24 sep. 2012

Peter Sinclair: Loss of Arctic Sea Ice … and of a ‘Giant Parasol’

10 kommentarer:

  1. Ja visst, vi måste agera nu. Men vi måste också förstå vad som är möjligt, politiskt och ekonomiskt. De kommande 50 årens utveckling har vi små möjligheter att påverka, vi få fokusera på dess konsekvenser, men åren därefter kanske vi kan dämpa.

    SvaraRadera
  2. Samtidigt i en annan del av världen växer isen. Antarktis isar har aldrig varit större än nu.
    Det är tydligt att det är vi i norra delen av jordklotet som måste göra något.
    Eller också kanske det inte finns något vi kan göra? För inte kan det vara naturligt med en förändring av klimatet? En förändring som uppkommer just när vi börjat mäta allt mer?

    SvaraRadera
  3. oppti,
    nej, förändringarna kommer samtidigt som vi drivit upp koldioxidhalten ca 40% över vad som varit naturligt.

    Det finns mycket vi kan göra, vilken inverkan det får för kommande generationer är mer ovisst, det beror naturligtvis bla på hur mycket vi gör. Men du syftar kanske på att vi kanske inte kan göra något vi har glädje av och så kan det vara.

    SvaraRadera
  4. oppti/

    Antarktis landis minskar mer och mer för varje år.

    Antarktis havsis ökar - trots att temperaturökningen i havet kring Antarktis är större än för andra hav på jordklotet.

    Om du är intresserad av hur det kommer sig att havsisen ökar trots att vattnet blir varmare kan du läsa här. Om du vill ha referenser till något jag skrivit så säg gärna till!

    Vänliga hälsningar
    Daniel

    SvaraRadera
  5. Angående Antarktis ökande havsis så borde denna video vara av intresse:

    ”Resolving the Paradox of the Antarctic Sea Ice
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KWS-yZYye4c
    Judith A. Curry, chair of the School of Earth and Atmospheric Sciences at Georgia Tech, discuss her latest study in the Proceedings of the National Academy of Sciences. Appearing in the August 16, 2010 edition, she finds an explanation for the seeming paradox of increasing Antarctic sea ice in a warming climate”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är själva artikeln:
      http://www.pnas.org/content/107/34/14987

      Radera
  6. Klimatförändringarna i norr sker långt snabbare än vad forskarna tänkt sig. Något de missat? Albedo-effekten, knappast. Men videon ovan visar tydligt hur ishavet töms på gammal is, missade man detta? Avsmältningen har gjort isen lättrörlig och havsströmmar för ismassor ut ur ishavsregionen med än snabbare avsmältning som följd.

    För ett eller två år sen var jag övertygad om att tydliga klimatförändringar inte tillhörde min generation, möjligen mina barns men framför allt generationerna därefter. Jag har ändrat mig, det förefaller uppenbart att förändringarna sker nu och att de om några år kan bli påtagliga även i vår region. Jag har hängt upp mig på medelvärdesvärderingar, att 0.7 ändå är måttligt. Men 0.7 betyder mångdubbelt mer regionalt med konsekvenser som fortplantar sig ut över vida områden.

    SvaraRadera
  7. I Tages Danielssons Typer finns en figur "Holger Typ Betydelseblind" som inte kan skilja på vad som är viktigt och vad som är oviktigt. Hans resonerar t ex:

    "Och inte heller begriper jag varför min syster blev så sur när jag sa åt henne att jag tyckte det var anmärkningsvärt av min svåger att gå och låna mitt paraply olovandes just den dagen han blev överkörd av tåget."

    Jag mindes denna typ då jag såg Ingemar Nordins senaste TCS-inlägg om den Antarkiska havsisen.

    Eller kanske har han bara plankat satir-sajten "Denial Depot"...

    SvaraRadera
  8. Och här har vi Lena "Betydelseblind" Krantz. Dessa individer är verkligen fulllkomligt hopplösa.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet