28 jan. 2013

"Ny" (?!) norsk studie kommer fram till låg klimatkänslighet

Både DN och SvD har nyligen skrivit om en ny norsk rapport som ska visa att klimatkänsligheten ligger runt 2 grader. [Uppdatering: Även i AB.] Om det stämmer skulle det vara mycket välkommet. Men det är mycket som skall vägas samman när man försöker lista ut var klimatkänsligheten ligger, vilket också Markku Rummukainen svarar på frågan "Kommer FN-prognosen för framtida temperaturökningar att förändras?" i DN.

– Av den forskningslitteratur som finns i dag att döma, nej, egentligen inte. Tittar man på olika nya resultat känns det inte som att klimatkänsligheten skulle få helt nya uppskattningar. Det som är avgörande för den fortsatta temperaturhöjningen är hur utsläppen blir.

Reto Knutti, även han forskare på området, tycks vara inne på samma spår som Markku.

Lite förvirrande är det dock att både SvD och DN länkar till en engelsk version av norska forskningsrådets hemsida, vilken av texten att döma är en översättning av en äldre norsk version. Kanske är det en ny publikation på gång men det är inget som jag kunnat hitta eller som finns angivet i varken DN, SvD eller på norska forskningsrådets hemsida. Om det är en gammal studie (februari förra året) som gruppen publicerat och som gav relativt låg klimatkänslighet kan man dock läsa om den  till exempel här. Diskussionen där sätter också den äldre studien i sitt sammanhang. Om någon skulle veta ifall det är på väg någon ny publikation med denna innebörd eller ifall detta bara är en tidningsgroda så kommentera gärna. (Det bör tilläggas att jag mailat reportrarna i fråga men inte fått något svar så kanske är det bara en dålig norgehistoria)

Slutligen kan man väl säga att det inte går att hänga upp klimatkänsligheten vid enstaka studier och att det publicerats både sådana med låga resultat och sådana som pekar på lite högre, och det ska bli spännande att läsa hur IPCC väger samman alla nya publikationer i sin nya rapport när den är klar. Kanske blir det en liten sänkning av klimatkänsligheten, och kanske kan man också genom att det publicerats fler studier avgränsa klimatkänsligheten tydligare.

För den som vill läsa mer om hur man försöker bestämma klimatkänsligheten kan jag rekommendera läsning på bloggen RealClimate som håller på med en serie i flera delar om just detta.


Eller varför inte på Lunds Universitets klimatportal där man också kommenterar lite nyare studier.
LU-Klimatportal

 Uppdatering: Skeptikal Science skriver om detta.

Se också kommentar hos SVT Vetenskap.

Se också ang. kommentar från norska vetenskapsrådet i kommentarer.

9 kommentarer:

  1. SvT tar nu också upp detta:
    http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/norgehistoria-bakom-avblast-klimathot

    Tvittrade NY Times om detta igår och då uppdaterade de sin blogg och inget nytt tycks ha kommit fram sedan dess... vilket också tyder på att inget nytt finns publicerat.
    http://dotearth.blogs.nytimes.com/2013/01/26/weaker-global-warming-seen-in-study-promoted-by-norways-research-council/

    SvaraRadera
  2. Har fått bekräftat från norska vetenskapsrådet att det inte finns något ny publicerad artikel. Gruppen arbetar dock naturligtvis med att publicera nya artiklar, vad de säger får vi dock vänta med att se till de är publicerade.

    SvaraRadera
  3. Ja, se också länk i post :)

    SvaraRadera
  4. Källan till pressreleasen verkar vara denna avhandling.

    Knappast något omvälvande på området :-)

    Detta är också väl värt att läsa med många källor.

    SvaraRadera
  5. Denna norska grupps förrra artikel med liknande resultat finns kommenterad här:
    http://julesandjames.blogspot.se/2012/03/bayesian-estimation-of-climate.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har nu visat sig att pressreleasen avsåg artikeln av Aldrin et al. (2012) som publicerades redan 24 februari 2012 på tidskriftens webbsida:
      http://dotearth.blogs.nytimes.com/2013/01/26/weaker-global-warming-seen-in-study-promoted-by-norways-research-council/

      Länk till artikeln:
      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/env.2140/abstract

      Det verkar helt enkelt vara så att det norska forskningsrådet var väldigt långsamma med att komma med den engelska pressreleasen.

      Radera
    2. Det var inte bara de som avsågs... tyvärr men dom var långsamma med översättningen

      Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet