1 okt. 2010

V - som i vindkraftverk

3 kommentarer:

 1. Ha, ha! Underbar serie! Påminner om en annan, svensk humorserie jag läste. Där hade skenande vindkraftverk hade slitit sönder hela jorden. Kvar var bara Ungern och halva Vagnhärad.

  Själv brukar jag så fort möjligheten ges kika ut mot Hjärtholmen för att se om vinden jobbar. Det ger mig alltid en varm känsla inombords att se vingarna svepa mot horisonten.

  SvaraRadera
 2. En kommentar från vattenkraftsfronten...

  Våra mål idag är 20 TWh vindkraft, drömmålet 30. Idag har vi kanske runt 1-3 TWh installerad vindkraft (kan inte siffran helt).

  Nåväl, vår vattenkraft, som är oändligt mycket mer påverkande vad gäller biologisk mångfald och flippade ekosystem (som mer och mer uppmärksammas av forskare som en av flera tillkommande parametrar att ta hänsyn till i ett progressivt klimatarbetet) ligger idag på ca: 66 TWh.

  Det är ungefär dryga hälften av den tekniskt utbyggbara.

  Analogt motsvarar det att vi skulle haft 200 TWh vindkraft (i runda slängar 40 000 snurror) och en kraftindustri som sa "Vi kan bygga vidare och vi måste bygga vidare..."

  Tänker att den jämförelsen kan ge en bakgrund till det orimliga att ha "teknikneutrala" elcertifikat...

  Fram för vinden! Men vi måste inse att vattenkraften har vi redan utnyttjat över bristningsgränsen när det gäller ekosystemeffekter och biologisk mångfald...

  Och sist: Ibland finns det fog för överklaganden, t ex när man lägger vindkraft för nära kungsörnsbon, i känsliga fjäll- eller skärgårdsmiljöer etc.
  Men problemet är där detsamma som vi har inom vattenkraften: En miljöbalk som på papperet kanske kan anse vara hyfsad, men som i praktiken tillämpas nära nog uteslutande till exploatörernas fördel. Får vi inte ordning på det riskerar faktiskt även vindkraften att få en stämpel på sig framöver, helt i onödan.

  Med andra ord, en tuffare tillämpning i första instans av miljöbalkens portalparagraf skulle vara produktivt på så sätt att antalet överklaganden minskade samtidigt som vi skulle slippa de rena dumheterna.

  Christer Borg
  Ordförande i Älvräddarnas Samorganisation

  SvaraRadera
 3. Finns även på youtube:
  http://www.youtube.com/watch?v=kRuqPKcxMZY

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet