll. Och det finns en hel del exempel på troliga underskattningar i IPCC 2007 vilket förstås också är intressant ur riskperspektiv.

  Den illusion som skeptiker/förnekar rörelsen skapar är att det är två likvärdiga alternativ som står emot varandra. Och det är lätt att bli konflikträdd och börja tänka att sanningen ligger någonstans mittemellan (typ Judith Curry?).

  Men i naturvetenskap är förstås det enda som spelar roll vilka objektiva belägg som finns.

  Sedan glöms det ofta bort att utsläppen av CO2 också orsakar saker som detta:

  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=ocean-acidification-threatens-global-fisheries

  Vilket är egentligen det minst onda, att den hastiga ökningen av CO2 stannar i atmosfären eller absorberas av haven?

  Så åtminstone alla de som är tillräckligt vuxna för att våga konfrontera verkligheten som den är får hoppas att Mr. Pachauri har mod att stå upp för vetenskapens integritet. Och sedan gärna fortsätta att vara vuxna och hjälpa till så att nödvändiga åtgärder vidtas. Själv är jag urless på allt skeptikertrams. Kom med något med substans eller gå och göm er.

  SvaraRadera
 2. "scientists all over the world volunteer their time, without a single penny being paid by the IPCC"

  ojojoj detta är ju knappast en kvalitetsgaranti... att jobba gratis är ju något man förknippar med unga människor som desperat försöker slå sig in i den hippa media/reklam/filmbranschen(och tydligen numer den hippa klimathotarbranschen).
  De som skaffat sig erfarenhet och gott renomé brukar kunna ta betalt för sina tjänster.
  Kalle Calcun

  SvaraRadera
 3. Den första relaterade video som man ser när den här videon är slut är från CFACT som intervjuar Pachauri i Cancun. De kör med "klimatet har inte blivit varmare de senaste 15 åren" (enligt Phil Jones).
  Jag är också urless på allt skeptikertrams.

  SvaraRadera
 4. Kalle Calcun,
  Om man väljer att bli forskare så är man vanligtvis inte ute efter att tjäna stora pengar. Man gör det för intresset, friheten, utmaningen, och ibland för att hjälpa människor eller för att få status (utan pengar).
  Och som forskare är man van att lägga ner mer timmar på arbete än man får betalt för.

  SvaraRadera
 5. Kalle C,
  Jo jag väntade just på denna typ av kommentarer.
  Om forskarna får betalt av IPCC är det suspekt om de inte får betalt är det lika suspekt

  Trams.

  SvaraRadera
 6. @Nisse,
  Jag har en bekant som visat sig vara klimatförnekare. Hans största argument är hela tiden 'follow the money'. Alltså att alla som har betalt för att forska då per automatik blir köpta. Samma person kan sedan glatt berätta om forskningsgenombrott i andra discipliner. Där finns helt plötsligt ingen som är köpt för att dom får betalt. Logiken sviktar, som vanligt.

  @Kalle Calcun
  Du glömmer bort att IPCC bara sammanställer klimatforskningen från hela världen. Om IPCC skulle tas bort skulle all klimatforskning finnas kvar. Så det är inga betungande forskningsuppdrag vi diskuterar kring.

  Med vänlig hälsning,
  PMA

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet