20 nov. 2010

Marshall-institutets bluff anno 1989

År 1989, det år då den förste Bush tillträdde som president, fanns inom den amerikanska regeringen en tilltagande insikt om den globala uppvärmningen. Denna insikt skulle dock komma att kvävas i sin linda, och framtida generationer kan komma att få betala ett högt pris för att detta tillfälle gick om intet.
För 1989 så skickade George C. Marshall-institutet en förfrågan till Vita Huset om att få komma och presentera en rapport som de framställt om den globala uppvärmningen (rapporten trycktes senare också i tidskriften Energy). Marshall-institutet är en tankesmedja som ursprungligen grundades för att försvara Reagans Strategic Defence Initiative (även kallat Star Wars), och dess medlemmar hade ett gott rykte hos den republikanska administrationen. Därför är det inte så konstigt att Vita Huset tackade ja, och fysikern William Nierenberg från institutet åkte dit för att genomföra presentationen. Den togs emot väl, och Bush-administrationens intresse för klimat-frågan avtog kraftigt. Fysikern Robert Jastrow, som tillsammans med William Nierenberg och Frederick Seitz var Marshall-institutets grundare, skröt senare i ett brev till American Petroleum Institute:
Det anses allmänt inom det vetenskapliga samfundet att Marshall-rapporten var ansvarig för administrationens motstånd mot koldioxidskatter och begränsningar av konsumtionen av fossila bränslen.
Så vilka var argumenten som Bush-administrationen fann så övertygande? Jo, det handlade om att uppvärmningen inte orsakades av koldioxiden, utan av solen. Man visade upp följande graf som visar en kurva för förväntad effekt på temperaturen från koldioxiden enligt en klimatmodell samt en kurva för den faktiska temperaturen sedan 1880. Överrensstämmelsen mellan kurvorna är inte särskilt bra. Ergo, det är inte koldioxiden som orsakar uppvärmningen.
Grafen är en något modifierad version av en graf som förekom i en artikel av James Hansen med flera. Den ursprungliga figuren ser ut så här:

Hansens m fl figur innehåller flera delgrafer. De tre på vänstersidan är med en enklare modell av havets värmeupptagning, och de på högersidan med en mer avancerad modell. Uppifrån och ner har vi effekten av enbart koldioxid, effekten av koldioxid+vulkaner, samt effekten av koldioxid+vulkaner+solen. I synnerhet den nedre högra delgrafen visar en bra överrensstämmelse. Ergo, koldioxiden är den viktigaste faktorn bakom uppvärmningen, men det finns andra faktorer som skapar upp- och nedgångar under den aktuella tidsperioden. Hansens m fl figur säger alltså tvärt emot vad Marshall-institutet hävdar. Men det ser man inte i Marshall-institutets framställning, eftersom de har tagit bort allt utom den övre vänstra delgrafen. Deras hantering av Hansens m fl figur var en klockren bluff, och Bush-administrationen gick på den.
Marshall-institutet är fortfarande aktivt med att försöka blockera en meningsfull klimat-politik. Och samma typ av argument (dvs att titta bara på koldioxien) ser vi ofta användas även idag. En del saker förändras inte.

Källa: Oreskes & Conway, Merchants of Doubt, Bloomsbury Press, 2010

1 kommentar:

  1. Intressant och tankeväckande, att Hansen m fl kunde göra så bra modeller redan 1989. Som jag förstår hade modellen jordklotet uppdelat i 40 + 40 block, med tämligen opålitliga data, i alla fall 1880-1920 avseende lufttemperatur. Jag hittade ingen referens var de hämtat havstemperaturerna. Jag har inte hittat en så bra temperaturhistoria i någon annan källa.
    Förutsägelser om havsnivå ligger inom spannet +70 m till - någonting.
    Det kan jag också spå, utan datormodeller.
    Men givetvis ska ingen manipulera forskningsrapporter - ens om de är tveksamma. eller gömma nedåtgående trender.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet