Bildkälla:
Marine biogeochemistry: Scott C. Doney & Deborah K. Steinberg, The ups and downs
of ocean oxygen Nature Geoscience
6, 515–516 (2013) doi:10.1038/ngeo1872
|
I en artikel publicerad i Bulletin of Mathematical Biology (PDF här och en kommentar här) undersöker forskarna och
Bildkälla: Yadigar Sekerci, Sergei Petrovskii. Mathematical Modelling of Plankton–Oxygen Dynamics Under the Climate Change. Bulletin of Mathematical Biology, 2015; DOI: 10.1007/s11538-015-0126-0 |
De fann att detta system bara var stabilt inom ett visst temperaturintervall - utanför detta kraschade systemet och fytoplanktonen dog. Detta kunde hända vid en uppvärmning av havsvattnet (nära ytan) på runt 6 grader. Om detta skulle hända i verkligheten så skulle mycket av livet i haven och på land utplånas.
Det här är en enda studie, så man får vara försiktig med att dra allt för stora växlar på den. Modellen är ganska enkel, och kanske finns det faktorer som man inte har tagit hänsyn till eller modellerat fel som kunde hålla systemet stabilt. Kanske skulle vissa fytoplankton kunna anpassa sig om det inte gick alltför fort. Å andra sidan kan det också bli värre än i modellen. En temperaturökning på 6 grader är kanske inte så sannolik men ändå möjlig. En katastrof kan inte uteslutas, och här talar vi om en katastrof som är långt värre än stigande temperaturer i sig. Och det finns många andra potentiella "otrevliga överraskningar", som metanutsläpp från den arktiska havsbottnen, kollaps av de stora inlandsisarna, uttorkning av regnskogarna och avstannande av golfströmmen. Det kan rent av finnas andra "otrevliga överraskningar" som vi inte ens har tänkt på ännu. Genom att öka atmosfärens halter av växthusgaser så påverkar vi oavsiktligt för oss livsviktiga system som vi endast delvis förstår och vars beteenden vi kan endast delvis förutsäga. Vi spelar rysk roulett med mänsklighetens framtid, och det är högsta graden av dårskap.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet