11 juni 2011

Vad vi tror på och varför, skepticism och "klimatskepticism"

I senaste Point of Inquiry intervjuas Michael Shermer av Chris Mooney med anledning av Shermers senaste bok The Believing Brain: From Ghosts and Gods to Politics and Conspiracies, How We Construct Beliefs and Reinforce Them As Truths. En intervju som även har klimatfrågan som ett betydande inslag.

Det är ett intressant möte då Mooney är vetenskaplig skeptiker så väl som en uttalad (amerikansk) demokrat och känd för bland annat boken The Republican War on Science. Han är också aktiv i klimatdebatten bland annat på bloggen DeSmogBlog och med boken Storm World.

Michael Shermer är en av världens mest kända vetenskapliga skeptiker, ordförande för Skeptics Society och utgivare av magasinet Skeptic. Författare till ett flertal böcker bland annat Why People Believe Weird Things. Han är också känd som libertarian och var länge avvaktande gentemot klimatforskningens resultat.

De är båda överens om att vi bör lita på det vetenskapliga konsensus som finns kring global uppvärmning och människans roll i denna. Men i bedömningen av magnituden av problemet är skillnaden stora. Alltså blir även samtalet så väl som samtalsämnet en bra bild av hur vi konstruerar våra uppfattningar utifrån både vetenskap och övertygelser.

Värt en lyssning

4 kommentarer:

  1. jämtemot? Vilket språk är det? Vad betyder det?

    Skärpning Uppsalainiativet!

    SvaraRadera
  2. "Han är också känd som libertan"

    Libertarian.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet