24 maj 2012

Koldioxidproblemet fortsätter att växa

Wikimedia Commons
De globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen slog åter rekord under 2011: de uppgick till 31,6 Gigaton rapporterar IEA (International Energy Agency). Det var en ökning med 1,0 Gigaton sedan 2010. Kinas utsläpp ökade med  720 Megaton, men skulle ha ökat ännu mer om det inte vore för satsningar på energieffektivisering och "ren" energi. USAs utsläpp minskade däremot med 92 Megaton, främst tack vare att man håller på att över från kol till naturgas, och att man har haft en extremt mild vinter. (USA har dock drygt 3 gånger så stora utsläpp per invånare som Kina.) EU-ländernas utsläpp minskade med 69 Megaton.

7 kommentarer:

  1. Google har en utmärkt visualisering
    här även om den slutar 2007. Framförallt USA:s omställningsproblem är tydliga.

    SvaraRadera
  2. På Gp:s ledarsida kunde man nyss läsa detta:
    http://www.gp.se/nyheter/ledare/..50254--gert-gelotte-ingen-grans-for-tillvaxten

    Tänkte svara på detta, kan nån ge mig synpunkter på min text som följer?



    Det är obegripligt att det på GP:s ledarsida framförs åsikter som Gert Gelotte gör i sin krönika "Ingen gräns för tillväxten" där han tycks hävda det är bara för oss att tuta och köra, det ordnar sig nog... Han tom. ironiserar över dagens högst befogade oro inför framtiden, som bara en av många "domedagsprofetior"!
    Visst, han KAN ha rätt, men lyft blicken lite, så inser man lätt att vi istället sannolikt är inne på en ytterst riskfylld väg, men när så oändligt mycket ligger i andra vågskålen kan man inte se hans resonemang annat än som ytterst naiva eller rent cyniska.
    Dagens situation kan ju inte jämföras med något annat, i och med att förändringarna är globala, och otroligt snabba (100 år är ytterst lite i detta sammanhang).
    Världens överbefolkning, och den typ av materiell tillväxt som vårt samhälle gjort sig helt beroende av är ju hotande på många sätt, men kanske den värsta är de accelererande utsläppen av växthusgaser. Vi måste besinna att den ökande koldioxidhalten i atmosfären innebär en ofattbar risk för framtida generationer, i och med en ödesdiger temperaturhöjning och försurning av den globala havsmiljön det med all säkerhet leder till.
    Det behövs inte ens vetenskapliga rön, bara en vilja att lyfta blicken lite från vardagsperspektivet, för att det ska bli uppenbart att mänskligheten nu spelar rysk roulette med sin egen framtid som insats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gelotte:

      "1700-talets svenska skogskris är lärorik. Den löstes på två sätt. Johan Cronstedt konstruerade en kakelugn som använde veden effektivare och järnbruken gick så småningom över till att använda billigare stenkol. Råvaror tar aldrig slut. När de blir för dyra att använda byts de ut. Bensin och diesel mot biobränslen och elektricitet – för att använda ett modern exempel."

      Enligt Gelottes resonemang borde det alltså vara fullt möjligt att sluta använda fossila bränslen.

      Radera
    2. Rent generellt så innebär Gelottes ståndpunkt att vi inte behöver ägna oss åt aktiviteter som förorenar eller hotar olika ekosystem, och/eller är skadliga för människor, för vi kan alltid hitta ett alternativ.

      Jag håller i viss mån med Gelotte om tillväxten: det finns ingen gräns, förutsatt att det handlar om högre grad av förädling utan en ökad resursförbrukning. Tyvärr är det inte den sortens tillväxt som vi har nu. Det senare borde Gelotte ta och fundera lite på.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. GP:s ledare repeterar dessutom i ovan nämnda text synpunkten att Sveriges del av de globala koldioxidutsläppen endast uppgår till ett visst antal promille. GP har flitigt använt det argumentet under senare år. Med det resonemanget kan man tänka sej den enkla lösningen att dela upp Sverige i regioner/landskap när utsläppen blir alltför höga i konungariket som helhet...

    SvaraRadera
  5. Tillväxt är ett knepigt område. För att reda ut begreppen rekomenderas

    The Most IMPORTANT Video You'll Ever See (part 1 of 8)
    http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

    och de sju övriga filmerna med Albert A. Bartlett. Lite torrt kanske men nog
    är det okunskap om tillväxtens verkliga konsekvenser som får oss att omfamna
    den så kärt.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet