20 aug. 2014

Supervalår...

10 kommentarer:

 1. Jag har läst att landhöjningen är större än ökningen av havsvattennivån i Stockholmsområdet. Om det är korrekt så förfaller bilden med ett översvämmat Stockholm vara ren och skär skrämselkampanj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga här är inte vad som hänt hittills, utan vad som kan komma att hända i framtiden. Wikipediaartikeln Landhöjningen i Stockholm sammanfattar saken:

   "Den pågående globala uppvärmningen kan resultera i att den "absoluta landhöjningen" i Stockholmstrakten avtar helt beroende på en allt mer accelererande havsnivåökning. Prognoserna är mycket osäkra, en del forskare förutspår en höjning av medelhavsytan med 0,8 meter och andra med 1,3 meter till år 2100, alltså 10 millimeter i snitt per år. För Stockholms del skulle detta innebära att landhöjningen inte längre uppväger vattennivåökningen i Mälaren och Östersjön."

   Dock bör noteras att denna satiriska skämtteckning (i vilken mer än tre våningar av Rosenbad översvämmats) ger, om den tas alltför bokstavligt, en groteskt överdriven bild av vilken vattennivåhöjning som kan förväntas de närmaste 40 åren.

   Radera
  2. Riksdagshuset , granne med Rosenbad, är grundlagd på pålar som behöver ligga under vattenytan. Därför har man tvingats skapa en barriär så det sjunkande havsvattenståndet inte dränerar Helgeandsholmen. Detta är dagens problem!

   Radera
 2. Dear Uppsalainitiativet

  Unnskyld at jeg forstyrrer dere igjen, men jeg har funnet to viktige ting som jeg tror dere skal ta opp.

  Det ene er et arbeid av Ka Kit Tung som nylig er kommet i Science med titel

  "Has earths missing heat been found?"

  Og jeg ser videre meldinger og rykter om det på Yahoo news.

  Ideen er gammel. Trenberth har foreslått det for etpar år siden , at varmen går dukken i Barentshavet av alle steder. Slik at ENSO nå kan gå hjem og vogg og er kun valid for korttids værvarsling i provinsen, for bedehuset i Texas og sånt der jorden er flat, Men NAO seiler opp, ikke på grunn av NATO men fordi Beringsstredet er meget grunt og trangt mens Norskehavet og Framstredet og Barentshavet er meget dypt og vidt og bredt og forbinder Golfstrømmen og nordatlanteren med ishavet. Og i sør Antarktis et land for seg selv og vannet går bare rundtogrundt.

  Dette synes å kunne rimelig- gjøre argumentet for vår forståelse ved første tilnærming.

  Og så mener denne Ka Kit Tung & al nå å ha nok data fra Argus- bøyene til å kunne tillate en avgjørelse og konklusjon om en gammel gåte.


  Vi må tenke oss et bi- stabilt system med en periode på 30- 40 år hvor havstrømmene skifter hovedsakelig, men perioden er meget slingrende og ustabil slik viskøs koveksjon ofte er. Det er "unlinear acoustics" gitt ved at fenomenet på chaotisk og uforutsigelig måte endrer sine egne randbetingelser.

  Det kalles surkling, gurgling og skvaling. Men slik er sjøormen, den sykkkkler ikke, den surkler og gurgler og brummer og skvaler,..det vet dere vel.

  Det er et typisk viskøst fenomen.

  Og hva som da ytterligere faller i fisk er Saturnusteorien til Nicola Scafetta

  Jeg tror at her vil vi kunne få orden på det fremover. Jeg har trodd og faktisk satset på det samme lenge, for Trenbert virker slett ikke dum.

  Det neste er fra universitetet i Lund.

  Persistent link between solar activity and Greenland climate during the last glacial maximum.

  Det bygger på kjerneboringer og på Be10 og C14 og på O 18, og begrunner det fysisk ved at solen påvirker meanderne eller slyngningene i den circumpolare jetstrømmen eller Midgardsormen som dere sikkert også kjenner i Uppsala, den som ligger rundt hele verden og biter seg selv i halen. Av og til forkaster den seg og går over i en ny svingeform, og da får vi et hovedsakelig væromslag. Og man påstår den styres av solen ved stratosfærekjemien som påvirkes av UV og røntgen.

  De drøfter antipassaten og jetstrømsystemet sør for Grønland som hovednøkkel til forklaringen. Og legger til at dette ikke rokker ved globalt vær og klima men i høy grad for lokalt vær og klima. Det er klokt bemerket.

  Det arbeidet tror jeg også vi skal se nøyere på.

  La meg også føye til at det er slike ting man ser og finner og klarer å følge med i om man bare lar være å fekte ei hockeykølle og å ligge i religionskrig mot mulig CO2- betinget AGW i og med et politisk vedtak inni klimakirken thinktank, ved håndsopprekning.

  Og til hva Nisse bemerker, Fotosyntesen er vårt eneste seriøse carbon sink, slik at på et eller annet vis er det viktig å se opp for de grønne verdier. Her på bjerget blir vindruene iår modne en måned tidligere enn hva som har vært vanlig, og likeså eplene 1/2 måned. Vi har hatt et ekstremt varmt år i Oslofeltet og enda mer ekstremt på Helgeland, men det skyldes altså Midgardsormen, vær og ikke klima.

  Dere ser på kartene at det har vært heller kjølig i nord og øst- amerika. Og kjølig igjen bak for Ural ser det ut til.

  SvaraRadera
 3. På tal om Miljöpartiet så har jag noterat att både Fridolin och Romson hänvisat till årets sommar som ett bevis på hur viktig klimatfrågan är.
  Miljöpartiets språkrör kan alltså inte ens skilja på väder och klimat.
  Bedrövligt.

  SvaraRadera
 4. "Bevis" hit och "bevis" dit, Anonym 23:47, du kan väl ge källhänvisning så vi får se kontexten och kan bedöma uttalandena själva? Med varmare klimat kan väntas följa att extrema värmeböljor blir vanligare, med alla de negativa konsekvenser dessa kan föra med sig, och det kan väl årets svenska sommar och katastrofen i Västmanland tjäna som... knappast ett "bevis" för, men i alla fall en konkret illustration.

  SvaraRadera
 5. Uppsalainitiativet uppfattas av mig som seriösa och jag har intrycket att ni brukar kunna förklara sånt som kritiseras av skeptiker. Därför sätter jag värde på om ni kommenterar en sån kritik. Jag ställde tidigare en fråga om Steven Goddards påstående att originaltemperaturdata har editerats av Usa/Nasa i flera omgångar. Dvs inte korrigerats i separata dokument vilket är en helt annan sak utan i originalen dvs förfalskning. Det gällde 1981 2001 2012 2014 där tidig temperaturer har justerats nedåt efterhand. Är Steven Goddards uppgifter missvisande, har han missförstått? Tacksam för er syn på detta.
  http://stevengoddard.wordpress.com/2014/08/23/calling-ruedy-on-his-bs/
  Om denna hövliga kommentar inte släpps igenom av moderatorn förstår ni säkert att det får er att framstå i en mindre seriös dager. Jag har inte själv någon uppfattning i saken.

  SvaraRadera
 6. Fridolin i SVT´s utfrågning och Romson i TV4´as duellen.

  Båda hänvisade till årets sommar med översvämningar och brand som exempel på hur farligt klimatet utvecklas. Tvivlar på att de efter en sval sommar 2015 kommer att tycka klimathotet överdrivet.

  SvaraRadera
 7. Peter Grafström 13:50

  Du får såklart gärna ställa frågor. Beklagar om någon tidigare kommentar av dig försvunnit i hanteringen; sådant händer dessvärre emellanåt. Dock har vi ett önskemål om att undvika off topic-diskussioner i våra trådar, så försök gärna hitta relevant tråd (eller skriv i någon av våra öppna trådar) nästa gång du har en fråga.

  Huruvida du får svar är en annan sak. Vi är ett informellt sammansatt gäng som driver bloggen helt ideellt och ostrukturerat vid sidan av våra ordinarie arbeten, familj, etc. Den tid och kraft vi har att lägga på bloggen är starkt begränsad och varierar över tid (just nu kan en aktivitetssvacka skönjas) och vi har självklart ingen möjlighet att ta oss an vart enda ett av de påståenden som florerar i den alltmer vildvuxna förnekosfären. Själv har jag inte tid och lust att ta mig an de påståenden du här anför av den ökände klimatförnekare som använder pseudonymen Steven Goddard. Kanske någon av mina medbloggare vill göra det. Vi får se.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet