13 mars 2011

Kosmiska strålar, moln och global uppvärmning

Bild från NASA
Visst har den tidigare så populära kosmiska strålar-förklaringen till den globala uppvärmningen hamnat lite i skymundan bakom Roy Spencers tankar om naturliga interna variationer det senaste året eller så? Inom förvillosfären är ju det allt annat överskuggande kriteriet för god vetenskap att slutsatsen är att vi riskfritt kan fortsätta släppa ut koldioxid i accelererande takt. Då spelar det ingen större roll om det påstås att globala uppvärmningen inte alls finns, eller att den är orsakad av solen, havsströmmar eller utbyggnad av städer. 

Det kan ändå vara intressant att följa utvecklingen av forskningen om kopplingarna mellan kosmiska strålar och klimat. I en rykande färsk vetenskaplig artikel av Erlykin, Laken (vars tidigare arbete diskuterats här) och Wolfendale jämförs data från satellitmätningar av moln med flödet av kosmisk strålning. Som vanligt i fältet är resultaten spretiga och svåra att förstå, men det finns inget som tyder på en kraftig koppling mellan flödet av kosmiska strålar och total molnighet. Ett svagt men signifikant samband hittas i troposfären. Forskarna lyckas även uppskatta hur stor temperaturökning som ändringar i kosmisk strålning kan ha bidragit med sedan 1950-talet. Enligt artikeln står kosmiska strålar för 0.002 grader av de 0.5 graders uppvärming vi sett sedan dess. Naturligtvis ska även dessa resultat tas med en nypa salt, men förhoppningarna att kosmiska strålar lyckas trolla bort växthusgasernas effekter blir allt mer verklighetsfrånvända.


1 kommentar:

  1. Hej!

    Vill tipsa om ett föredrag av Jasper Kirkby från 23 mars i år. Han är chef för CLOUD-experimentet vid CERN som studerar kosmiska strålars betydelse för aerosol- och molnbildning. Han presenterar preliminära resultat c:a 45 minuter in i föredraget. Finns att ladda ner här.

    Resultaten är inskickade för publicering och verkar bekräfta Svensmarks resultat från 2007.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet