28 feb. 2015

Direkt observation av ökande växthuseffekt Den här videon visar halten koldioxid i atmosfären (CO2, blått, skala i miljondelar till höger) och termisk infraröd energi från atmosfären (forcing, rött, skala i W/m2 till vänster). Mätningarna är gjorda i Oklahoma (första halvan av videon) och Alaska (andra halvan) och spänner över 11 år. Det är forskare från bl a Lawrence Berkeley National Laboratory i Kalifornien som har använt väldigt precisa spektroskopiska instrument för att direkt mäta termisk infraröd energi från atmosfären och plocka fram koldioxidens spektrala signatur från denna. Koldioxidhalten och den inkommande energin följs väl åt. De årsvisa svängningarna beror bl a på att växter tar upp koldioxid från luften under våren, och  avger det på hösten. Den långsiktiga uppgången beror främst på koldioxidutsläpp från användning av fossila bränslen.
Så här ser mätstationen i Alaska (nära staden Barrow) ut.
Bild: Jonathan Gero

2 kommentarer:

 1. Hello everyone

  På tide å forstyrre dere litt igjen.

  Jeg lurer på om vi nå kan gjøre oss håp om å få målt og bestemt og calibrert klimakjensligheten deg / CO2dobling mer presis enn hva vi har måttet formode og bygge på hittil.

  Gitterspektroscopi er min favoritt.

  SvaraRadera
 2. CO2 samlas i vår atmosfär eftersom många decennier redan och eftersom i framtiden endast Nordamerika, EU och Eurasien plus Japan kommer långsamt att minska kol användning och andra regioner som Latinamerika, Afrika, Mellanöstern, Indien, Kina och Australien kommer öka användningen av kol (Kina och Indien på grund av överbefolkning) kan vi säga att vår miljö kommer att ha ganska svårt
  http://www.alternative-energies.net/a-prediction-regarding-the-global-electricity-mix-in-2035/
  Även sektorn för förnybar energi kommer att utvecklas bättre bara i länder som långsamt kommer att minska kol användning.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet