11 jan. 2011

Ulf Nilson gör ingen besviken


Fryser fingrar och tår av sig. (Bilden från expressen.se)
 Frågan var inte om Expressens Ulf Nilson skulle träda fram som klimatförvirrare, utan när. Tydligen var det rätta ögonblicket nu när vi har en kall vinter här i Sverige. Ja, den gode herr Nilson hade gjort oss gruvligt besvikna om han hade lyckats begripa skillnaden på väder och klimat. Och det var så långt hans ”vetenskapliga” förmåga räckte. Resten av hans klimat-harang handlar som förväntat om forskare som hetsar för att få statliga anslag, politisk korrekthet, undertryckande av motstridande åsikter och diktatur.

Uppdatering 2011-01-12: Nilson har varit ute och klimatförvirrat tidigare.

5 kommentarer:

 1. Klimatförnekeriet verkar ändå höra till Nilsons jämförelsevis något mer sympatiska sidor.

  SvaraRadera
 2. Det finns mycket att säga om Nilson, men låt oss hålla oss till klimat-relaterade ämnen. T ex Nilsons och hans gelikars ovana att slänga fram allehanda ogrundade anklagelser mot forskarna när dessa kommer med resultat som man finner misshagliga. Det är naturligtvis den enda utvägen när man har forskningen emot sig, och förekommer också inom andra antivetenskapliga rörelser.

  SvaraRadera
 3. Men är det egentligen så konstigt att man blir skeptisk?
  Efter att diverse klimatvarnare uttalat stor risk för att Vasaloppet inte kommer att kunna köras på snö särsklit ofta och att södra Sverige sannolikt sett snö för sista gången, så byter man nu, efter bara två kalla vintrar i rad, fot och börjar varna för att vintrarna kommer att bli extra kalla p.g.a. "global warming". Kall ishavsluft kommer regelmässigt att pressas ner över norra Europa p.g.a. att det blir varmare någon annan stans. Varför sa man inte det förrut?
  Det är väl inte konstigt om man blir tveksam när målet hela tiden flyttas beroende på var bollen f.n. befinner sig.
  I ett diagram under denna kommentar har ni dessutom lyckats göra stor dramatik av att koldioxidhalten i atmosfären stigit med 0,1 promille på 100 år.
  Nä, jag är fortsatt avvaktande skeptisk.

  SvaraRadera
 4. Anonym 12 januari 2011 12:25,
  Klimatet globalt har aldrig tidigare varit så varmt under den tid vi haft en vetenskaplig metod för att mäta det. Det innebär att meteorologer kan få svårare att förutsäga vädret.

  Dessutom vet inte vetenskapen än om det kommer att bli sannolikare att det blir kallt vinterväder i Europa. Än så länge är det bara en hypotes som måste bearbetas av vetenskapen för att eventuellt bli en stabil teori.

  Om det är en trend så kommer påfrestningarna på vår matförsörjning att öka. Heta somrar och kalla vintrar är ingen bra kombination för många av våra nyttoväxter. Eller för våra ekosystem generellt.

  Med vänlig hälsning,
  PMA

  SvaraRadera
 5. Ulf Nilson anför snötillgången på Värmdö som ett argument i klimatdebatten. Nu visar det sig att det inte bara är Värmdö, utan också Dalarö, som kan användas i detta syfte. Se följande epostmeddelande, som ledande svenske klimatförnekaren Lars Bern cc:ade mig igår (och notera som en bonus hur den s.k. Fettdoktorn Annika Dahlqvists teorier om diet, cancer, vaccination och influensa anses ha bäring på klimatvetenskapen).

  "Med tanke på de allt bistrare vintrarna är det som Lennart skriver, en god nyhet att klotet blir varmare. Då kanske den nuvarande trenden bryts. Det senaste är att Syd Korea haft den lägsta temperaturen på ett sekel som sedan följts av en snöstorm som lamslog trafiken. Fruktskördarna i Mexico har frusit bort, vilket kommer att ytterligare driva upp livsmedelspriserna, vilket historiskt tidigare hängt ihop med ett kallare klimat. På Dalarö har ett över 60årigt snörekord slagits två vintrar i rad och jag har skottat snö femtioelfte ggn i rad.
  En stilla undran, när får vi känna av det sköna varmare klimatet?
  Och appropå årets förvillare, så kommer det varje vecka nya bevis på att förra årets pristagare får allt mer rätt i det hon sagt och prisats för. Så, när historien skrivs kommer antagligen ni i SI att också ha fått rätt och priset kommer att framstå som en stor ära. Lite som årets svensk, fast tvärt om, om ni förstår hur jag menar.
  MVH/Lars"

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet