6 jan. 2012

En man och hans hund eller trend och variation

En kort animation om trend och variation från det norska populärvetenskapsprogrammet Siffer.

10 kommentarer:

 1. Om detta är ett inlägg i klimatdebatten är det fullkomligt löjligt. Jag sysslade med spårhundar (och skyddshundar) under 20 år under 70- och 80-talet, och vad jag lärde mig var att lita på hunden. De få tävlingar jag misslyckades med var när jag inte litade på hunden. I Högsta klassen i spår fanns vad man kallade en spetsvinkel, vilket innebar att spåret nästan gick tillbaka i samma fotspår som man kom ifrån, dvs spåret upphörde. Det var underbart att se hur en motiverad spårhund löste detta. När kommer spetsvinkeln i klimatdebatten.

  SvaraRadera
 2. Anonym 6 januari 2012 17:12 skrev:
  "Om detta är ett inlägg i klimatdebatten är det fullkomligt löjligt."
  Jag håller inte med i din argumentation. Jag går då och då går på promenad med en bekants hund. Jag bestämmer riktningen, hunden springer kors och tvärs, precis som på videon. Det finns inget som talar för att vare sig videon eller klimatet är en spårtävling för hundar som innehåller ett spår i spetsvinkel.

  Eventuellt så underkänner du argumentet att det viktigaste är att se på den långsiktiga trenden istället för korta variationer. Klimatvetenskapen håller i så fall inte med, och inte jag heller.

  Med vänlig hälsning,
  PMA

  SvaraRadera
 3. Spårtävlingen och dess regler är konstruerad av människor.
  Jordens klimat beror av naturlagarna i vårt universum.

  Klimatdebatten är förstås också en social konstruktion. De spetsvinklar som finns där läggs ut av förnekare och förvillare. Motiverade debattörer låter sig inte villas bort av så enkla trick. De går ju när allt kommer omkring inte i andras ledband.

  SvaraRadera
 4. Anonym har naturligtvis rätt. Jag borde tänkt på det. Se vara på videon. Vem går i verkligheten med sin hund på ett koordinatsystem? Och med färg på fötter och tassar. Fullständigt löjligt.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle säga att när hund och husse är ute på promenad är det i regel husse som bestämmer vägen och hund som får rätta sig efter detta, med en koppellängds marginal. Så bra liknelse, tycker jag! (Men jag har å andra sidan ingen personlig erfarenhet av spårhundar och annat som kan riskera att virra till analogin.) Hälsningar Emma J.

  SvaraRadera
 6. Jättebra liknelse. Förutom att ingen vet vilken väg husse tänker gå. Alltså ganska meningsfull liknelse i klimatdebatten.

  Eller?

  SvaraRadera
 7. Anonym 05:23

  Det där med "ingen vet vilken väg husse tänker gå" gäller bara inom populationen klimatförnekare, dvs bland dem som väljer att förneka stora delar av den klimatvetenskapliga kunskapsmassan. Vi som tar klimatvetenskapen på allvar har lite bättre koll exempelvis på (ungefär) vilka forcings som driver de nuvarande klimatförändringarna, och vet därmed (ungefär) vart husse är på väg.

  SvaraRadera
 8. Olle, du borde väl ändå förstå skillnaden mellan tro, gissa och veta.

  Du kan väl visa mig en bild över de forcings du inte känner till och hur de påverkar temperaturen? Eller nej, just det, det kan du ju inte.

  Ingen VET vart husse är på väg. Det behöver man inte ta klimatvetenskapen på allvar för att förstå...

  SvaraRadera
 9. Anonym 04:03

  Du verkar luta dig mot något slags radikalskepticism i ditt förkastande av den klimatvetenskapliga kunskapsmassan. Eftersom ingen vet säkert huruvida det plötsigt kan dyka upp onda andar från Saturnus blåsandes kalla (eller varma) vindar som får husse att byta riktning, så är det väl lika bra att rycka på axlarna och konstatera att vi inget vet. Om du bestämt dig för den inställningen lär väl inte jag kunna hindra dig, men jag undrar i mitt stilla sinne om du då är konsekvent och förkastar all vetenskap såsom du förkastar klimatvetenskapen.

  Om du är intresserad av vad jag förstår respektive inte förstår om "skillnaden mellan tro, gissa och veta" föreslår jag att du t.ex. tar del av mitt föredrag om naturvetenskapens världsbild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en till som verkar vara radikalskeptiker: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=5321960

   Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet