5 okt. 2010

Om videon "No pressure" från 10:10

En video med titeln "No pressure" av den brittiska grenen av organisationen 10:10 har orsakat mycket upprördhet. Videon, som har manus av Richard Curtis (Black AdderFyra bröllop och en begravning,  Notting Hill), visar hur ett antal personer (bl a skolbarn och fotbollstränare)  som inte vill göra något åt klimatförändringarna sprängs till en jordgubbsyltsliknande sörja. Videon är ett utslag av brittisk svart humor, och visst kan det bli roligt när folk exploderar (tänk t ex på Mr Creosote i den berömda Monty Python-sketchen). Om man vill föra fram ett budskap om en viktig samhällsfråga är det dock inte lämpligt - i synnerhet inte eftersom de som sprängs ska föreställa personer med avvikande uppfattning. De ansvariga för videon har visat mycket dåligt omdöme. Brittiska 10:10 drog dock tillbaka filmen efter några timmar och har bett om ursäkt.

Här är en video från  Environmental Defence Fund som för fram budskapet på ett mycket bättre sätt.

2 kommentarer:

  1. Flåt men jag klarar inte av att se parallellen mellan Mr. Kreosote och några stackare som försöker tänka själva. Jag blev extremt illa berörd. Speciellt som det är mycket enklare att se paralleller till drevet som pågår här i Sverige pga att valutgången inte föll vissa grupper i smaken. Med misshandel, hot etc.

    Nu låter man som en knarrig gubbe: Men var i h-te är samhället på väg när det anses ok att förfölja individer bara för att de har en annan åsikt.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det var bra som Joe Romm gjorde på Climateprogress.org att inte länka till filmen. Kanske kunde Uppsalainitiativet också låta bli att länka till den?
    Tågfilmen däremot är väl värd att sprida.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet