18 nov. 2010

Gwynne Dyer: "Att äta är en icke förhandlingsbar aktivitet"

Journalisten Gwynne Dyer berättar i ett tal från 2008 utifrån sin bok Climate Wars om framtiden1,2:En nyligen publicerad artikel, Drought under global warming: a review, understryker oron för klimatförändringarnas effekt på samhällen på grund av torka. Redan under senaste årtiondena har flera områden med stor befolkning och känslighet för torka, så om Medelhavsområdet och det inre av Kina, blivit torrare. För det i artikeln modelerade scenariot, SRES A1B med en koldioxidnivå på 560 ppm vid 2060, ser utsikterna för många områden direkt grymma ut.


Projektioner av framtida torka jämfört med slutet av 1900-talet. Kartorna använder sig av Palmer Drought Severity Index, som ger positiva tal för blötare än normalt i regionen och negativa tal när det är torrare än normalt. Ett värde på mindre än -4 är extrem torka. Områden med blått och grönt har liten risk för torka medan de med rött och lila kan utsättas för ovanligt extrem torka.

Se även här

1) På samma tema med Dyer finns en serie CBC Radioprogram
2) Angående tanden minns Dyers troligen fel. Det tar snarare ett år för att helt upplösas förutsatt att man byter cola
.

Bild:
Wiley Interdisciplinary Reviews, redrawn by UCAR, University Corporation for Atmospheric Research.

2 kommentarer:

 1. Jakob Wranne - jakob.wranne@gmail.com2 december 2011 07:27

  Hej!
  Kan du publicera en länk till sidan där jag hittar Dyers tal? Ursprungslänken. Jag skulle vilja skicka just bara den länken vidare. Är det möjligt? Jag skulle bli mycket tacksam!
  Med vänlig hälsning
  Jakob Wranne

  SvaraRadera
 2. Talet finns här: http://vodpod.com/watch/1677035-gwynne-dyer-climate-wars

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet