1 apr. 2010

Termometergate - mycket väsen för ingenting


Vi här på Uppsalainitiativet kan som första svenska media berätta att ett mindre fel har avslöjats i de markbaserade temperaturmätningarna, som ligger till grund för de dataserier över den globala medeltemperaturen som publiceras av bland annat NASA och Hadley Centre. Ett stort antal volontärer har undersökt mätstationer över hela värden och funnit att mer än 80% av termometrarna har blivit placerade upp-och-ner, och därigenom fått kyla att se ut som värme och vice versa. Om man justerar den globala temperaturserien (rött) för detta misstag så får man följande kurva (grönt):
Naturligtvis kommer klimatskeptikerna att försöka utnyttja detta obetydliga misstag i sin tarvliga argumentation, men så länge det här inte finns i Science eller Nature och sedan citeras i en IPCC-rapport är det helt irrelevant. Dessutom är en sjunkande global medeltemperatur under 1900-talet på intet sätt ett tecken på att klimatmodellerna eller teorin om antropogena klimatförändringar är fel. Skillnaden mellan den gamla och den nya kurvan är inte statistikt signifikant, och den korrigerade temperaturkurvan ryms väl inom klimatmodellernas felmarginaler. Med lite justeringar av modellernas många parametrar kan säkert överensstämmelsen mellan modeller och observationer förbättras. Det är så vetenskapen gör framsteg, och inte genom en massa amatörer som springer omkring och fotograferar väderstationer.


I ett mejl som hackades på torsdagsmorgonen och lades upp på en server i Turkiet så kommenterar klimatforskaren Michael Mann det inträffade så här: "Låt oss se det från den ljusa sidan. Nu behöver vi inte gömma nedgången. Och hockeyklubban har bara bytt lag." Inga hackade mejl från CRU eller NASA fanns dock att tillgå för att få veta deras uppfattning i frågan. Att hacka mejl är naturligtvis förkastligt.


Slutligen så vill vi påpeka att om det skulle bekräftas av IPCC att temperaturen har sjunkit under 1900-talet, så innebär det endast att situationen är värre än vi tidigare har trott. Kyla dödar trots allt betydligt fler människor än värme, och det är därför bråttom att vidtaga åtgärder på global nivå. Endast en rejäl beskattning på koldioxid kan vända utvecklingen.


2 kommentarer:

  1. Haha. Otroligt bra! Jag tycker det skulle gynna er blogg med denna typen av lite lättsammare bloggar ibland.

    Jag önskar er en fortsatt bra 1a april och en trevlig påsk!

    SvaraRadera
  2. Ha ha ha....det här var helt underbart roligt skrivet och jag hoppas att ni förstår att det lika gärna kunde skrivits på TCS för detta driver ju egentligen med hela klimatdiskussionen.

    Humor är en underbar uppfinning och något vi behöver ta fram alla dagar, inte bara den 1:a april.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet