27 maj 2015

Richard Alley: "Did we blow it?"

Richard Alley talar under rubriken "Crumbling Ice Cliffs? Not-So-Good News for Low Coasts.", INSTAAR seminariet den 6/4, om Västantarktis och klimatförändring:

3 kommentarer:

 1. Richard Alley är en fantastisk folkbildare, entusiastisk och avväpnande humoristisk. Jag gillar den här mer övergripande presentationen, med många historiska jämförelser.
  https://youtu.be/Gm-SywVaSJc.
  /Mattias

  SvaraRadera
 2. @ Uppsala

  Nå får dere joggu våkne her gitt (Hva skulle dere gjort uten meg?)

  Vet dere hva, Jeg har vært synsk, og nettop foreslått og pekt på siste nytt fra forskningsfronten, der dere må følge med.

  Se på

  Livescience.com Jet stream stears Atlantic currents. May 28 2015

  Det er Stefan Rahmstorf Michael E.Mann- historien, om Golfstrømmen som slapper av. Og hvor Bjerknessenteret i Bergen ved en Svein Østerhus har opponert. Den historien vil dere finne på nettstedet Yr.no

  Men nå er altså Rahmstorf & al i boks, og er kommet i Livescience.com, hvor historien synes konsistent.

  Påstanden eller teorien er at den berømte Jetstrømmen styrer the north atlantic oscillation. Men hva de behandler kalles The Atlantic Meridional Overturning Circulation forkortet AMOC.

  Som er rundgangen fra Mexicogulfen forbi Florida og opp forbi New Foundland og rett over Atlanteren til Biscaya omtrent, og ned til Marocco og via passaten ny runde. Og i midten av den rundingen finner vi Sargassohavet.

  Bjerknessenteret sier at her må vi skille og presisere litt og at strømmen i og med antipassaten som passerer mellom Island og Scotland og opp Norskekysten til Barentshavet er en egen havstrøm forskjellig fra Golfstrømmen.


  Men nå demrer det også noe svært viktig som flere enn jeg har tillatt seg å spekulere i gjennom tidene, og det er at solen ved virkning på stratosfæren bestemmer jetstrømmen. En sånn effekt må vi nesten formode for å kunne begrunne at langtids temperaturgrafene klart viser pålagrede spor efter solflekk- duvningene på 11 år.

  Vær da klar over at mens solen i synlig del av spectrum endrer seg bare ganske minimalt over 11 års solflekk- periodene, så er endringen i UV og Røntgen en hel tierfaktor. Oppdaget av SOHO. Det hjelper meget godt på oppklaringen av litt av hvert.

  Lenger våger ikke jeg å spekulere, men det der har vært min nær sagt sikre eller hellige tro og overbevisning sålenge jeg har vært amatørastronom og fulgt solflekkene.


  OK, det ser iallefall ut til å ha løsna et sted så de finner en årsaks- sammenheng mellom jetstrømmen og golfstrømmen og NAO. Og kan begynne å begrunne fysikalsk 60- års duvningene i langtemperaturgrafene.

  Dertil må dere vite at det er en gammel historie. Danske embedsmenn, sorenskrivere og sogneprester, har i århundrer merket seg at været i Austerbygd og på Jylland synes å svinge i mot- fase. Senere kjent som NAO.

  SvaraRadera
 3. Den här visar tydligare en del av de diagram som Richard Alley använder. Han berättar också om skördarna, kan vara en aha-upplevelse.

  http://youtu.be/Z_-8u86R3Yc

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet