25 juli 2015

Istids-myten lever och frodas bland klimatförvillare

För nästan två veckor sedan skrev vi om de överdrivna rapporterna om en ankommande "mini-istid", som skulle orsakas av minskad solaktivitet. I praktiken förväntas den eventuella  effekten vara marginell jämfört med den från den ökande halten av växthusgaser i atmosfären.  Men myten om att vi har en liten istid framför oss lever och frodas bland klimatförvillare. Så här skrev t ex  Dan Bakkman i en insändare i Sundsvall Tidning för ett par dagar sedan:
Nu är plötsligt tidningarna fulla av att forskare förutsäger en ny istid om sådär 30 år. Nu när hela världen, ledd av FN, skall mötas i Paris och besluta om en världsregering för att hejda uppvärmningen av jorden.
Varför leder inte dessa två oförenliga antaganden om framtiden till kommentarer i media? Vågar ingen av alla de som idogt predikat den varma jorden undergång en kommentar?
Insändaren leder sedan vidare ner i de vanliga konspirationsteorierna. Jag besparar er citat därifrån

Och igår hade vi signaturen REMUS i Nerikes Allehanda (min egen lokaltidning) som påstår:
Örebro. Vi går mot en ny istid, som beräknas pågå 2030-2045. Istiden inleds alltså redan om cirka 15 år, och orsaken enligt eniga forskare är reducerad solaktivitet under den period som istiden pågår. Därmed kan vi konstatera att det är solen och andra naturliga omständigheter som styr vårt klimat och inte en massa självutnämnda förståsigpåare med klimatstämpel.
Lägg nu ner alla diskussioner om global uppvärmning, när det i själva verket är en istid som står för dörren. Det är dags att slå igen alla kommunala så kallade klimatkontor som bildats i tron att det är lokala så kallade klimataktivister som styr vårt klimat och att man genom att strö skattemedel över dessa aktörer påverkar klimatet. Hur mycket ska ni satsa av skattemedel för att påverka solen? 
Och sådana här insändare lär tyvärr nog fortsätta att ramla in hos våra lokaltidningar.

3 kommentarer:

 1. Tack för att ni försöker hålla emot den vidskepelse som härjar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. P1 Medierna tar upp det i sin senaste sändning. Som vanligt ett bra program.

  SvaraRadera
 3. Om man studerar det mänskliga tänkandet, logiken, beteendet under historiens gång är det väl inte särskilt rimligt att vi frivilligt skulle minska möjligheten att tjäna mer pengar även om det skulle gå åt fanders med klimatet.
  Vi kommer sannolikt att elda upp de fossila lagren, där kol är den största boven. Vår civilisation är en produkt av kol olja och gas, och att ersätta dem med de idag kända alternativen är en utopi.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet