16 mars 2010

Läsvärt på "Piprök": Nature sätter ner foten

Bo Jonsson visar på sin blogg "Piprök" skillnaden mellan riktig vetenskap och det som produceras av sådana som Watts, McIntyre och Nordin. Läsvärt!

7 kommentarer:

  1. Steven McIntyre har publicerat peer review-granskade artiklar i vetenskaplig press och varit av IPCC utsedd granskare vid arbetet med en av deras rapporter (jag minns inte nu om det var TAR eller AR4). Att avfärda honom som bara en bloggare är inte seriöst.

    / Magnus Olert

    SvaraRadera
  2. Magnus,
    McIntyre är inte forskare. Han har ingen forskningstjänst eller haft. Han har publicerat en artikel.

    Men det är faktiskt till hans försvar i detta fall. Han kan inte förväntas veta hur en seriös forskare arbetar med hyoptesprövning och respons på kritik. Då är det värre med Nordin som faktiskt är en professor vid ett svenskt universitet som borde kunna skilja på bloggar och vetenskaplig litteratur.

    SvaraRadera
  3. Magnus,
    Dessutom är det inte särskilt svårt att bli IPCC-rapportgranskare.

    SvaraRadera
  4. Nja, han ju publicerat minst två artiklar. En i Energy and Environment och en i Geophysical Research Letters.

    Seriösa forskare arbetar med hypotesprövning på så sätt att man undanhåller data så att ingen annan kan pröva deras hypoteser?

    Om kriteriet för att vara forskare är att vara anställd vid ett universitet så var inte Charles Darwin forskare!

    / Magnus Olert

    SvaraRadera
  5. E&E är inte en vetenskaplig tidskrift i vanlig bemärkelse.

    Tiderna har ändrats sedan slutet av 1800-talet.

    Men detta är inte väsentligt egentligen. Det är helt klart att McIntyre och Watts inte publicerar sina resultat i vetenskapliga tidskrifter eller tar korrekt hänsyn till kritik mot metoder och slutsatser.

    SvaraRadera
  6. Magnus, vi som har förtroende för det system vetenskapen bedrivs inom numera och sedan länge (en del har hänt sedan Darwins dagar), och tror på betydelsen av denna vetenskapliga process för samhällsutvecklingen, vet att en sådan tidskrift som Energy and Environment är betydelselös för vetenskapen, och närmast en anti-merit för seriösa forskare som kanal för publikationer . Detta är inget speciellt för klimatforskning. Det gäller på motsvarande sätt inom cancer-forskning, kärnfysik, bioteknologi, and you name it. Det är avgörande för utvecklingen av mediciner, växtodlingssystem, energidistibutionsnät, vetandet om yttre rymden, och allt annat du är beroende av som människa, att vetenskapen bedrivs på detta kritiska sätt. Samma gäller i klimatfrågorna.

    SvaraRadera
  7. Hej! ;) Jag har jobbat några år som Nätverksadministrator.
    Såg att det var nån som frågade hur dagens hacking går till.

    Jo den mäst effektiva sätt att bryta sig in idag är inte utifrån längre.Det har gått så långt att man använder idag i flera fall av
    Social engineering.I detta fall med så mycket data som har generarats ut från E-mail servern tar man för stor risk med att ligga på internettsidan och skapa trafik.Med andra ord lätt att spåra under den tid det tar att lasta ner det cirka 1000 E-mail.

    Därför ser jag det mycket viktig i dagens sammhälle att skydda data bättre på insidan.

    Googla på Social Engineering så förstår ni.

    M.V.H

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet