25 aug. 2010

Läsarenkät

Först tack till alla som tog sig tid att svara på vår läsarenkät! Det trillade in över 150 svar vilket gjorde det både roligt och bökigt att sammanställa. Det känns också extra roligt att vi nu har över 500 som följer oss via facebook.

Generellt så läser de som svarat på enkäten bloggen ofta även om inte allt är superintressant, något man kan utläsa ur första diagrammet nedan. Vi hade också en fråga om vilka typer av poster man vill se mer av som man kan sammanfatta med att alla typer av poster är önskade. Vidare ser man i diagram nr 2 från toppen att ni tycker att våra inlägg håller en bra nivå.Sedan följde några frågor runt bloggkommentarer. Detta är något vi på Uppsalainitiativet funderat mycket på, hur många läser verkligen kommentarerna och uppfattas moderring som censur?

Glädjande nog så är inte uppfattningen att vi stryper debatten genom att censurera obekväma frågor. Majoriteten uttrycker förtroende för hur vi hanterar kommentarer.

Av de svarande läser alltså runt 40% ofta kommentarerna och en liten grupp på 16% alltid kommentarerna. Majoriteten läser bara kommentarerna ibland. En majoritet av de som svarat tycker också att kvaliteten på kommentarerna varierar, något som inte är svårt att hålla med om. Glädjande nog är det också en majoritet som tycker att vi bemöter kommentatorerna med både respekt och tålamod.

Naturligtvis bör det också infogas en brasklapp om att det förmodligen inte är den genomsnittlige läsaren som svarat på enkäten och att de som inte svarat kanske inte läser bloggen och dess kommentarer lika ofta. Personligen blev jag faktiskt positivt överraskad både över antalet svarande och svaren. När vi postade enkäten på bloggen trodde jag nog att vi skulle få fler som ansåg oss arroganta och dryga men det var bara en liten klick. Den klicken tyckte för övrigt också att vi stryper debatten genom censur.

Åter igen tack för er medverkan!

2 kommentarer:

  1. Jag brukar roa mig med att läsa kommentarerna. Att ni bara orkar argumentera med alla människor. Jag beundrar ert tålamod :-)

    Ett stort tack till er.

    M.H.V Thomas

    SvaraRadera
  2. Tack Thomas! Jag håller med dig om att vi ofta visar stort tålamod (ibland orimligt stort tålamod, vill jag till och med påstå) med kommentatorer. Men ibland tar det slut...

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet