11 dec. 2009

Rätt beslut i rätt tid

DN rapporterar att EU nu har lyckats enas om att lägga över 73 miljarder kronor på klimatåtgärder fram till 2012. Dessa pengar ska användas till klimatförbättrande åtgärder i fattigare länder. Till exempel kan pengarna gå till att bygga vattenreservoarer, stoppa skogsskövling, och investera i koldioxidneutral energiproduktion. Vissa av pengarna är redan avsatta i de olika ländernas statsbudgetar, till exempel i Sveriges och Danmarks klimatbistånd.

Ett "glädjebesked", menar Göteborgsposten, men enligt Sveriges Radio säger Dr Albert Binger från Jamaica, vetenskaplig rådgivare i delegationen till de små öländerna i den så kallade AOSIS-gruppen dock att "Utvecklingsländerna välkomnar att det kommer konkreta bud, men summorna är för små".

I vilket fall är det upplyftande att konstatera att beslutet hanns fattas under det Svenska ordförandeskapet. Bra jobbat!

3 kommentarer:

 1. Varför är detta skambud "rätt" beslut? Andra bedömare har talat om att det behövs tusentals miljarder. Hundratals miljoner människor kommer att påverkas, hundratusentals riskerar att dödas och hela länder kommer att förintas.

  För att få proportion på summorna: att "flytta" 10% av Kiruna verkar kosta bortåt 10 miljarder. (Här är några exempel på kostnader.
  http://www.kommun.kiruna.se/Stadsomvandlingen/Kostnader/ )

  Låter då 73 miljarder för alla världens u-länder att dela på som en tillräcklig summa?

  SvaraRadera
 2. ... jag har räknat ut att det man vill betala är 13 öre per EU medborgare och dag...

  (Vilket sannerligen är ett skambud)

  Har skrivit om detta på Newsmill

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/12/eu-vill-ge-13-re-medborgare-och-dag-f-r-att-bli-av-med-den-globala-uppv-rmningen

  SvaraRadera
 3. IPCC har givit en presskonferens 12 dec. i Köpenhamn där de beskriver hur de tagit fram sina rapporter bland annat.

  Den finns på denna webadress som webcast.

  http://www3.cop15.meta-fusion.com/kongresse/cop15/templ/play.php?id_kongressmain=1&theme=cop15&id_kongresssession=2482

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet