18 mars 2011

Fredagsrys: Rush Limbaugh

Den konservative amerikanske radioprataren Rush Limbaugh är med 15 miljoner lyssnare per vecka en betydande maktfaktor inom den amerikanska högern. Han är miljövårds-fiende och klimatförnekare. I den här videon raljerar han över att japanerna, som ägnar sig åt återvinning och har utvecklat Toyota Prius, drabbas av en naturkatastrof. Varning: den här videon är inte rolig utan bara stötande.h/t Climate Progress

8 kommentarer:

 1. Verkar helt osannolikt, källsortering är knappast prio nummer ett i en nödsituation.
  Håller med, helt klart ett skamlöst försök att med påhittad rappoertering förlöjliga miljörörelsen, klart smaklöst.

  SvaraRadera
 2. Förstår inte riktigt vad som är fel med att de återvinner. Det är säkert inte prio ett, men det är kanske en tradition och en vana att kunna återvinna. Efter svåra stormar i USA är det kanske inte så roligt att behöva rensa upp skiten som blivit över efter läger och att husen förstörts. Detta är bara ett litet tecken på att japanerna är mer organiserade än vad amerikanarna någonsin kommer att bli.

  (ingen pik till dig morotfot, bara så att du vet)

  SvaraRadera
 3. Källsortering är infört vid stort sett samtliga offentliga papperskorgar i Japan. Skall man slänga skräp i Japan måste man sortera det enligt PET-flaska, Al-burk, papper/brännbart eller "övrigt".

  Det Limbaugh ironiserar över kan vara så simpelt som att myndigheterna ställt ut en, med japanska mått sett, helt vanlig offentlig papperskorg.

  SvaraRadera
 4. Citat från Limbaugh i videon: "The Japanese have done so much to save the planet. He’s right. They’ve given us the Prius. Even now, refugees are still recycling their garbage, and yet Gaia levels them [skrattar], just wipes them out. Wipes out their nuclear plants, all kinds of radiation. What kind of payback is this?"

  SvaraRadera
 5. Är det inte så att han ironiserar över folk som tror på Gaia/James Lovelock annhängare.

  Li Bertin

  SvaraRadera
 6. Nej, Limbaugh ironiserar över att Japanerna satsat på en system för personbilstrafik som är beroende av kärnkraftsel och har ett nationellt reglerat program för avfallsåtervinning.

  Som han avslutningsvis säger (fritt tolkat) "så har Gaia haft kikarsiktet satt på regionen där Toyota fabriken ligger". Jag tolkar hans påstående som uttryck för en tro att en hednisk gudom avsiktligt straffar japanerna för deras handlingar.

  Lite Tea Party mysticism där...

  SvaraRadera
 7. Olof Den grekiska Gaiamyten är garanterat inte målet för kommentaren.

  Gaiareferensen är nog en ironisk passning till miljöaktivister som är anhängare till Lovelocks Gaiahypotes.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gaia_hypothesis
  http://www.ecolo.org/lovelock/lovebioen.htm

  Li Bertin

  SvaraRadera
 8. Jag misstänker att Olof var ironisk.
  Gaia-referesen handlar om att förlöjliga personer som bryr sig om miljön, som källsorterar och utvecklar hybridbilar. Den sortens personer vilkas "utplånande" ("wipe out") Limbaugh finner så ironiskt.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet