14 nov. 2012

"Klimatmagasinet Effekt" om Sandy

Det här är en och en halv vecka gammalt, men jag vill i alla fall pusha för Klimatmagasinet Effekts eftertänksamma artikel om Sandy och dess koppling till den globala uppvärmningen, som motvikt till bl a en del ledarsidors förenklade bild.
It’s Global Warming, Stupid!
Så skrev Bloomberg Businessweek ett par dagar efter att orkanen Sandy drabbade USA. Rubriken fick vingar. Aldrig har väl något en affärstidning skrivit citerats så flitigt av klimat- och miljöbloggar. Det är faktiskt bekymmersamt.
Reaktionen var förstås förståelig. Efter flera månaders amerikansk valkampanj utan ett ord om klimatfrågan, tycktes Sandy vara naturens egen larmsignal. Det var ett bete en ganska desperat klimatrörelse naturligtvis högg på. Det har den senaste veckan sagts många tvärsäkra saker om sambandet mellan orkanen och den globala uppvärmningen.
Det är inte riktigt bra. Forskningsresultaten på den här fronten är nämligen inte alls entydiga. Frågan om hur klimatförändringar kommer att påverka orkaner tycks i själva verket vara osedvanligt svårbesvarad. 
...

2 kommentarer:

  1. "Forskningsresultaten på den här fronten är nämligen inte alls entydiga. "

    Jo det är den visst... Antalet orkaner av denna klass är på "all time low" och det var nästa 10 år sedan en motsvarade storm drog in över USA's fastland (Katrina) - denna 10 år period av uppehåll är den längsta på över 100år.

    Men som sagt väder och klimat ... Värmeböja i Ryssland, Katrina , Sandy , Gudrun = klimat.

    MWP lokalt Grönlandsväder ...

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet