22 nov. 2015

En av tre svenskar tror att klimathotet underskattas

Bildkälla: SVT Nyheter
Enligt en Sifo-undersökning beställd av SVT Nyheter så tror 31%, dvs nära en tredjedel, av svenskarna att klimathotet underdrivs av forskarna. 49% tror att man får en rättvisande bild, medan bara 14% tror att hotet överdrivs. En intressant punkt är att gruppen äldre män (>65 år) har största andelen misstänksamma (25%), vilket verkar stämma väl med den bild man kan få om man tittar på klimatförvillarbloggar. Det är 1000 personer som har tillfrågats.
Det skulle ha varit intressant att kunna gräva djupare i undersökningen (eller göra en djupare undersökning), men uppgifterna är knapphändiga. T ex skulle det vara spännande att veta vad folk tycker om medias rapportering, och vilket förtroende de har för de politiska partierna när det gäller den här frågan.

4 kommentarer:

 1. Jag uppfattar att IPCC överlagg underskattar, vilket iof har en viss praktisk betydelse, så de inte blir angripna på korrekt basis av klimatkritiker. Det ligger kanske lite i tolkningen av modellen och en vis fördröjning av nyare teorier. Nu är kritiken bara löjlig, vilket är bra.

  SvaraRadera
 2. Jag ser att det är fler som tror att klimathotet underskattas ju längre norrut de bor. Verkar rimligt eftersom det är i den nordligaste delen av Sverige som klimatförändringen får störst genomslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt. Det finns fler vänsterfolk norröver.

   Radera
  2. Svar till: Anonym12 december 2015 21:19

   Min tanke var att folk som bor på landsbygden har lättare att lägga märke till klimatförändringarna än de som bor i städer.

   Jag bor i en villa i utkanten av en mindre stad i södra Sverige sedan 25 år tillbaka. Det jag mest lagt märke till gällande klimatförändringar är att gräset börjar växa tidigare på våren och slutar växa senare på hösten.

   /S

   Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet