12 nov. 2010

Ingen fara!

Lite off-topic för oss, som inriktar oss mer på de vetenskapliga aspekterna av klimatförändringarna, men så här på fredag kostar vi på oss några teologiska betraktelser från en 'skeptisk' amerikansk politiker. 

8 kommentarer:

 1. Hårresande med bokstavstroende politiker. Tycker att det var intressant att han tog upp argumentet att CO2-nivåerna var 4000 ppm för länge sedan (under dinosauriernas tid). Jag visste inte det, men en snabb koll på skeptical science klargjorde saken: solen var kallare då. http://www.skepticalscience.com/co2-higher-in-past.htm

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte riktigt om man kan jämföra tidsepoker med så många miljoner år emellan. Förutsättningarna då var var mycket mer annorlunda än vad de är idag. Hur ska man förresten bemöta en religiöst troende i en sån här fråga? Man vill ju inte vara oartig och påstå att han inte kan använda Gud som referens. Människor har ju rätt att tro på vad de vill...

  SvaraRadera
 3. Det beror inte bara på att solen var kallare utan också på dynamiken med kraftig en nedisning.

  En lättsmält samman fattning av ungefär samma bakgrunds material som på Skeptical Science finns också som 10 minuters film av Peter Sinclair

  http://www.youtube.com/watch?v=uE6at2IEUOU

  SvaraRadera
 4. Vissa mönster i argumentationen känns igen på något sätt :-)

  Fast bibeltroende i USA brukar väl hävda att dinosauriernas tid inte var så länge sedan eftersom Gud skapade människorna samtidigt?

  Han fick säkert höra denna anti-vetenskapsklassiker när han växte upp :-):
  http://www.youtube.com/watch?v=GdCrPkuAoag&feature=related

  Men vad säger egentligen Roy Spencer om detta? Han har ju hävdat:
  (Från http://theevolutioncrisis.org.uk/testimony2.php)
  "...I am confident that you too will find the Bible not only to be in agreement with proven facts of science..."
  och
  "Next, the work of many historians revealed to me that the Bible is by far the most accurate and best-substantiated ancient book known to man. It truthfully portrays actual historical events..."

  Och tydligen litar han mer på denna bok än på IPCC rapporterna...:
  http://www.drroyspencer.com/2009/10/ipcc-crushes-scientific-objectivity-91-0/

  Antar att han måste ha cherry-pickat från sin Bibel :-)

  SvaraRadera
 5. Det är enkelt: Gud är aldrig ett giltigt argument i politiska eller vetenskapliga diskussioner. Om någon åberopar gud, så åberopar jag flygande spagettimonstret, vars åsikt alltid väger tyngst.

  SvaraRadera
 6. "Next, the work of many historians revealed to me that the Bible is by far the most accurate and best-substantiated ancient book known to man. It truthfully portrays actual historical events..."

  Detta citat kan även jag som ateist skriva under på.. de flesta berättelserna i bibeln är historiska händelser som nedtecknats och sparats i generationer, såklart att de ändrats lite vid omskrivningar och översättningar men i stora drag är det nog mycket som stämmer och persongallerit består troligen av autentiska personer. Så förutom de rent religösa berättelserna om Jesus återuppståndelse m.fl så kan man säkerligen använda bibeln som ett historiskt dokument.

  SvaraRadera
 7. Anonym 9.42, Tja kanske inte.
  Men vi hamnar mer på ett tema för ett annat forum än Uppsalainitiativet.

  SvaraRadera
 8. Shimkus var ju i alla fall ett föredöme för andra klimatskeptiker med ett par tydliga källhänvisningar även om det förvisso var till en väldigt gammal bok som kanske inte var så relevant i sammanhanget.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet