21 nov. 2010

Om klimatförnekeri och vetenskap i den amerikanska politiken

Vi har haft ett par inlägg som har kritiserat olika republikanska politikers inställning till klimatfrågan. Och visst är klimatförnekeriet mycket utbrett inom det republikanska partiet. Men alla republikanska politiker är inte klimatförnekare. Sherwood Boehlert, som representerade republikanerna i kongressen 1983-2007, skriver i Washington Post:
Vad är det som händer med Ronald Reagans parti? Han omfamnade den vetenskapliga förståelsen om miljön och föroreningarna och var stolt över sin roll i att hjälpa till med utfasningen av ozon-uttunnande kemikalier. Det var smart politik och smart statskonst. Framför allt, till skillnad mot många som säger sig vara hans efterföljare, så förnekade Reagan inte förekomsten av globala miljöproblem, utan fann sätt att hantera dem.
En annan är Bob Inglis som deltog vid klimatföredragningen hos House Energy and Environment Subcommittee i veckan. Inglis har dock just förlorat sin plats till en mer antivetenskaplig konkurrent.

Och tidigare har vi skrivit om bl a Arnold Schwarzenegger, republikansk guvernör i Kalifornien på utgående.

Samtidigt accepterar inte alla demokrater klimatvetenskapen. Här är West Virginias demokratiske senator och tidigare guvernör Joe Manchin. West Virginia är en delstat som är ekonomiskt beroende av kolbrytning. Det var där som 29 kolgruvarbetare dog i en explosion i april i år. Som ni kan se så gillar Manchin både kol och vapen.

2 kommentarer:

 1. Jag har lite tips på länkar för dem som vill veta mer om Bob Inglis uppmärksammade uttalande och i vilket sammanhang det gjordes.

  Inglis uttalande gjordes i samband med en utfrågning anordnad av ”Committee on Science and Technology”, ”US House of Representatives ”vid den amerikanska kongressen:

  ”Hearings :: Subcommittee on Energy & Environment :: November 17, 2010
  A Rational Discussion of Climate Change: the Science, the Evidence, the Response”
  http://science.house.gov/publications/hearings_markups_details.aspx?NewsID=2947

  Den muntliga utfrågningen var på nästan fyra timmar, finns på video och är mycket sevärd:
  http://www.c-span.org/Watch/Media/2010/11/17/HP/A/40918/
  House+Science+Technology+Subcommittee+Hearing+on+Climate+Change+Science.aspx

  Inglis uttalande finns i början på videon strax efter 11:00 för dem som bara vill se hans uttalande. Men för alla som är verkligt intresserade av hur klimatfrågan utvecklar sig kan jag rekommendera hela utfrågningen, även om den tar nästan fyra timmar.

  SvaraRadera
 2. Angående kongressförhöret finns det en intressant kommentar här

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet