20 aug. 2012

Aftonbladet: Ett smält Arktis drabbar oss alla

Dagens Aftonbladet har en ledare som handlar om konsekvenserna av den minskande havsisen i Arktis. (Lite förvirrande skriver man "isen på Arktis", men det är just havsisen det handlar om, inte inlandsisarna.)

Så här är läget just nu enligt National Snow and Ice Data Center i Boulder, Colorado:

Aftonbladet kopplar också minskningen av havsisen till juli månads rekordregn här i Sverige, och värmeböljan i amerikanska mellanvästern. Eftersom Aftonbladet är en kvällstidning så uppger man inga vetenskapliga källor, men det finns forskning, bl a av Jennifer Francis (i GRL) och av Ralf Jaiser m fl (i Tellus) som visar att ett minskat istäcke kan påverka klimatet på våra (och lägre) breddgrader och skapa mer extremt väder där. Med mindre is tar det arktiska havet upp mer värme (pga lägre albedo) och det släpper även ifrån sig mer värme. Detta leder till minskade temperaturskillnader mellan Arktis och lägre breddgrader, och detta förändrar i sin tur luftcirkulationen inklusive jetströmmarna (luftströmmar ungefär en mil upp i atmosfären). Det kan också leda till högre luftfuktighet, och följaktligen mer regn och snö.

Uppdatering: Här är en video där Jennifer Francis förklarar kopplingen mellan lite havsis och extremväder.

5 kommentarer:

  1. Kurt Persson lämnade på TCS nedanstående länk som är värd att följa upp http://climatestate.com/pure-climate-science/item/arctic-amplification-and-extreme-weather.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Jag lade till länken i inlägget.

      Radera
  2. Cliff Mass i NYT och Martin Hedberg på bloggen Klart.se har skrivit om James Hansens senaste vetenskapliga inlägg om extremväder. Båda dessa skribenter är meterologer och båda har blivit uppmärksammade av Pehr Björnbom på TCS.
    Björnbom saknar gränser när han tar ära och heder av Hedberg och Hansen vilka uppenbarligen har rätt vad gäller extremväder. Detta bekräftas av den mycket intressanta lektion i ämnet av Jennifer Francis som kan ses i ovanstående länk.
    Kurt Persson

    SvaraRadera
  3. Ja, Björnboms inlägg och stöd är förvånande. Tack för din referens.

    SvaraRadera
  4. Den snabba utvecklingen i Arktis, vet man varför? Är det luften eller havet?

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet