4 dec. 2009

Svenska klimatforskare om Stockholmsinitiativets metoder

Sex av Sveriges ledande klimatforskare svarar Lars Bern i Sydsvenskan:
Lars Berns bild av händelsen ryms gott och väl inom de allt vidare ramarna om vad det ”fria åsiktsutbytet” om klimatforskningen alltmer har blivit i Sverige – en gatloppsliknande och numera tämligen desperat jakt på forskare, politiker, FN, media och forskningsfinansiärer
...
Den aktuella händelsen [Den stulna e-posten och dess innehåll] är bra att reda ut, men lite mer is i magen borde man ha än att rusa iväg med lösryckta ord och meningar. Enligt Bern skall Ingenjörsvetenskapsakademin förhöra ”FN-forskare” och ”andra”, vilket är kryptiskt i sig. Inget nytt under solen; Berns kollegor i Stockholmsinitiativet förespråkade i januari ... en hearing på vetande och tro om klimatförändringarna och deras orsaker på Ingenjörsvetenskapsakademin eller Kungliga vetenskapsakademin. Nu har väl även KVA fallit i onåd, när Bern utlyser att de härmed fått anledning att ångra sin syn på klimatforskningen.
Läs hela svaret här.
Lars Berns artikel här.

Uppdatering:
Sydsvenskan har valt, efter påpekande från Uppsalainitiativsmedlemmen Mia, att i dag införa en rättelse av ett uppenbart faktafel i Lars Berns artikel:
Rätt institut
Klimatforskningsenheten vid universitetet i East Anglia, CRU, inrättades 1972. Margaret Thatcher tillträdde som brittisk premiärminister först 1979 och var inte delaktig i bildandet av denna forskningsinstitution, vilket påstods i en debattartikel under Aktuella frågor i tisdags (1.12). Thatcher tog däremot initiativ till klimatforskningsinstitutet Hadley Centre som sorterar under den brittiska motsvarigheten till SMHI och öppnade 1990.


6 kommentarer:

 1. Vilken eller vilka av dessa personer är klimatforskare? Av deras titulatur kan man inte finna någon sådan. Bara vanliga lekmän med akademisk titel.
  Professor i matematisk statistik = klimatforskare. Befängt!

  SvaraRadera
 2. Stig S,

  Artikeln hade onekligen fått större tyngd om den skrivits av klimatforskare, och några sådana finns ju inte bland undertecknarna. Förutom då Svante Björck givetvis. Och Georg Lindgren. Därtill har vi förstås Anders Lindroth och Markku Rummukainen. Samt Henrik Smith och Martin Sykes.

  SvaraRadera
 3. "men lite mer is i magen borde man ha än att rusa iväg med lösryckta ord och meningar" - jorå det finns tid och det blir bara värre. Köpenhamn kommer inte ge något konkret resultat vare sig med eller utan Climategate. Dock krackelerar samarbetet forskare emellan. Michael E Mann har nu idiot förklarat Phil Jones för uppmaningen att förstöra korrespondansen rörande AR4...
  Olle H: För att använda din egen formulering " Du kan naturligtvis dra fram enskilda studier av Lindzen eller Svensmark som du tycker stödjer din egen uppfattning" byt nu ut Svenssmark mot Rummukainen och Lindzen mot Björk så hör du hur du låter själv. Climategate får grava konsekvenser - var så säker. MEN förhoppningvis till allas fördel.
  ÄR man nu säker på AGW så kommer denna tes stärkas ytteligare UTAN "tricks". Är Svennsmark och Lindzen fel ute så kommer det att avslöjas. Men vad är killar som Jones så rädda för när de så energiskt och oärligt försöker strypa "oppositionen". De som är de objektiva sanningssökande vetenskapsmännen - vad har de att frukta när DE har rätt ???
  Vi skeptiker har tid ...

  SvaraRadera
 4. Angående rättelse av faktafel, här är ett annat från Lars Bern:

  "FN förutsäger nya värmerekord år efter år trots att det blivit kallare det senaste decenniet."

  Varken GISTEMP, HadCRUT3, RSS eller UAH visar negativ trend för det senaste decenniet, så var hittar Bern stöd för detta påstående?

  SvaraRadera
 5. Anton,
  Ännu märkligare är påståendet att varje år ska vara ett nytt värmerekord enligt IPCC.

  Jonas C2

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet