19 apr. 2013

Bilder av försvinnande is

Sajten Pettit Climate Graphs har en del snygga diagram för att illustrera hur den arktiska havsisen har förändrats de senaste decennierna. Här är några smakprov med area respektive volym. 


10 kommentarer:

 1. Riktigt bra diagram tycker jag. Kanske något för min egen blogg också... :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, det är många tankeväckande sammanställningar. Tack.

  SvaraRadera
 3. Inlandsisen har smält bort på 10 000 år. Finns det något skäl till att inte de sista resterna också skulle smälta? Dvs isarna vid polerna och glaciärerna.

  O.s.a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Notera först att det som idag händer i Arktis sker på en ojämförligt snabbare tidsskala än den som gäller för istidsväxlingarna, vilket talar emot att dagens händelseförlopp skulle ha sin förklaring i dessa.

   Jag förmodar att din fråga avser vad som skulle hända med inlandsisarna i ett hypotetiskt scenario utan mänsklig klimatpåverkan. (Vad som kan tänkas hända till följd av mänsklig påverkan är en annan femma.) Istidsväxlingarna styrs av de långsamma förändringar i Jordens bana kring Solen som kallas Milankovitchcyklerna. Exakt vad dessa för med sig framåt i tiden från idag (på en tidsskala om millennier) är inte helt klarlagt. Ett par diagram från den utmärkta sajten Global Warming Art kan ge viss ledning: Här ser vi att havsytehöjningen (och således inlandsisavsmältningen) pågick fram till för cirka 7000 år sedan, varefter avsmältningen mer eller mindre har upphört. Och här ser vi att inlandsisvolymen under tidigare istidscykler i stort sett inte fallit under dagens nivå.

   Radera
 4. Piomas är väl inte speciellt trovärdigt, sitter dom och mäter den där veckan i september då alla varmister hoppas på rekord. Det händer inget onormalt med Arktis, det har varit liknande perioder ofta med lite sommaris..men det är rätt mycket nu,mer än de flesta åren http://sunshinehours.wordpress.com/2013/04/27/arctic-sea-ice-was-lower-in-1989-on-this-day-of-the-year/

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det händer inget onormalt med Arktis, det har varit liknande perioder ofta med lite sommaris"

   Arktis is under 1450 år.

   "men det är rätt mycket nu,mer än de flesta åren "

   Varför länka till en så uppenbar körbärsplockning när en fullständig bild finns rakt framför dig?

   Radera
 5. Och då svar du med Kinnards sci-fi som McIntyre gjorde skräp av innan linjen torkat ? Läser ni bara "godkänt" materiel ? UI är ju konstigare än foumet på VoF. http://climateaudit.org/2011/12/05/kinnard-arctic-o18-series/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, McIntyre har inte "gjort skräp" av nånting där. Men om du är samma "Anonym" som 22:40, så har vi redan kunnat konstatera att kritiskt tänkande inte är din starka sida.

   Radera
 6. Kritiskt tänkande är ute, konsensus är inne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kritiskt tänkande människor kan se på världen och komma fram till samma slutsatser. Kritiskt tänkande och konsensus står inte i motsats till varandra.

   Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet