31 jan. 2014

Richard Alley om klimat, väder och framtiden

Richard Alley i en CNN-intervju om extremväder, klimatvetenskap, möjligheter och faror.

1 kommentar:

 1. Tycker att Richard Alley är en fantastisk människa och en lysande kommunikatör. Inte bara hur han kombinerar hjärta och hjärna utan också hur han med få ord (och visst kroppsspråk...) sammanfattar komplexa sammanhang, en svårare konst än det kanske verkar. Dock skulle jag vilja problematisera hans beskrivning av själva händelsen som ursprungligen diskuteras. Han säger "maybe a little bit of climate change, but this is mostly weather". Senare (2.55) motiverar han det med att jämföra "1 degree" (F antar jag) med "20 degree cold snap". Det är väl visserligen rimligt beskrivet, men ändå en förenkling som jag tycker leder ganska fel, rent konceptuellt. Dels är förstås även antalet händelser per tidsenhet väldigt relevant. Sedan handlar det om en typ av mycket icke-linjära(grovt uttryckt) fenomen som hur jetströmmar påverkas av ändringar i temperaturer i olika områden, vilket heller inte är detsamma som det globala genomsnittet. Också sådant som arktisk isutbredning och halt vattenånga i luften påverkar.

  Som jag förstått det från vad jag bedömer vara trovärdiga källor har det varit en ovanligt stor mängd extremhändelser i år och de senaste åren som är direkt kopplade till fenomenet. Men det är svårt att leda något i starkare bevis och det råder väl heller ingen direkt konsensus i vetenskapsamhället. Problemet är dock att det kanske inte går att belägga många faktiska fenomen i ett komplext system på traditionellt sätt, och speciellt inte i förväg. Men vi vet att vi rubbar systemet och att det kommer att leda till överraskningar, det kan t.ex. mycket väl vara någon form av tipping point som nyligen passerats, det matchar iallafall datat. Är man dock rädd för att ha fel kan man ju antingen inte säga något alls eller säga att vi inte vet (vilket man förstås även kan göra av andra skäl).

  En expertanalys.

  Färsk analys av Met Office.

  Ett citat från senaste länken för att belysa komplexiteten "The major changes in the Pacific jet stream were driven by a persistent pattern of enhanced rainfall over Indonesia and the tropical West Pacific associated with higher than normal ocean temperatures in that region."

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet