22 apr. 2011

'Climategate' i Mother Jones

Illustration: Jonathan Bartlett
Kate Sheppard har en artikel i MotherJones om email-stölden vid CRU,
Climategate: What Really Happened? Den är väl värd att läsa!

IT'S DIFFICULT TO IMAGINE how a guy who spends most of his time looking at endless columns of temperature records became a "fucking terrorist," "killer," or "one-world-government socialist." It's even harder when you meet Michael Mann, a balding 45-year-old climate scientist who speaks haltingly and has a habit of nervously clearing his throat. And when you realize that the reason for all the hostility is a 12-year-old chart, it seems more than a little surreal.


Uppdatering:
Läs gärna även:
The Science of Why We Don't Believe Science

12 kommentarer:

 1. Facts only

  Inom retoriken talar man ibland om logos, logiska argument och patos, passionerad argumentation. Den senare har dessvärre ofta större verkan en den förra och används i hög grad av de troende i klimatdebatten – troligtvis i brist på vetenskapligt granskade forskningsresultat. Då utesluter jag här rapporter granskade av nära eller till och med i ett beroendeförhållande till författaren, som ofta inom IPCC.

  För koncentrerad granskad vetenskaplig information om koldioxidens betydelse, eller snarare ringa betydelse, för klimatet, gå gärna in på www.globaltempfacts.com Annalysera presenterade fakta och ägna er inte åt att i brist på motargument skjuta på brevbäraren. Annars ett vanligt betende av troende.

  Att de troende sedan kallar de som tagit till sig ny kunskap för förnekare är inte bara löjeväckande, utan visar också att man inte tagit till sig informationen om att det var de som fortsatte att tro att jorden var platt som var förnekarna – inte de som var villiga att ta till sig ny information som bevisade att jorden var rund.

  SvaraRadera
 2. Anonym,
  Vi har sett de där argumenten oräkneliga gånger, inklusive bluffen med att använda USAs temperatur och låtsas som om det är den globala (s 17). Om du tycker att vi är "troende" för att vi inte blint sväljer budskapet från personer som uppenbarligen är lögnare, så må det vara hänt.

  SvaraRadera
 3. Återigen, jag bara måste fråga mig själv, och andra: vad driver dessa tvivlare? Är det fruktan för att deras eget liv är byggt på en icke hållbar dröm? Eller en omotiverad rädsla för att det skulle vara en kommunistisk konspiration? Det är mer psykologiskt intressant än något annat, borde vara ett eget ämne inom vetenskapen...
  Christer

  SvaraRadera
 4. Anonym 1

  Jag är imponerad över att man (Svetsteknikdocenten et al) ens kan komma på tanken att ta till ett så genomskinligt grepp, som att jämföra en mycket djup la Nina (nu) med en el Nino-episod (~1981).

  Som argument säger det mycket om seriositeten i PP-presentationen.

  SvaraRadera
 5. Christer,
  I och med att mycket av anti-klimatpropagandan kommer från USA, så används frekvent 'socialistisk' och 'konspiration' i argumentationen. Propagandabyråernas personal vet att det fungerar bra i USA, och ger stor utväxling för dom pengar som olje- och kolintressen satsat. Man får igång frustrerade bloggare och nätpropagandister som tar till sig dom argumenten och sprider dom vidare. Den lilla gruppen i Sverige som använder sig av den typen av argument förstår nog inte riktigt hur konstigt det ser ut när man skriver att det är en 'konspiration för att få FN att skapa en världsregering'.

  Med vänlig hälsning,
  PMA

  SvaraRadera
 6. Thomas Claesson28 april 2011 14:22

  Bo,

  nu blev jag nyfiken....vem är svetsteknikdocenten...
  ...menar du att vi har en docent i svetsteknik som
  uttalar sig tvärsäkert i klimatfrågor? Som folk...
  högt utbildade i hälsolära...framställer sig som klimatexperter med sanningen som affärsidé?

  Ge mig svetskillen...!

  ThC

  SvaraRadera
 7. Thomas,

  Det är Fred Goldberg. Han brukar dock beskriva sig själv som "klimatanalytiker och polarforskare".

  SvaraRadera
 8. Thomas Claesson28 april 2011 17:24

  Lars och Bo,

  No shit? Men egentligen är han svetsdocent? Inte docent i hållfasthetslära eller så? Svetsdocent var?
  KTH? CTH? Har ahn publicerat sig i nåt allmänt väl etablerat relevant organ? Typ Svetsakademiskt magasin eller så????

  Nåja....klivet är inte långt mellan temperaturextremer:
  Svetslågan och extrem polarkyla...

  OK, det låter helt OK för mig...

  Och hur blir man klimatanalytiker?

  SvaraRadera
 9. Stämmer, Thomas. Docent i svetsteknik - något som jag dock absolut inte tycker i sig kan diskvalificera en klimatdebattör från att tas på allvar. Ytterligare biografisk information om Goldberg kan du t.ex. hitta här. Personligen har jag träffat på Goldberg vid ett par tillfällen i samband med klimatmöten i Stockholm. Ett av dem redogör jag för här.

  SvaraRadera
 10. Thomas,
  Goldberg var vid KTH (jag tror att han är pensionerad nu). Klimatanalytiker blir man tydligen genom att skriva det efter sitt namn.

  SvaraRadera
 11. Fred Goldberg dokumenterar bland annat sina klavertramp på http://www.klimatbalans.info/snytt.htm.  En tråd som roat mig särskilt mycket är Freds inspel som rättshaverist:

  http://www.klimatbalans.info/2009-05-27%20V_idag-1.pdf

  http://www.klimatbalans.info/2009-05-27%20V-idag-2.pdf  Det är extra intressant eftersom det också visar på sambandet med evagelistiska kristna* i vetenskaps förnekarnas ekosystem (utöver Koporativa och neoliberala rollbesättare) även i Sverige. Jag har inte gjort någon uttömmande sökning men jag tvivlar på att Freds rättshaveri uppmärksammades av någon annan aktör på mediamarknaden. Knappast en slump.  *http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rlden_idag


  Olof

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet