26 aug. 2012

DN uppmärksammar det smältande Arktis

Dagens DN beskriver havsisens rekordlåga utbredning trots att flera veckor återstår av smältperioden, som brukar vara till mitten av september. De tar också upp avsmältningen av Svalbards glaciärer och hur ett isfriare polarhav kan ge oss blötare och svalare somrar. Läsvärt.

Se även "Why Arctic sea ice shouldn't leave anyone cold" på Skeptical Science

Senaste tidens minskning av isens utbredning: (Källa: Arctic Sea Ice Blog / NSIDC)

Isvolymens förändring (Källa: Polar Science Center)

Uppdatering 28/8: NSIDC meddelar att det tidigare minimumrekordet för den arktiska havsisens utbredning (dvs området med minst 15% is) för en enskild dag slogs den 26/8. Det tidigare rekordet var från 18/9 2007.  Eftersom det årliga minimumet brukar nås i mitten av September så har vi alltså troligen ytterligare ett par veckor med nedgång att vänta. 
Här är nytt i DN. Och nu har också AB och SvD vaknat.
/LK

15 kommentarer:

  1. Isutbredningen i arktis visar också en av dom mest slående "hockeyklubborna" och man utgår från Kinnard et al. och fortsätter till 2012.

    SvaraRadera
  2. Faktiskt snarare en vinkelhake.

    SvaraRadera
  3. Visst, frågan är vad som är skaftet respektive bladet. Fast en liten korrigering:
    Det verkar som om det andra diagrammet som jag refererade räknat med 'minimum extent' och inte med medelvärdet för augusti som Kinnard et al 2011 verkar ha använt.

    Det har dock ingen större inverkan på formen på kurvan, men bladet blir 4-5 streck kortare.

    SvaraRadera
  4. värt att hålla koll på: http://www.guardian.co.uk/environment/2012/aug/11/arctic-sea-ice-vanishing

    SvaraRadera
  5. Självklart ska man ta klimathotet på allvar oavsett vad som skrivs i dagspressen. Lita på klimatforskarna och FNs klimatpanel.

    SvaraRadera
  6. Idag är det den 27/9 och isen håller på att återgå till normal nivå:
    http://www.dmi.dk/dmi/index/hav/the_arctic/havisareal.htm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med "normal nivå" menar du alltså nivån det tidigare rekordåret 2007.

      Radera
    2. Oppti, detta händer varje år, men kanske borde Du inte bara titta på isens utbredning, men mer på isens volym. Där ser Du nämligen, att vi år efter år tappar knappt tusen kubikkilometer is. Isen blir år efter år tunnare och tunnare. 2012 var det under 4000 kubikkilometer is kvar. Håller takten (i verkligheten ser det ut som om förlusten av is blir snabbare) har vi bara 4 år kvar tills det bara är en liten skvätt is kvar på polarhavet. Ge mig ett argument, varför trenden vänder i dag, när vi har sett att förlusten blir bara snabbare och snabbare år efter år.

      Kan Du föreställer dig, hur mycket energi det går åt att smälta 1000 kubikkilometer is? Vad tror Du kommer att hända, när isen försvinner tidigare om året, när solen står på himmlen dagen runt?
      Visste Du, att Arektis får faktiskt mer energi/dag från solen på sommartid än den nordafrikanska saharaöknen? Vad tror Du händer med all den där energin som inte längre reflekteras tillbaka utan absorberas till största delen?

      Oppti, jag rekommendera att Du titta på isvolymen, att Du räkna själv ut, hur mycket energiöverskott polarhavet får varje år, och framför allt, tänk ut för dig själv vad som kan hända, när energin inte kan konsumeras genom att smälta havsisen

      Radera
    3. oppti/

      Kul att du kommer tillbaks till forumet och inte lämnar en kommentar för att sedan aldrig återvända. Jag har ett påstående och en fråga till dig:

      Inte bara den minimala (i september) utan även den maximala utbredningen (i mars) blir mindre och mindre över tiden. Här är data från NSIDC. Håller du med om att det är troligare att isen är på väg att årtergå till en onormalt låg nivå snarare än till en normal nivå?

      Radera
  7. Denna fråga diskuteras av mer insatta på en annan site The Climat scam!
    Jag noterar bara att isens utbredning återgår i rask takt till ett läge där det "hål " som alarmisterna vill hävda ger en helt annat klimat, har försvunnit.
    Det är intressant att försöka förstå de krafter som ligger bakom isläggning och isavsmältning för oss som inte bara har en sak i huvudet!
    För er som vet att det är vi människor som ligger bakom och att det gå att påverka genom åtgärder måste det kännas frustrerande.
    Tur att det ännu finns plats för flera åsikter i frågan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. oppti,
      Vi på UI är väl bekanta med det naturfenomen som kallas "höst" som får isen att börja frysa till igen.

      Det senaste inlägget på TCS har dock en poäng: det var egentligen 2010 som den stora förändringen skedde, då vi hade en kraftig minskning av volym och tjocklek. Det syns också tydligt i den här grafen.

      Radera
    2. Jag tittade igenom inläggen hos TCS under september och oktober 2010, men jag hittade ingenting om havsisens volym där.

      Är det inte konstigt?

      Radera
    3. Daniel Bengtsson2 oktober 2012 kl. 10:21

      Oppti/

      Att isen växer under hösten och vintern beror på jordens omloppsbana runt jorden (sk årstider).

      Att isens utbredning blir mindre oavsett årstid beror bland annat på att vi människor påverkar klimatet.

      Det är alltså inte omloppsbanan som påverkas av oss människor, utan medeltemperaturen under hela året. Därför är det inte förvånande att isen växer (mot ett ovanligt lågt maximum) just nu.

      Om de "mer insatta" på The Climate Scam har missuppfattat detta så är du mer insatt än dem nu.

      Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet