9 juni 2014

Istidsenheter

Serieskaparen och vetenskapsinformatören Randall Munroe som ligger bakom xkcd illustrerar här nedanför vad en temperaturförändring på 4,5 grader innebär - den förändring IPCC förutspår för nästa århundrade (om vi inte gör något). Munroe gör detta genom att införa något han kallar "istidsenheter". Det var nämligen 4,5 graders skillnad mellan förra istiden och idag...

19 kommentarer:

  1. Ett klargörande: IPCC förutspår inte en viss temperatur för 2100. Det finns olika utsläppsscenarier, och för varje sådant scenario så ger IPCC ett medelvärde och ett intervall (90%) för perioden 2081–2100. För scenariot med högst utsläpp (RCP8.5) är medelvärdet 3,7 C och intervallet 2,6 till 4,8 C.

    Källa: IPCC AR5 WG1 SPM Tabell 2.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Temperaturerna är relativt referensperioden 1986–2005.

      Radera
    2. Hej Lars!

      Anser du att IPCC anför utsläppsscenarierna som realiserbara eller har de använt dem för att ingångsvärden för att kunna skatta temperaturutvecklingen?

      Radera
    3. Det är en svår fråga. IPCC beskriver inte det särskilt väl, så vitt jag kan se. Jag skulle tro att de anser dem som potentiellt realiserbara beroende på hur mycket användbar kol (framför allt) som finns kvar.

      Personligen tror jag att utvinningen av kol (som det finns mest av) kan komma att begränsas av att kvalitén på det kvarvarande kolet blir allt lägre och kolsömmarna blir allt svårare att nå och utvinna. Men det beror också teknikutvecklingen, som är svår att förutsäga ett sekel framåt.

      Radera
    4. Tack för svar Lars! Jag gissar också att IPCC skapat SRES baserat efter uppskattad mängd kol, olja och gas som bedöms finnas kvar i backen. Undrar dock hur du tycker utvinningshastigheten av kol-/olje/gas korrelerar med reservuppskattningar?

      Det faktum att IPCC inte beskriver realiserbarheten i utsläppsscenarierna särskilt väl, tror du det ger en fingervisning om varför de tagit fram SRES? Om man vill anföra ett scenario som realiserbart, är det väl rimligt att man bemödar sig med en omfattande beskrivning såsom IPCC gjort vid bedömning om framtida temperaturutveckling (som ju är en reflektion av massvis av modellkörningar med olika typer av modeller) och konsekvenser därav? Man kanske kunde analysera utvecklingen i de fält vi utvinner idag och bygga scenarier baserat på detta?

      Radera
    5. Produktionen av fossil energi har ökat massivt sedan WW2 (runt 8 ggr), men den kan knappast fortsätta med det. I viss mån kan utvinningshastigheten ökas genom tekniska framsteg (som naturligtvis är svåra att förutse), och genom fler borrar/fordon/rör mm i befintliga fält/gruvor men för det senare finns ju starka ekonomiska begränsningar . Så jag skulle tro att de högre utsläppscenarierna fram till 2100 är relativt osannolika. (IPCC själva vill inte ange sannolikheter för de olika scenarierna). Vilket kanske är tur för oss, med tanke på hur trögt det går med politiska beslut. I vilket fall som helst så är det viktigt att komma ifrån vårt beroende av fossila bränslen.

      Höök och Xu 2013 ger några intressanta referenser utöver deras egen analys, och enligt dessa så kommer vi troligen att hamna under 600 ppm vilket ungefär är en fördubbling från den förindustriella nivån.

      Radera
  2. Tack Lars - det gör ju det hela lite mindre tokigt men varför skulle RCP8,5 scenariot stå sig bättre
    än någon av de andra modellerna ?

    http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/CMIP5-90-models-global-Tsfc-vs-obs-thru-2013.png

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se t ex här, här, och här.

      Sedan så verkar Spencer ha ansträngt sig för att passa ihop kurvorna på ett sätt som maximerar avvikelsen. Lägg särskilt märket till hur den blå kurvan dyker nedåt redan efter något år. Modellkörningarna var förmodligen inte initialiserade med det faktiska tillståndet (en stark El Nino).

      Radera
    2. Tack Lars för att du bekräftar att avvikelsen finns.

      Radera
    3. Alla mätserier och definitivt alla modeller har avvikelser.

      Men ordet låter säkert mystiskt och konspiratoriskt för någon som sov på NO-lektionerna.

      Radera
  3. Fattar inte. Är det seriöst menat?
    200 m havshöjning och palmer vid polerna om temperaturen stiger knappt 2 grader från idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1 IAU (ica age unit) är lika med 4,5 grader Celsius.

      Radera
    2. Fattar fortfarande inte. Var det ett svar på min undran?
      I bilden står det att det kommer växa palmer vid polerna om temperaturen stiger med nästan 2 grader från idag. Är det något skämt jag inte förstår eller vad menar ni med att publicera detta?

      Radera
    3. Påståendet om palmerna handlar om förhållandena vid en temperaturhöjning om 2 IAU (ice age units), inte 2 °C. 1 IAU motsvarar 4,5 °C, så att 2 IAU blir lika med 9 °C. Obs 9 °C, inte 2 °C. Förstår du nu, eller vill du att jag förklarar mer utförligt?

      Radera
    4. Men läser du inte texten ovan utan tittar bara på bilderna?

      Radera
    5. Ber om ursäkt. Måste vara min hjärna som redan har tagit semester. Nu förstår jag...

      Radera
    6. Men jag förstår inte :( För 20 000 år sedan så var det alltså 4,5 C kallare än idag (typ) och om 86 år, enligt grafen, så kommer det vara 4,5 grader varmare? Är det rätt uppfattat?

      Radera
    7. Du har läst innantill helt korrekt, Anonym 16:40. Vad gäller hur det blir år 2100, se emellertid Lars Karlssons reservation 19:38 ovan.

      Radera
    8. Ladies & Gentlemen

      Hva gjelder palmer ved polene må vi også se litt på globusen / geomorfologien eller geografien.

      Sydppolen er et land med hav omkring og nordpolen er et hav med land omkring, tenk det.

      Det neste er at Beringstredet er trangt og grunt, der passerer praktisk talt ingen ting. Men Framstredet er meget dypt og bredt, der passerer hele Atlanterhavet.

      Så har vi vannets berømte thermostaterende effekt på så mange vis. Det vil ikke bli så mye varmere ved ekvator men mest ved polene, og Antarktis er sært og en egen diskusjon, Dermed har vi å diskutere eventuelle palmer på Svalbard og Franz Josefs land og Novaya Zemlya,

      Synes dere ikke det, da?

      Men her er det blitt klart varmere allerede, det må jeg bare melde og si ifra om.

      Markjordbærene ( Fragaria vesca L.)kommer nå, de kom vanligvis 27 juni i gamle dager.

      Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet