10 feb. 2014

Notiser och länkar

Dags att bjuda läsekretsen på en samling aktuella notiser och länkar rörande klimatvetenskap och klimatdebatt. Här blir det både högt och lågt:
  • Ett enskilt år extra av globala temperaturdata gör inte mer än marginell skillnad för det klimatvetenskapliga evidensläget, men det är ändå intressant att ta del av vad Stefan Rahmstorf skriver på RealClimate med anledning av de globala temperaturdata för 2013 som nyligen blivit tillgängliga.
  • Fokuserar vi i klimatdebatten för mycket på frågan om konsensus i forskarvärlden? Talet om konsensus påstås ibland vara ett ineffektivt sätt att övertyga allmänheten om att det pågår en farlig antropogen global uppvärmning. Stephan Lewandowsky och John Cook på Skeptical Science påstår motsatsen: "Establishing consensus is vital for climate action".
  • Geoengineeringidén om att pumpa upp aerosoler i stratosfären för att avskärma en liten del av solstrålningen och därmed bromsa den globala uppvärmningen är mycket riskfylld och starkt kontroversiell. Måndagen den 17 mars kommer Seth Baum från Global Catstrophic Risk Institute i USA att hålla ett föredrag om detta i Stockholm. Baums föredrag ingår i ett heldagsmöte på KVA som jag är med och arrangerar, som är öppet för almänheten, och som har rubriken Emerging technologies and the future of humanity. Förhandsnmälan senast 10 mars!
  • Bör vi kalla våra meningsmotståndare i Stockholmsinitiativet och liknande grupperingar för "klimatskeptiker" eller "klimatförnekare"? Inget av orden är idealiskt, och här på Uppsalainitiativet vacklar språkbruket. I ett inlägg på min personliga blogg förklarade jag nyligen varför jag själv föredrar att använda ordet "klimatförnekare".
  • Till de fulaste metoder som förekommer bland klimatförnekare kan räknas den citatförfalskning de ibland ägnar sig åt för att smutskasta sina meningsmotståndare. Häromsistens diskuterade vi hur ett gammalt förfalskat John Houghton-citat återigen använts som tillhygge av svenska klimatförnekare. För ett färskare exempel, se den här bloggposten på den s.k. "Klimatupplysningen" (WebCite), där Stockholmsinitiativets Ingemar Nordin felaktigt tillskriver sångerskan Bette Midler citatet "As it happens, most meteorologists and geoscientists are 'climate-change deniers.' But, hey, who cares what those small-brained wackos think?", och i kommentarsfältet får felaktigheten påpekad för sig, men ändå hårdnackat vägrar rätta bloggposten (bland annat med hänvisning till att han "inte sett någon dementi").
  • I en välformulerad artikel i gårdagens SvD skriver fysikern Emma Wikberg om en olycklig tendens i debatten som dyker upp så snart ett miljölarm tyder på att det kan vara klokt att ändra vårt konsumentbeteende i något avseende. Det som akut fått henne att ta till pennan är reaktionerna på rödlistningen av nordhavsräkan, men det hade lika gärna kunnat gälla klimatfrågan. Hon skriver att
      konsumenter uppvisar tecken på kränkthet varje gång nedslående forskningsresultat med åtföljande rekommendationer presenteras. Rör inte min räkcocktail! Försök inte ta ifrån mig nöjet att flyga till Thailand en gång om året! Och tro inte att jag tänker ge upp min fredagsbiff!
    Och hon avslutar med följande uppmaning:
      Politikerna måste genomgående uppvärdera vetenskapliga rekommendationer i förhållande till enskilda näringsidkares och deras lobbyisters kortsiktiga intressen. Och vi måste alla sluta bete oss som jättebebisar – och släppa föreställningen att överdåd är en mänsklig rättighet.




8 kommentarer:

  1. "Klimatförnekare" känns som ett väldigt märligt ord tycker jag.
    Hellre i så fall "klimathotsförnekare".
    Kanske blir väl långt...?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag det ;o

      Tycker att argumentet att även andra ord bokstavligt sätt är otydliga, är en dålig anledning till att "skapa" ett nytt otydligt/oklart begrepp.

      Tycker att Johan Wästlund har bra argument på din blogg.

      Radera
    2. "klimatförnekare" passar bra, för det förekommer förnekelse mot allt som har med klimatet att göra. Sen kan de kanske delas in i förnekare av att CO2 är en växthusgas, förnekare av att glaciererna smälter, förnekare av att temperaturen stiger, förnekare av att klimatförändringarna är skadliga etc. Men ofta hänger det nog ihop.

      Radera
  2. "Klimatskeptiker" klagar gärna på att deras titel 'klimatförnekare' inte stämmer, eftersom de inte förnekar själva klimatet. Men det är svårt att hitta en passande titel på dem, när de förnekar på så många olika plan. Jag hamnade i diskussion med en man som helt och hållet förnekade växthuseffekten. Han sa att det inte fanns några bevis för att den fanns, att alla forskare han pratat med inte kunde ge en godtagbar definition av vad det var och att det fanns bevis på andra planeter för att jorden kunde klara sig utan växthuseffekt. Detta är ju mer blåförnekelse än vanlig förnekelse. Vad gör man i denna situation, när simpla grundskolekunskaper verkar ha gått förlorade och han avfärdar vetenskapliga artiklar som om de vore mygg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förnuftigaste i ett sådant fall är nog att inse att man har att göra med ett hopplöst fall, och att helt enkelt gå därifrån. (För egen del kan jag ibland önska att jag hade lite mer av just den sortens förnuft.)

      Radera
    2. Tyvärr är detta en vanlig åsikt. Även meriterade skeptiker som Karlén och Mörner har skrivit under ett brev med texten "Problemet är att man utan anledning förutsätter att
      "växthusgaser" har förorsakat de 33-34 grader som observerats. Det finns en känd fysik
      som förklarar "växthuseffekten" (t.ex. Jelbring, ref. 2)." (Syftandes på Jelbrings artikel i E&E där han förklarar jordens högre temperatur med atmosfärstrycket snarare än växthusgaser).

      Ser man på TCS är även de "skeptiker" som säger sig tro på att CO2 har en uppvärmande effekt helt ointresserade av att korrigera de otaliga kommentarerna där motsatsen påstås. Anars kunde man tycka att "skeptikerna" skulle vilja hålla efter de mer tokiga medlemmarna i sin skara för att inte verka totalt verklighetsfrånvända. Spencer gör det t ex, men på den svenska arenan är det tyst.

      Radera
    3. @Thomas P:
      "Anars kunde man tycka att "skeptikerna" skulle vilja hålla efter de mer tokiga medlemmarna i sin skara för att inte verka totalt verklighetsfrånvända"

      Är detta ett beteende som förespråkas på Uppsalainitiativet? Alltså att man försöker korrigera sådana kommentarer som man tar avstånd ifrån även om de så att säga är på det egna laget?

      Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet