1 apr. 2017

VoF utser "Klimatsans" till "Årets folkbildare"

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) låter meddela denna sköna april-dag att det klimatskeptiska nätverket Klimatsans tilldelas deras prestigefyllda pris  "Årets folkbildare."   Detta kan komma som något av en överraskning eftersom VoF tidigare har varit kritiska mot klimatskeptiker, men som VoFs ordförande säger:
"Klimatsans insändare i lokalpressen har fått oss och många andra att inse hur lite vi egentligen har förstått av klimatvetenskapen. Vi inbillade oss att det var vi som var folkbildarna, men Klimatsans har fått oss att komma till sans."
Det är också dags för oss på denna blogg att uppvisa lite ödmjukhet inför dem som vet bättre. Vi har alltid hävdat att mänskliga koldioxidutsläpp har orsakat en uppvärmning, och vi har skrivit om hur koldioxidens ökande effekt på strålningsbalansen kan observeras. Men herrarna från Klimatsans förklarar i en insändare i UNT från i mars hur fel vi har tänkt:
"Kärnfrågan är: Påverkar koldioxid klimatet märkbart?
1. Vare sig det blir varmare eller kallare säger det inget om koldioxidens verkan. Medan halten koldioxid har ökat under hela 1900-talet har temperaturen både ökat och minskat. Rekordtemperaturer är inga bevis."
Vi har skrivit dumheter om koldioxidens roll som förstärkande faktor vid övergångarna mellan glacialer och interglacialer, dvs kalla och varma perioder under istiden. Men Klimatsans visar hur fel vi har haft:
"Professor Ole Humlum, Oslo, visade att temperaturen generellt stiger innan halten koldioxid ökar. IPCC har förväxlat orsak och verkan."
Vi har försökt komma med krångliga förklaringar om att påverkan kan gå åt båda hållen: uppvärmning får haven att avge koldioxid, koldioxid orsakar uppvärmning. Vi borde ha insett att världen aldrig kan vara så komplicerad. Det måste vara antingen det ena eller det andra, men det kan inte båda två. Annars skulle det vara som att mer pengar på ditt bankkonto ger dig mer ränta, och mer ränta ger ännu mer pengar på kontot. Men så funkar det helt enkelt inte. Vi ber om ursäkt för vår pinsamma logiska kullerbytta.

Vi har också försökt förklara hur temperaturdata ibland behöver justeras eftersom t ex mätstationer flyttas och mätinstrument byts ut och rutiner ändras. Men som Klimatsans nu avslöjar så handlar justeringarna egentligen om oförblommerad Sovjet-kommunism:
"Det är väl känt att USA:s vädertjänster NASA/GISS och NOAA storskaligt har "justerat" sina databaser så att gamla temperaturer sänkts och sena höjts. De har ändrat på historien liksom i Sovjet."

Särskilt fusket på NOAA har fått en del uppmärksamhet den senaste tiden. Det är verkligen dags att någon äntligen sätter åt dem.

Vi skulle kunna skriva mer om alla pinsamma fel som vi har gjort oss skyldiga till, t ex om Arktis havis de senaste århundradena och om konsensus inom vetenskapen, men idag måste vi också hinna med att skämta april med grannarna. Så vi säger: grattis till folkbildar-priset, Klimatsans. Ni har verkligen förtjänat det. Och tack för att ni varnar oss för den kommande köldperioden!

En nyhet till när vi ändå är inne på priser: Svenska Akademin meddelar idag att Nobelpriset i litteratur kommer att tilldelas USAs president Donald Trump. Akademins ständiga sekreterare Sara Danius motiverar valet:
"This is a great Nobel prize. Much greater than Obama's (sick guy). Donald Trump won bigly with his tweets. He's winning so much that he'll get tired of winning. Ernest Hemingway is an overrated author, and William Faulkner is a lightweight. They could never get a job at Trump Magazine."   

20 kommentarer:

 1. @ Uppsala

  Dette her var atter bra, dere følger med tiden.

  På tysk heter det "April, April, macht was er will"

  Regel for min mor var at man skulle kunne rake til 20 April, og for meg Seljeblomstring ca 25 April.

  Så gjelder også her den tyske regel med "slommer", =diverse snøfall i april. De er kun en fordel, ellers blir det for tørt.

  Jeg bor presis på samme breddegrad som Uppsala og samme høyde over havet.
  Vinteren må vi si har vært heller varm,... og tørr...

  Og våren,... tja,... den kommer etpar uker tidligere enn før,....

  Vi har nå hatt full hasselblomstring i en uke.

  Men se opp for thermophile og heller heliotrope vekster og trær. Bjørk er ekstremt heliotrop i lavlandet og retter seg efter lyset, og mindre efter varmen. Hassel lønn ask ek syrin er heller thermophile. Men Prunus avies og hegg kommer heller konsekvent efter kalenderen og ikke efter varmen.
  Chateau Moraille leverte ut Prunus cerasus,likeså med meget konsekvent blomstring efter kalenderen.

  Så bør dere ha Prunus spinoza. Vi har den i relikt- bestander og nischer helt nede ved fjorden.

  Dette kan vi spå våren efter.

  Det er gamle merker i landbruket og gartneriet, og viktige klima- indicatorer.

  Jeg konstaterer at villkrysninger av epler Malus x-domesticus blomstrer sent og samtidig med hegg P.padus. De lar seg ikke lure av tidlig varme. Mens nyere og innførte kultivarer fra Handelsgartneriet kan blomstre altfor tidlig og få frost i blomstene.

  Problemet nå er at det er bi- død, så vi må passe på humlene.

  Jeg velger mig April
  I den det gamle faller
  I den det ny får feste
  Det volder lit rabalder
  Dog fred er ei det beste
  men at man noget vil.

  Jeg velger mig April
  Fordi den stormer, feier
  Fordi den smiler, smelter
  Fordi den evner eier
  Fordi den krefter velter
  I den blir somren til

  SANN!

  Det er Bjørnstjerne Bjørnson, og vi kan være enig.

  SvaraRadera
 2. Jag noterar att UNT-insändaren har professor emeritus Peter Stilbs med bland undertecknarna, och jag menar mig därav kunna sluta mig till att Stilbs intellektuella sakamlöshet och likgiltighet inför sakargument är näsrmast bottenlös.

  Redan 2007 och 2008 anförde Stilbs i diverse texter det primitiva och felaktiga "IPCC har förväxlat orsak och verkan"-argument som återkommer i UNT-insändaren. I min artikel i Folkvett 2008 påtalade jag det felaktiga i argumentet, något som inte lämnar utrymme för tvivel eller tillbakavisande. Ändå fortsätter Stilbs än idag, 2017, att framhärda med argumentet.

  För den som vill försvara Stilbs heder och ära med förslaget att Stilbs måhända inte tagit del av min Folkvett-artikel kan jag meddela följande. Det har han visst. Han har till och med svarat på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter Stilbs är professor i fysikalisk kemi, och han har varit engagerad i "klimatdebatten" i över ett decennium. Han har med råge haft både den kompetens, intelligens och tid som behövs för att inse sådana här grundläggande saker. Och likväl är han medförfattare/undertecknare till den här imbecilla smörjan. Kan vi verkligen antaga att han handlar i god tro?

   Radera
  2. Nej, ett sådant antagande håller inte. Karl'n är korrupt helt enkelt. En skam för forskarsamhället.

   Radera
  3. Häggström

   Det er også hva jeg mest tror, og forklarer det syndromet der som følgen av ungsosialistisk barnekonfirmasjon alternativt barnesosialistisk ungkonfirmasjon på anstaltnivå i ettpartistatens velmaktsdage den gang jorden også var flat som et gølv innenfor vegga under en takhøyde. Og det er skjedd før de blev tørr bak ørene så det virkelig skal sitte for livet som ens fixe og urokkelige ideer.

   Så er det videre følgen av industrialisert examensfusk og forskningsfusk på politisk anstalt eller brangsjenivå, lukket studium.

   Det skyldes krigsskolen og kadre- vinklingen og treningen for den revolusjonen som ikke kom , der disse var ment å stige inn i nøkkelrollene og stillingene når parolene går til verdensrevolusjonen.

   De har befunnet seg i dyp sorg og fortvilelse med brutte karriærer og ingen framtidsutsikter efter Glasnost og Perestrojka der "politikerne" kom og stjal "Vitenskapen" deres.

   Det gjelder i vesten som i østen, murens fall og sovjettsamveldets konkurs var et dypt og smertelig tap for mange i vesten som i østen.

   Samveldet har hele tiden hatt sine konventikler og nisjer også her laaaaangt laaaaangt laaaaangt ute i provinsen, sine "basisgrupper" og kommunistiske celler, .... og provinsen er konservativ.

   Det er min forklaring.

   Jeg studerer og sikter dem i lys av deres mulig grunnleggende dogmatikk og katekismelitteratur

   1, Arthur Schopenhauers Eristische Dialektik om hvordan å få rett når man har urett.

   2, Lenins " the 21 conditions" av 1919 og

   3,Maos lille røde bok i sjuskete stensilerte oversettelser til studium.

   Fysikalsk kjemi og fysikalsk geografi er de definitivt ikke påvirket og preget av.

   Disse KADREvinklede klassekamerater har i senere år fått en ny sak å kjempe for og kunne bruke sin trening og utdanning og komme til sin rett og få utrettet noe de også før de dør.

   De kan da ha begått sjølkritikk og kledd seg om i blå cellofan og våget det store spranget.

   Men det lyser og det dunster jo igjennom enhver cellofan. Engang barnerødegardist alltid barnerødegardist, engang barnedialektisk materialist alltid barnedialektisk materialist, sånt nytter det ikke å skjule.

   Det er "Racketeers" finere og skarpskodd pøbel og kjeltringer, lav- adelen vår og førerne våre, som er trenet nettop til å skulle kunne stige opp og etablere seg korrupt i samfunnets nøkkelroller og stillinger.

   Det er den eneste rimelige og lærehistorisk idehistorisk konsistente forklaring jeg kan komme på. Det synes klart å være Klassisk og autentisk bandittstudium i lukkede former.

   Den klassiske rødegardisme bandittstudium på befals og krigsskolenivå er billig i kjøp og gull verd for Mafiaen på grunn av sin kadaverlydige trening.

   Jeg fikk gjennom en periode stadige tilbud i min spam- boks. Jeg skulle få meg diplomer og titler jeg og. "Bare skriv litt om hvem du er og hva du mener du er god for og bør ha i lønn, vi utsteder certificater og diplomer og titler fra ledende læresteder worldwide betaler i kassen!"

   Og det var billig, meget billigere enn et hederlig studium.

   Derav ryktet: "Flere og flere forskere og sivilingeniører og doktorer porofessorer fra worldwide kommer i dag til at Hockeykølla er brukket.."

   Det oser lukket personlighets- styrkings og salgs og markedsførings- akademi av hele korpset.

   Radera
  4. Ja, det verkar ju som om Stilbs haft en inlärningspaus på minst 10 år. Till skillnad från den av hans organisation så omhuldade "hiatusen" hos den globala landmedeltemperaturen, så tyder tyvärr allt på att denna hiatus kommer att fortsätta.

   Det man/ni kanske mer realistiskt kan lyckas med, är att hindra fler från att trilla dit och istället kunna genomskåda de falska argumenten.

   Radera
  5. Nisse

   Du tar feil. Lære- pausen er av størrelsesorden 75 år eller mer og skyldes hva som er nevnt i skriftens bokstav og verifisert av nyere forskning i og med bananfluene og Mendels arvelover.

   Det er fedrenes synder som hjemsøker slekten i 3dje og 4de ledd.

   Det kan være feil- pult allerede dengang.

   Det er Moskva- tesene av 1919, LENINs "The 21 conditions" som er løs og som kan ha fått et nytt løft i og med klassekampen mot Royal Society & The Republican war on science.

   Da kommer de frem fra skogene laaaaangt laaaangt laaaaangt ute i provinsen og provinsen er konservativ,...

   .....eller snarere opp igjen fra de urbane kloakker også i Sverige og begynner å instruere.

   Det er lav-adelen vår av blodet / den riktige kjemien og legningen.


   Jeg anbefaler urinprøver og snusebikkjer og skjermbilde i helfigur på individ og klassenivå, på det fenomenet.

   Häggstrøm er klart like ved å anbefale det samme.

   Radera
 3. Även hos Stockholmsinitiativet tar man nog nyheten med skratt och glädje trots att de fick priset årets förvillare för några år sedan. De tycker nog som jag att det är lite konstigt att de redan den 1 april delar ut priset som årets folkbildare. Normalt brukar de vara vid årsskiftet som priserna tillkännages.

  /L

  SvaraRadera
 4. Visst är det märkligt med dessa personligheter som lånar sina namn till åtgärdsförnekelse och märkliga skrivelser i en tid där vi alla vet att den globala temperaturen stiger med en hastighet helt utan känd historisk motsvarighet och där forskareliten inte kan ge någon annan förklaring till denna temperaturuppgång än att den är en följd av fossil förbränning.

  Men förnekelse, att avvisa det uppenbara, är en mänsklig skyddsmekanism som somliga tar till för att fly undan något man inte vill acceptera. Forskning är och vetenskap är väl just inte vad man skall ägna sig åt om man inte kan kontrollera denna egenskap.

  SvaraRadera
 5. @ Uppsala

  Steve Bannon synes å være over og ut i det hvite hus, det er kanskje en viktig nyhet.

  Jeg synes Rex Tillerson klarer seg bra, og det samme gjør både Ivanka og Melania Trump.

  Så har vi seljeblomstring, Salix caprea, = svært viktig merke og nyhet. Det faller ca en drøy halvannen uke tidligere enn normalt men tilsvarer ny norm.

  Sesongens lengde regner jeg å være blitt en måned lengre enn før grovt sett, men sommertemperaturene virker ikke høyere. Vintertemperaturene derimot er klart høyere her vi bor. Og det er vel ullteppe- klimagass- effekten.

  Så kan vi vel slå fast at oppvarmingen eller temperaturstigningen her er vesentlig høyere her enn globalt, og enda høyere i Arktis og særlig på Svalbard og i øst- isen. Alaska synes å være blitt kaldt igjen samtidig med enorm nedbør i California, der de nå har fenomenal ørkenblomstring.

  På Ole Humlums Climate4you finner vi pålitelige karter over snow cower og is, foruten uforfalskede grafer over temperaturdata.

  Det ser solid ut til å skjene på skrå oppover igjen, så trenden kan vi si er omtrent rett fra 1975 og til nå, men den formodes å krumme svakt oppover.

  En hyppig bløff synes å ha vært at prognoser og modeller drøfter hav og bakkedata, som sammenlignes med RSS hvor man i og med lapse- rate er garantert å finne en lavere stigning, og det konkluderes derav at modellene feiler totalt.

  Det er et klassisk magiker og bedragerinummer.

  SvaraRadera
 6. Nu är Ingemar Nordin igång igen och skall förtjäna sin titel genom att förneka växthuseffekten: "Så, i stort bestäms jordens temperatur av haven snarare än av små variationer i atmosfärens sammansättning", och ingen av de vanliga misstänkta gör minsta försök att säga emot honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om värmen verkligen kommer från havens djup, borde vi då inte se en snabbare uppvärmning över hav än över land?

   Jag ser förresten att professor Nordin har varit på stollebloggen WUWT och tittat. Han borde kanske titta på NOAAs data om havens värmeinnehåll istället, och försöka läsa något riktigt om klimatmodeller och hur dessa modellerar haven. Men det kan inte vara lätt att vara professor i vetenskapsteori och inte ha en susning om hur riktigt vetenskap fungerar.

   Radera
  2. Thomas P och Lars,
   Om jag har förstått Ingemar Nordins inlägg korrekt, där han jämför värmekapaciteter hos hav och atmosfär, borde han ha ungefär rätt om uppvärmningen av vår jord gick mycket långsamt. Nu då den går fort hinner inte jämvikt inställa sig mellan hav och atmosfär. Det motsvarar väl en stor del av skillnaden mellan den den transienta klimatkänsligheten och jämnviktsklimatkänsligheten antar jag. Jag kommenterade nyss detta på hans blogg.

   Radera
  3. Joda Karlsson. Det er helt kurant bare man er professor på partiets kvote fra gammelt av.

   Det er Arbeiter und Bauernfakultät you see, førerlinja, lukket studium. Og diplomer og privilegier derfra.

   Fakultetet har garantert også hatt sine filialer og nisjer og egne sær- klasser laaaangt laaaangt laaaangt ute i Provinsen, og Provinsen er konservativ som kjent.

   Jeg har ingen bedre forklaring enn det.

   Radera
  4. @ L E.B.

   Det er et godt argument , verd å vite, og klokt bemerket.

   Det er enkel energetikk.

   Jeg sitter igjen men et solid inntrykk av at de må være politisk fanatisk religiøst fritatt fra slike ting som praktisk verksteds eller laboratorieundervisning, og da er det også virkelig vanskelig å forestille seg at deres grader og diplomer og eksamener ikke er forfalsket og fiktive i avgjørende grad.

   Varme, calori, temperatur, og materialbegrepet er defekt. Og da sitter det virkelig dypt. Da går det alvorlig på troverdigheten og hederligheten løs.

   Radera
  5. Apropå förneka växthuseffekten så har just "Klimatsans" som nämns i inlägget en bloggpost där dom förnekar växthuseffekten:

   http://klimatsans.com/2017/04/19/faktaresistent-klimat-i-sydsvenskan/

   Inte så att dom bara tycker att vår kunskap är mycket osäker, dom är tvärsäkra på att växthuseffekten inte finns:

   "Att det är 33 grader varmare vid marken än det skulle vara utan atmosfär beror alltså på atmosfärens massa – helt oberoende av dennas sammansättning. Det finns alltså inga “växthusgaser”."

   OK, att några rättshaveristiska stollar är arga på att en seriös tidning inte tar dom på allvar är inget konstigt, sådant händer nog rätt ofta. Men vad som är anmärkningsvärt är att två medlemmar i Kungliga Vetenskapsakademin (KVA) är med som undertecknare! Det förstärker intrycket att det är organisation med rätt slappa krav för medlemsskap och inte någon slags intellektuell elit.

   Tidigare tveksamheter av KVA-representanter på klimatområdet (som jag uppfattat det), även om det inte var i närheten av Klimatsans-KVA:arnas bottennivå.

   http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2015/04/kungliga-vetenskapsakademin-den.html
   http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2013/01/svenska-klimatforskare-pa-dn-debatt-om.html

   Radera
  6. Nisse,
   det är sorgligt att KVA och IVA tar in personer som uppvisar ett sådant katastrofalt dåligt vetenskapligt omdöme när de går utanför sitt eget område. Som KVA- eller IVA-ledamot bör man ha en bredare vetenskaplig förståelse än så. Det Klimatsans skriver är ren pseudovetenskaplig dynga.

   Radera
  7. De personer som avses är:

   Wibjörn Karlén, professor em. ledamot KVA

   Jan-Olov Liljenzin, professor em. ledamot av IVA och KVVS

   Tore Scherstén, professor em. ledamot KVA

   Radera
  8. I rättvisans namn skall det kanske sägas att det nog rör sig om en mindre grupp. Rimligen är de allra flesta KVA:are vanliga seriösa forskare som också skulle genomskåda Klimatsans pseudo-argumentation.

   I KVA:s grundregler hittade jag:

   "Vid inval som svensk ledamot gäller att den som föreslagits ej får ha fyllt 65 år. I övrigt tillämpar akademin inga åldergränser."

   Ett enkelt sätt att komma tillrätta med problemet vore nog annars att bara tillåta aktiva forskare att vara med, alltså automatiskt utträde vid 65 år eller vid emeritus-status.

   Radera
 7. "Somliga säger att de vill "ta debatten", men ställer inte upp om kritiker kan vara med. Till vår klimatkonferens med ett dussin nordiska forskare på Lidingö i oktober 2016 kom varken media eller politiker trots personliga inbjudningar."

  Stackars :(

  Jag vet precis hur det känns, för själv bjöd jag kungen på mitt 30-årskalas, men han kom inte... :(

  Och när jag gjorde lumpen på HK, bl a genom att svara i telefon, ville en kvinna prompt insistera på att få tala med ÖB eftersom att utomjordingar hade landat på Karlaplan, men så ogin var jag, att jag inte kopplade henne vidare :(

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet