1 apr. 2012

Dinosauriernas väder orsakade klimatkatastrof

Dinsaurie i färd med att släppa ut växthusgaser.
Konsensus inom dinosaurologin har länge varit att dinosaurierna dog ut på grund av ett asteroidnedslag på Yucatan-halvön i Mexico för 65 miljoiner år sedan samt väldiga vulkanutbrott på Indiska halvön (Deccan-platån). Nu har ny forskning från NASA visat att dinosauriernas utdöende inte var orsakat av en himlakropp utan av deras egna kroppar. Genom isotopanalys av så kallade koproliter (fossilerad avföring) har man fastslagit att dinosauriernas avföring innehöll höga halter av organiska kolföreningar, och att dessa halter stiger ju närmare tidpunkten för utdöendet man kommer.
"Det här avspeglar en förändring i dinosauriernas matvanor", säger Alfred Preele, en av de forskare som ligger bakom studien. "Kanske började de äta mer kött. Det är etablerat att hög köttkonsumtion leder till mer utsläpp av växthusgaser. Eftersom dinosaurerna hade väldigt dåligt utvecklat luktsinne så märkte de inte vartåt det barkade förrän det var för sent".

Forskarna har genom avancerade datormodeller bevisat att dinosauriernas ökade utsläpp av metan och koldioxid ökade den globala medeltemperaturen med runt 10 grader C på kort tid. Dinosaurierna klarade inte av att anpassa sig till denna snabba globala uppvärmning och dog därför ut. De som inte dog av värmeslag eller uttorkning drunknade när polarisarna smälte och havsnivån höjdes med 100-tals meter.

Bridget Laast, talesman för Världnaturfonden, kommenterar: "Vad som hände dinosaurierna för 65 miljoner år sedan håller på att hända oss människor idag. Vi har visserligen inte dinosauriermagar, men våra bilar, flygplan och kolkraftverk gör i princip samma sak. Och dessa upptäckter indikerar också att vi har underskattat effekterna av våra naturliga utsläpp. Vi är inte lika stora som dinosaurierna, men vi är betydligt fler, och det ökade köttätandets effekter på vår matsmältning  utgör ett svårt hot mot klimatet. Om vi fortsätter på den inslagna vägen, så kommer vi att dö ut precis som dinosaurierna."

Men medan dinosaurierna hade hjärnor stora som valnötter, så är våra hjärnor lyckligvis stora som kokosnötter. Därför kan vi bygga kraftfulla datorer och programmera sofistikerade klimatmodeller. Detta kan bli vår räddning, om bara mänskligheten vill lyssna på klimatforskarna och underkasta sig en global regering som kontrollerar all energianvändning på jorden. Så än är det inte inte lika kört för oss som för dinosaurierna!

Den verkliga ironin i det hela är att den kol och olja som vi så dåraktigt förbränner idag är produkten av dinosauriernas flatulenta mätsmältning för miljontals år sedan. Just det: det är fossilerad dinosaurieavföring som vi har i bensintanken!

9 kommentarer:

  1. Redan dinosaurierna var alltså utsatta för konspirationer från andra dinosaurier! En uppenbar bluff från dom minsta växtätarna som bara ville kontrollera tillgången på basföda! Dom allra största köttätarna försökte förgäves rädda sina mindre skyddslingar från dom hemska växtätarna!!!

    Med roade hälsningar,
    PMA

    SvaraRadera
  2. Naturligtvis skulle det kunna vara som ni skriver men jag råkar ha kontakt med en hopi shaman som förklarar att dinosaurierna begick kollektivt självmord för att hindra koldioxidhalten att passera tippingpointen där jordens atmosfär förvandlas till Venus. Nu är det vår tur att ta vårt ansvar.

    SvaraRadera
  3. Jamen herreguuuud vilken rappakalja!

    UI är verkligen en kvalificerad skitsida som publicerar vilken pseudovetenskaplig gojja som helst.

    SvaraRadera
  4. Njae, det är faktiskt redan avgjort att rökning dödade dinosaurierna (Larsson et al. 19XX!).
    Calle P

    SvaraRadera
  5. April, april... Bra skämt för att det kanske ändå inte är ett helt uppåt väggarna osannolikt scenario.

    Se Medea hypotesen (en antites till Gaia...)

    SvaraRadera
  6. NU finns det senaste numret av Current Biology på nätet. Antar att BBC m.fl. hade papperskopian och att den kom först? Hur som helst, här är artikeln:
    Could methane produced by sauropod dinosaurs have helped drive Mesozoic climate warmth? av Wilkinson et al.

    Enl. artikeln var den totala metanproduktionen på liknande nivå som den vi har idag. Och så höll det ju på i hundra miljoner år eller så (fast det finns väl även en sänka av något slag? Dvs något som reducerar mängden metan, i något sorts kretslopp..). Att det var mycket varmare då än idag vet vi tydligen redan, men det här skulle kunna vara en förklaring.

    SvaraRadera
  7. Lennart W,
    Metan har en livstid i atmosfären på ca 9 år. Det bryts ner till koldioxid och vatten. Så Det finns en viktig sänka. För metan är halten i atmosfären starkt kopplat till de pågående utsläppens storlek. (Till skillnad mot den betydligt mer långlivade CO2 där det är de kumulativa utsläppens storlek som tenderar att vara viktiga.)

    SvaraRadera
  8. Tack Anders. Det tar alltså i storleksordningen 9 år innan en plötslig förändring i metanproduktionen har fått metanhalten i atmosfären att stabiliseras på en ny och högre nivå. Sker förändringarna mycket långsammare än så, är man alltid nära den balans då nedbrytningen är lika snabb som produktionen (iaf i medel över årstiderna).

    Då undrar jag om det dinosarieproducerade metanet verkligen kan ha gett något signifikant bidrag till temperaturen under den mesozoikum. Produktionen då var ju "bara" av samma storleksordning som dagens totala (enl. Wilkinson et al), så metanets påverkan på klimatet då borde vara liknande som påverkan på klimatet nu.

    Dvs om det nu inte är så att metanproduktionen ökar väldigt snabbt (jmf m 9 år) för närvarande. Vilken ökningstakt räknar man med i klimatmodellerna f.n.?

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet