4 feb. 2013

#climatemonday

SVT Vetenskap gör en satsning på klimatet under hashtaggen #climatemonday.

Ikväll kl 21-22 kan man twittra med en klimatforskare.


15 kommentarer:

  1. Skrämmande framtidsscenarier som målas upp. Och varför inte titta här vad en av våra namnkunnigaste klimatforskare, Lennart Bengtsson, säger i frågan: (artikel i finska kraftbolaget Katternö:s kundtining) https://dl.dropbox.com/u/19152363/LB_Katt.pdf

    Med vänlig hälsning
    Niklas L

    SvaraRadera
  2. Niklas L, Jag är inte säker på exakt vad på SVTsidan som du har invändningar mot.
    Om det är mot animeringingen av havsnivåhöjningen som låg ute igår så delar jag din frustration, blir riktigt irriterad av filmer/bilder som visar hur ikoniska byggnade hamnar under vatten.

    Om vi plockar isär inledningsparagrafen på climatemondaysidan som är lite svepande minst sagt så hamnar vi på:

    "Orkanen Sandys härjningar i USA" - tveksamt. Sandy kan inte direkt kopplas till klimatförändringarna. Forskningen är osäker om stormar. För tropiska stormar gäller att observationerna över Atlanten(sen 1970talet) tyder på att det varit många stormar och orkaner, men detta kan mycket väl rymmas inom naturliga variationer. För framtiden gäller att "best estimate" är att det inte finns anledning till oro för att tropiska stormar skulle bli vanligare. Men, det är "mer sannolikt än osannolikt" att de stormar som ändå bildas oftare kommer att utvecklas till den mest extrema typen. När det gäller stormar utanför tropikerna så bildas de på andra sätt än de tropiska stormarna, och här tyder många resultat på att dessa kommer att bli vanligare och kraftigare.

    "rekordlitet is i Arktis" fair enough?

    "historisk hetta och våldsamma skogsbränder i Australien" (och även en hänvisning till värmeböljor i sydeuropa längre ner). Det vi vet säkrast om klimatförändringen är hur temperaturen kommer att utveckla sig, och att det med största sannolikhet kommer att bli vanligare med värmeböljor som t ex de som upplevdes på olika håll i Europa senast 2003, 2006 och 2010. De maximala temperaturerna kommer att bli högre, och värmeböljorna kommer att bli mer långvariga. Köldknäpparna kommer att bli mer ovanliga.

    Att skogs/gräsbränder och värmeböljor hänger ihop är också tämligen väl kännt, förutsatt att det finns något som kan brinna naturligtvis.

    "Sen hösten 2012 har extremväder och klimatrekord åter börjat lyfta upp klimatförändringarna i västvärldens allmänna medvetande, efter flera år i den ekonomiska krisens skugga." Det är sant, att extremvädret lyfter upp klimatfrågan på agendan. Sen gäller det, som du påpekade ovan, att hålla tungan rätt i munnen när man allokerar rätt fenomen till rätt orsak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mia.
      Jag menar att artikeln jag länkar till kan balansera uttalanden på SVT som
      "Problemet är att tiden nu håller på att rinna ut. Världens utsläpp fortsätter att växa. Men för att det ha en rimlig chans att klara det så kallade tvågradersmålet – den officiella smärtgränsen mot allvarliga klimatförändringar – måste utsläppskurvorna peka neråt senast 2020 – vilket i sin tur kräver en storskalig politisk kursändring dom närmsta fåtalet åren."

      Långsiktstrenden på ökningen av global medeltemp 1880-2012 pekar mot +0,3 inom 50 år enligt LB.

      Rekordlitet is i Arktis, tja, återigen enligt Bengtsson, så är ju osäkerheten i historisk isutbredning stor, så det hade ju varit klädsamt att tillägga "sedan sattelitmätningar startade"...

      Problemet som jag ser det är att man presenterar de osäkraste datamodelleringar som dagens sanning, utan något försök att nyansera frågan. Det tycker jag Lennart Bengtsson också lyfter fram på ett tydligt sätt i artikeln jag länkat till.


      Niklas L

      Radera
    2. Jag misstänker att det där med "0,3 inom 50 år" kommer från journalisten, liksom det felaktiga påståendet att IPCC tillskriver människan 0,3 grader av ökningen sedan 1880. Jag har svårt att tro att LB skulle komma med sådana blunders.

      För att inte tala om grafen med "höjning av havsytan
      enligt Al Gore".

      Radera
    3. Ok. Jag tolkade det som att LB varit delaktig i framställningen av de grafer som visas i artikeln. Kan inte bekräfta detta.
      Vid grafen med havsyta enligt Gore sägs det ju att inget årtal för denna havsytehöjning nämns i filmen.

      Niklas L

      Radera
    4. Niklas L, "Rekordlitet is i Arktis, tja, återigen enligt Bengtsson, så är ju osäkerheten i historisk isutbredning stor, så det hade ju varit klädsamt att tillägga "sedan sattelitmätningar startade"..."

      Tja, citat Lennart B:
      "För havsisen i Arktis bedöms sommarisen under de senaste åren utgöra ett minimirekord men mätningar långt tillbaka i tiden är osäkra." Vad som är klädsamt och inte ligger i betraktarens öga. Citatet kommer från TCS, ett mycket rimligt inlägg faktiskt (med något undantag, men låt oss inte bli småaktiga nu). Rekommenderas. http://www.theclimatescam.se/2013/02/03/fragor-och-svar/

      Radera
    5. Window of opportunity för att klara tvågradersmålet är mycket snävt, jag ser ingen större anledning att protestera med skrivningen ovan. Med hänsyn taget till att det är skrivet av media naturligtvis, för en vetenskaplig genomgång av läget rekommenderas som alltid IPCCs sammanställningar.

      Radera
    6. Christophe Kinnard, Reconstructed changes in Arctic sea ice over the past 1,450 years, Nature 479,509–512(24 November 2011)



      "... Here we use a network of high-resolution terrestrial proxies from the circum-Arctic region to reconstruct past extents of summer sea ice, and show that—although extensive uncertainties remain, especially before the sixteenth century—both the duration and magnitude of the current decline in sea ice seem to be unprecedented for the past 1,450 years. ..."

      Radera
  3. "som du påpekade ovan" är alltså min tolkning av vad du menade med länken. Ursäkta om jag tillskrev dig saker du inte menade. :)

    SvaraRadera
  4. Lite kul att en del av skeptikerna faktiskt har gått på månen eller varit delaktiga i att göra detta möjligt.

    Ännuroligare att ni publicerar detta efter er egen Koch-konspirationsteori.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förmodar att du också tycker att det är en konspirationsteori att påstå att tobaksbolagen försökte påverka opinionen.

      Radera
  5. Anonym 20:46 skrev:

    "Ännuroligare att ni publicerar detta efter er egen Koch-konspirationsteori."

    Det vore intressant att veta varför Anonym tycker att UI:s bloggpost om Koch-bröderna är en konspirationsteori.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja , läser du vad UI's Lars och Olle skriver i kommentarerna så framstår ju Koch som satan personifierad och alla som tar emot bidrag från dem är skumma vapenlobbyister ,antimiljö skurkar eller vetenskapsförnekare ...

      De länkar som bloggposten går till ångar av ju av konspirationsteorier

      Annars vad ville Lars med bloggposten ? Att donera pengar är väl inget märkligt som i sig skulle uppmärksammas på UI ?

      Radera
    2. En konspirationsteori att rika individer försöker påverka den allmänna opinionen för att främja sina egna intressen? Nej, en historia lika gammal som civilisationen.

      Radera
    3. Amanda Fallin, Rachel Grana, Stanton A Glantz. ‘To quarterback behind the scenes, third-party efforts’: the tobacco industry and the Tea Party. Tobacco Control, 2013.

      "Results

      Starting in the 1980s, tobacco companies worked to create the appearance of broad opposition to tobacco control policies by attempting to create a grassroots smokers’ rights movement. Simultaneously, they funded and worked through third-party groups, such as Citizens for a Sound Economy, the predecessor of AFP and FreedomWorks, to accomplish their economic and political agenda. There has been continuity of some key players, strategies and messages from these groups to Tea Party organisations. As of 2012, the Tea Party was beginning to spread internationally."

      'Citizens for a Sound Economy' var förresten en Koch-skapelse.

      Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet