7 dec. 2013

Så dumt att det blir kul

En video av en klimatförvillande skämtare verkar vara populär på klimatförvillarbloggar. Så som vanligt är med dylika skapelser så ligger det komiska värdet huvudsakligen i skämtarens egen ignorans, klumpighet och småaktighet (ungefär som hos Robert DeNiros rollfigur "Rupert Pupkin" i filmen "King of Comedy"). Den här videon ska föreställa ett svar på bloggen SkepticalSciences rulltrappa. Lägg märket till att den första grafen med "rulltrappan" föreställer globala temperaturer sedan 1970, medans den utzoomade kurvan föreställer temperaturer (uppskattade från isborrkärnor) från en plats (eller ett område) i centrala Grönland (Greenland Dome). Just det, man sätter hop globala temperaturer med lokala temperaturer, och dessutom är de senare från en plats med ett extremt klimat. Lägg också märket till att något skumt händer med skalan för den första grafen vid utzoomningen: y-axeln täcker egentligen 1,4 grader, men till sist ryms den inom ungefär en halv grad.

Så till slut blir det faktiskt en riktig bra illustration av hur förnekare ser på global uppvärmning, och kanske framför allt av hur svårt de har att begripa ordet "global".

Här är Grönland, med platser markserade där isborrkärnor tagits. Kurvan i filmen kommer förmodligen från GISP2. Kartan kommer från NSIDC.
Här är jorden, med väderstationer markerade. Kartan kommer från NASA.


Här är videon:


Och här är Robert DeNiro som den misslyckade komikern Rupert Pupkin:

Uppdatering 2013-12-08: lade till kartor med Grönland och jorden.

3 kommentarer:

 1. Enligt förvillarna så är jordens medel temp - 33. Det är just såna här dumheter som fick mig att inse vem som bygger argument på fakta och vilka som föröker förvilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där har du nog missuppfattat. Vem säger att jordens medeltemperatur är -33C?
   Inte IPCC och ingen annan heller såvitt jag vet.

   Du bör nog sätta dig in i ämnet bättre innan du blir så säker på din förmåga att avgöra det.

   Radera
 2. Tycker poängen är att filmen är rolig till skillnad på den där union om NASA. Dessvärre ett symptom som präglar alla AGW-are - de är inte roliga… Finns också många skeptiker som inte är kul men majoriteten försöker iaf.

  Sen att det inte finns mycket sanning i videon, ja men vem hade förväntat sig det? Man tittar inte på 2 minuters youtubeklipp för att lyfta sin vetenskapliga kompetens.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet