8 dec. 2010

The Scientific Guide to Global Warming Skepticism

John Cook, mannen bakom den fantastiska klimatbloggen Skeptical Science, har sammanställt en liten men innehållsrik skrift kring de frågor som oftast kommer upp i klimatdebatten, så som:
 • Hur vet vi att koldioxidökning ger uppvärmning?
 • Hur vet vi att det blir varmare?
 • Hur hänger det ihop med tidigare klimatförändringar?
 • Hur känsligt är klimatet?
 • Hur vet vi att det beror på mänsklig påverkan?
Läs mer och ladda ner den Här

5 kommentarer:

 1. Värt att nämna: de här även en händig samling kortsvar på vanliga frågor som app för telefonen (IPhone, Android och Nokia). Kolla högerspalten på sidan.

  SvaraRadera
 2. Man behöver inte vara klimat forskare för att förstå att man på många sätt visat att vår planet tidigare haft CO2 halter som många gånger om överstiger dagens. Detta inte har medfört att någon "tipping point" nåtts eller att vi hamnat i någon värmespiral. Frågan som uppstår är "VARFÖR skulle vi nu vara i någon fara på grund av CO2 ?". Att man kan tycka att vi borde spara på kolväte baserade energikällor är en helt annan historia och enbart ett tyckande eller politisk ståndpunkt och borde behandlas därefter.

  SvaraRadera
 3. Jorden har haft både betydligt kallare och varmare episoder i den geologiska historien, och livet har överlevt. Problemet är att snabba klimatförändringar orsakar problem för oss i form av översvämning, torka eller andra oönskade väderfenomen där de inte tidigare inträffade, vilket leder till problem för de som bor där.

  Det syns tydligt att vissa tror att huruvida AGW sker är en politisk fråga. Det är det inte. Koldioxidutsläppens påverkan på klimatet är en vetenskaplig fråga, vad vi ska göra åt det är politikens uppgift. Gillar man inte de åtgärder som föreslagits får man presentera alternativa lösningar, att angripa vetenskapen löser inte problemet.

  SvaraRadera
 4. Anonym nr 2: Jisses, att försöka slå undan vetenskap genom att ignorera den, genom att inte överhuvudtaget läsa det som forskare spenderat generationer och miljontals gemensamma arbetstimmar på är lite... märkligt? Eller fånigt? Hur tänkte du här? På vilket sätt ska du komma med i diskussionen? Menar du möjligen också att sådant "sunt förnuft" helt utan vetenskaplig grund borde vara rättesnöret för de som styr utvecklingen?
  Christer

  SvaraRadera
 5. Anonym 08:45
  Är det inte lite likt dem som man ser i t.ex Lyxfällan där personer som ignorerar den krassa (ekonomiska) verkligheten och sedan tvingas ta hjälp av experter för att lösa sin situation? Vi går tydligen genom en sådan fas i stor skala fast i klimat.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet