7 mars 2016

Nya finurliga klimatkonspirationsteorier från Lars Bern

Bilden från AFP Photo.
F d industrimannen Lars Bern har länge varit en av Sveriges ledande klimatförvillare och konspirationsteoretiker, bl a genom sin blogg Anthropocene. Nu har han kommit fram med en ny konspirationsteori: "Bomber mot Kinas kolkraftverk?"  [Arkiverad kopia här] Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det här, så jag citerar rakt av ett stycke från hans inlägg och låter det tala för sig självt: 
"Vad USA gör nu är att man bygger upp en argumentation baserad på förfalskade observationsdata, samtidigt som de förbereder att sjösätta en global propagandakampanj för att försöka skapa en bred opinion för att sätta stopp för olika kraftproduktionsprojekt. Min slutsats efter att jag lägger samman temperaturdesinformationen med mobiliseringen av krigsmakten, med ord som att klimatfrågan är USA:s största säkerhetshot, är att man förbereder sig att använda militära maktmedel. Målet är att påtvinga andra länder en minskning av deras energianvändning. Detta hot kommer att användas för att försöka tvinga in de motspänstiga BRICS-länderna under NWO.
Nu när El Ninio-uppvärmningen klingar av under 2016 och förbyts i en kallare La Ninia-period samtidigt som solfläcksaktiviteten är rekordlåg, talar det mesta för att vi går in i en besvärlig period med kallt klimat. Globalisterna har förberett sig för den situationen genom att sluta tala om global uppvärmning och istället tala om klimatförändring. P.s.s. kan man sedan skylla det kalla klimatet på utsläppen från Kinas och andra BRICS-länders kraftproduktion. Argumentationen för att legalisera militära ingripanden är lätt att genomskåda.
Sannolikt har USA förberedda planer som går ut på att slå ut kinesisk, indisk och annan kraftproduktion genom att bomba den. Planen är förmodligen att göra som man gjorde innan man inledde sitt illegitima anfall på Irak, att presentera alarmerande desinformation. Även angreppet på Nordvietnam föregicks av desinformation. Man kommer att peka på klimatförändring, som man hävdar orsakats av stora koldioxidutsläpp från de länder man anfaller. Med tanke på hur lättledda vissa Europeiska politiker varit i klimatfrågan, inte minst svenska, kan man kanske räkna med stöd från Europa. Givetvis kommer NATO att dras in i detta korståg mot de delar av världen som inte frivilligt inrättar sig under de styrande oligarkernas maktordning."
Uppdatering: Det verkar som att det aktuella inlägget har försvunnit spårlöst från Berns blogg. Det var uppe ungefär ett dygn och hade ett antal kommentarer, inkl några från Bern själv. Det är inte första gången som det här händer på Berns blogg: förra året försvann ett gästinlägg av Lennart Bengtsson där denna varnade för att den "svenska urbefolkningen" likt en gång neanderthalarna kommer att fösvinna pga invandringen.
Jag har lagt till en länk till en arkiverad kopia. Tack till Emil i kommentarerna!

8 kommentarer:

 1. Ojojoj! Läs även kommentarerna till blogginlägget du länkar till, så ser du även att Bern besvarar en kommentar som länkar till en artikel om "abiotisk olja" genom att skriva "Ja och i havsdjupen hittar vi massor av metanhydrit där metanet kommer från samma ställe och alltså ständigt förnyas." En vansinnig teori kommer sällan ensam :-)

  SvaraRadera
 2. Jag lyckades hitta en Google cache av artikeln och tog snabbt i sin tur en archive.is cache av denna då Google caches brukar försvinna efter ett tag när spindlarna hämtar den nya sidan.

  archive . is/ 4vxCz

  Streisandeffekten in action!

  Jag brukar försöka att cacha pseudovetenskapliga artiklar, kommentarer, blogginlägg osv. med t.ex. archive.is, webcite eller liknande tjänster just för att de är så pass vanligt att de redigerar eller tar bort när de avslöjats. Något att överväga? Kan dock vara lite tidsödande om man gör det ofta.

  Efter lite eftersökning hittade jag även en webcite cache av tramset kring neanderthalarna och invandring. Lämnar den här för fullständighets skull.

  webcitation . org/ 6YLEipVrT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Emil. Ögonblicket då jag såg att den var borta så tänkte jag: "Argh! Varför använde jag inte Webcite?"

   Radera
 3. Inlägget i fråga är fortfarande försvunnet.

  I stället har följande inlägg lagts upp:

  * "Drömmen om världsherravälde X" - om de amerikanska oligarkernas strävan efter en ny världsordning
  * "Glädjenyhet mitt i allt elände!" - om grafén-batterier (faktiskt ett vettigt inlägg)
  * "The Donald på svenska" - en hyllning till Donald Trump skriven av Ian Wachtmeister. Det finns en stark dragning till starka auktoritära ledare på Berns blogg. Putin är en stor idol.
  * "Drömmen om ett friskt liv – I" - ett anti-vaccin-inlägg.

  SvaraRadera
 4. På Berns blogg verkar man röra sig allt mer mot auktoritärianism, med inlägg som försvarar eller rent av hyllar auktoritära regimer.

  Priset tas dock av den här kommentaren, under ett inlägg om Kina, som förordar upprättandet av en fascistisk diktatur i Sverige:


  "Ådärkomdenja
  16 april, 2016 kl. 03:13
  Kina har gått från kommunistisk diktatur, till en närmast ohämmad kapitalism, beslutad och genomförd av dess enparti-ledda ”kommunistparti”, som gjorde en helomvändning, ett gigantiskt och lyckat projekt.

  Sverige skulle idag behöva en hårdför diktator, höljd över varje form av partianslutning, som först av allt måste krossa den sjuklöveristiska mångkultur-kommunismen, dess kommunistiska Pravda-organ ”gammelmedia”, samt nypa av alla godhets-vasaller, typ svenska kyrkan, och ett otal medlöpare, organiserade eller i form av gatuslödder, legitimerade av AFA/Expo/Reserarchgruppen. Och givetvis krossa invandringskatastrofen, repatriera Mena-horderna till deras ursprung, rensa landet från icke-civilisatoriskt bidragsslödder.

  Därefter kan den mödosamma vägen till ett återuåårättat demokratiskt tillstånd börja diskuteras, med ambitionen att (åter)skapa ett homogent och sammanhållet land, en fungerande nationalstat, av modell före~Palme."  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag märkte också att han tog bort den om Kina. Jag tycker det finns fog för en sån oro men var förvånad att han tordes skriva det och jag förstår att han passade ändå. Beträffande Auktoritärianism i kommentarssektionen:Det är väl tvärtom att yttrandefriheten på bloggen är hög eftersom kommentaren tillåts. Auktoritärianism är när man stryper yttrandefriheten. Förr kunde man få för sig att sk liberaler verkligen ärligt trodde på Voltaires kända försvar för 'den andres' rätt. Numera vet vi att uttrycket totalitära liberaler stämmer bättre.
   Jag hamnade på denna sida sen jag sökte på metanhydrit. Jag har själv länge försvarat den biotiska petroleumteorin och peakoil. Men efter ett utbyte med Lars Bern har jag börjat undra om det därutöver ändå finns andra källor till Metan av betydelse. Tidigare var mitt motargument energimässigt:solinstrålningen och den evolutionärt framskapade fotosyntesen måste vara, resonerade jag, en mycket effektivare såväl som extensivare väg. Men sen började jag undra om det vore möjligt att det inte handlar om endoterma reaktioner för den eventuella abiotiska Metan-alstringen. Utan helt enkelt att konstituenterna genom jordskorpans rörelser bringas i kontakt med varandra under termodynamiska förhållanden som gör reaktionen nödvändig. (Jag påstår inte att jag har bra koll på dom detaljerna utan har börjat fundera sen jag insåg att jag kanske tagit endotermalitet för givet)
   Isf blir det jordens kemiska innehåll och den av främst gravitationskontraktionen erhållna urvärmen som reglerar eventuell uppkomst av abiotisk metan. Jag tror fortfarande i första hand att åtminstone bulken är av biotiskt ursprung, men är öppen för att bli motbevisad. Det är för intressant och viktigt för att ignoreras.
   Jätteplaneterna består ju av enorma mängder, veterligen abiotisk, metan och ammoniak.
   Jag söker vidare. Hoppas på öppen och seriös debatt.

   Radera
 5. Vad är en konspirationsteori?
  Låt oss börja med vad en konspiration är. Den är en hemlighållen sammansvärjning om ett förehavande eller ett sammanhang som alltså inte skall bli känt i förväg. Därför skall den vara just hemlig och information om den skall bestridas och förnekas på alla vis. Officiellt så finns den alltså inte.
  Om information eller rykten om förehavandet eller sammanhanget kommer ut så hör det till förnekanderitualen att förlöjliga detta och man talar då om en konspirationsteori. Detta begrepp infördes av CIA 1967 för att bortförklara och diskreditera informationsläckage om sådant som allmänheten inte skall veta och som inte angår vissa samhällsgrupper. Därmed kan man suggerera att uppgiften inte är trovärdig utan rentav falsk utan att behöva gå in på motbevisning, framför allt när den kanske inte är lätt att göra trovärdig.
  Begreppet är mycket användbart i samband med intriger och motsättningar i åsikt och verklighetsuppfattning samt om fakta och forskningsresultat som kunde hota ens egen position eller ifrågasätta ense egen teori eller uppfattning.
  Det är likväl klart att det som betecknas som konspirationsteori mycket väl kan vara falskt och rentav desinformation, men det kan faktiskt också ha med en oönskad sanning att göra. Detta är vanligtvis inte lätt att avgöra, men ju starkare informationen bestrids, desto större torde möjlighet en vara, att den faktiskt är sann.
  Förkasta därför inte genast vad som betecknas som konspirationsteori!

  6 Conspiracy Theories That Turned Out to Be True (https://www.mentalfloss.com/article/587232/conspiracy-theories-that-were-true)
  The truth about conspiracy theories (https://phys.org/news/2019-09-truth-conspiracy-theories.html)
  12 crazy conspiracy theories that actually turned out to be true (https://www.readersdigest.com.au/true-stories-lifestyle/12-crazy-conspiracy-theories-actually-turned-out-be-true)
  Why We Can't Ignore Conspiracy Theories Anymore, Experts Say (https://time.com/5541411/conspiracy-theories-domestic-terrorism/)
  Conspiracy Theories that Turned Out to be True (https://www.criminaljusticedegreehub.com/conspiracy-theories/)

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet