Bloggen startades som ett svar på "klimatskeptikernas" spridande av missuppfattningar och desinformation kring klimatförändringen och dess effekter, och kring klimatforskningen och specifika klimatforskare.
Syftet är att sprida kunskap i klimatvetenskapliga frågor genom att ta upp intressanta, viktiga och omdebatterade ämnen.
Inte ett dugg synd om Uppsalainitiativet, men kanske om de som inte kan förstå skämt eller inse att skämtet har en alldeles seriös och allvarlig bakgrund... Christer Borg
Det handlar i grunden om att du ogillar rödgrön systemkritik. Du är inte ensam. Hela karriärbloggen TCS kommentarfält är nedlusat av arga och oroliga konservativa killar. Men det värsta och mest otroliga och förbluffande är att den samlade (mainstream) vetenskapen stödjer denna rödgröna kritik på oroväckande många områden. Högerreaktioner mot systemkritiken plockas gärna upp och odlas av industrilobbyn och nyliberala kretsar (Thauersköld, Radezcki et al.) Din reaktion är helt förutsägbar,"rätt" och förståelig. Du kan inte tänka tanken att vetenskapen ger de rödgröna rätt. Läskigt hårresande obegripligt. Hur skulle världen se ut med såna idéer som vägvisare?
För egen del känns det inte heller kul att tänka sig att festen vore över... men jag vågar tänka tanken...
Är det verkligen dags, igen, att påpeka att Uppsalainitiativet snarare är blå-röd-grönt-vitt än rödgrönt? Somliga av oss är eller har varit politiskt aktiva på den blå sidan. Klimatet, och många andra frågor, behöver inte avgöras politiskt eftersom de kan avgöra vetenskapligt.
Andra frågor kan inte avgöras vetenskapligt förrän man har slagit fast vad man vill uppnå, först då finns det behov av att använda sin politiska uppfattning.
Per, dock är det pinsamt att vissa av de mer marknadsinriktade liberalerna fortfarande envisas med att frihandel löser problemen. För flertalet liberaler verkar det som om världsbilden rasar samman om vi skyddar, eller sätter ett pris på biologisk mångfald, naturresurser, ekosystemtjänster och andra livsuppehållande processer.
jag uttryckte mig kanske lite oklart- att vetenskapen tar rödgrön position var inte min tanke utan snarare att vetenskapens nuvarande hållning i klimat- frågan sammanfaller och utgör grunden för rödgrön systemkritik. Vilket tas oerhört illa upp av starka industriintressen, karriärbloggare, nyliberaler och konservativa farbröder av utgående modell av vilka särskilt den senare kategorin omöjligt vill tro att planeten hotas av deras egen livsstil.
ThC: Du har hursomhelst rätt i att AGU, i denna infekterade debatt, ofta anklagas för att vara "vänsterpolitik", när teorin i själva verket grundar sig på vetenskapliga observationer (påvisade mha vetenskaplig metod), uppbackade av de allra allra flesta peerreviewade artiklar i vetenskapliga tidskrifter.
Z, min tes är alltså att det finns något i AGU (AGW)som upplevs av stora delar av högern som hotfullt och direkt orsakar starka reaktioner. Jag tror alla kan spåra den omisskännliga doften av politisk höger i kritiken av AGW. Min tes är också att skräcken/hatet mot vänstern är den underliggande huvudtendensen och Drivkraften med stort D hos t ex TCS skribenter, inte minst förThauersköld själv vars bloggande (min bedömning)dessutom är en klivsten och ett sätt att etablera sig hos mediahögern snarare än seriös organisering av debatten. Det är tydligt när man studerar hanteringen av kommentarsfältet. Det senaste exemplet på vänster/AGWhatet ser man i ryktesspridningen mot UI och SVT. Avskyn är så stark mot vänstern och det är så viktigt att bryta upp den allmänna uppfattningen om AGW att man inte känner någon som helst förlägenhet i sin strävan att solka ner.
Och ur förnekarsynpunkt är det fullt förståeligt att man agerar som man gör. Det är mycket som står på spel och ett misslyckande i frågan om AGW kan på sikt få "obehagliga" konsekvenser i form av livsstilsförändringar och omställning av global ekonomi som vi känner den. ThC
Det är ju synd om Er, Uppsalainitiativet.
SvaraRaderaInte ett dugg synd om Uppsalainitiativet, men kanske om de som inte kan förstå skämt eller inse att skämtet har en alldeles seriös och allvarlig bakgrund...
SvaraRaderaChrister Borg
Kurt,
SvaraRaderaDet handlar i grunden om att du ogillar rödgrön systemkritik. Du är inte ensam. Hela karriärbloggen TCS kommentarfält är nedlusat av arga och oroliga konservativa killar. Men det värsta och mest otroliga och förbluffande är att den samlade (mainstream)
vetenskapen stödjer denna rödgröna kritik på oroväckande många områden. Högerreaktioner mot systemkritiken plockas gärna upp och odlas av industrilobbyn och nyliberala kretsar (Thauersköld, Radezcki et al.)
Din reaktion är helt förutsägbar,"rätt" och förståelig. Du kan inte tänka tanken att vetenskapen ger de rödgröna rätt. Läskigt hårresande obegripligt. Hur skulle världen se ut med såna idéer som vägvisare?
För egen del känns det inte heller kul att tänka sig att festen vore över... men jag vågar tänka tanken...
ThC
Lika galet festlig som serien Laban...
SvaraRaderaRobert W
Ja, Laban är festlig. Särskilt de strippar som handlar om när han är hungrig! :-)
SvaraRaderaThC: Vetenskapen har inte gett något politisk block "rätt" eller "fel", det ligger i din egen politiskt färgade tolkning.
SvaraRaderaÄr det verkligen dags, igen, att påpeka att Uppsalainitiativet snarare är blå-röd-grönt-vitt än rödgrönt? Somliga av oss är eller har varit politiskt aktiva på den blå sidan. Klimatet, och många andra frågor, behöver inte avgöras politiskt eftersom de kan avgöra vetenskapligt.
SvaraRaderaAndra frågor kan inte avgöras vetenskapligt förrän man har slagit fast vad man vill uppnå, först då finns det behov av att använda sin politiska uppfattning.
/ Per
Per, dock är det pinsamt att vissa av de mer marknadsinriktade liberalerna fortfarande envisas med att frihandel löser problemen.
SvaraRaderaFör flertalet liberaler verkar det som om världsbilden rasar samman om vi skyddar, eller sätter ett pris på biologisk mångfald, naturresurser, ekosystemtjänster och andra livsuppehållande processer.
Per och andra,
SvaraRaderajag uttryckte mig kanske lite oklart- att vetenskapen tar rödgrön
position var inte min tanke utan snarare att vetenskapens nuvarande hållning i klimat-
frågan sammanfaller och utgör grunden för rödgrön systemkritik. Vilket tas oerhört illa upp av starka industriintressen, karriärbloggare, nyliberaler och
konservativa farbröder av utgående modell av vilka särskilt den senare kategorin omöjligt vill tro att planeten hotas av deras egen livsstil.
ThC
ThC: Du har hursomhelst rätt i att AGU, i denna infekterade debatt, ofta anklagas för att vara "vänsterpolitik", när teorin i själva verket grundar sig på vetenskapliga observationer (påvisade mha vetenskaplig metod), uppbackade av de allra allra flesta peerreviewade artiklar i vetenskapliga tidskrifter.
SvaraRaderamvh
/Cecilia
Z,
SvaraRaderamin tes är alltså att det finns något i AGU (AGW)som upplevs av
stora delar av högern som hotfullt
och direkt orsakar starka reaktioner.
Jag tror alla kan spåra den omisskännliga doften av politisk
höger i kritiken av AGW.
Min tes är också att skräcken/hatet
mot vänstern är den underliggande huvudtendensen och Drivkraften med stort D hos
t ex TCS skribenter, inte minst förThauersköld själv vars bloggande (min bedömning)dessutom är en klivsten och ett sätt att etablera sig hos mediahögern snarare än seriös organisering av debatten. Det är tydligt när man studerar hanteringen av kommentarsfältet.
Det senaste exemplet på vänster/AGWhatet ser man i ryktesspridningen mot UI och SVT.
Avskyn är så stark mot vänstern och det är så viktigt att
bryta upp den allmänna uppfattningen om AGW att man inte känner någon som helst förlägenhet i sin strävan att solka ner.
Och ur förnekarsynpunkt är det fullt förståeligt att man agerar som man gör. Det är mycket som står på spel och ett misslyckande i frågan om AGW kan på sikt få "obehagliga" konsekvenser i form av livsstilsförändringar och omställning av global ekonomi som vi känner den.
ThC